Egy építkezésen valaki mindig az őrület felé tart

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #505  

 

Közel 8 hónapja hoztam meg eddigi pályafutásom legnagyobb döntését - elkezdtem építkezni. Gyors döntés volt, nem voltak kétségeim, ha picit is bizonytalan lettem volna, nem vágtam volna bele.

Hasznos tudnivalók főleg első építkezőknek

Így indul az elsoepitkezo.blog.hu egyik cikkének bevezetője, mely igencsak felkeltette érdeklődésünket. A bogok közt megtalálhatók még olyan témák, mint a Háztervezési kisokos, a Vízóraakna telepítése, Tippek, hogyan derítsd ki, ki lesz a szomszédod, Nálam járt az építésfelügyelet... és még sok más hasznos és naprakész információ/bejegyzés. Na, de térjünk vissza a bejegyzéshez:

 

Ha nem vagy biztos abban, hogy építkezni akarsz, ne vágj bele, pláne ne generálkivitelező nélkül! Ha Te vagy a kivitelező és lövésed nincs arról, hogy egy építkezés hogyan zajlik, Te is kösd fel a gatyádat, nem lesz egyszerű menet! Én hogyan vészeltem át az első 8 hónapot? Leírom Neked! ;)

Generállal vagy "magában", melyik az olcsóbb? - általában ez az építkezésbe vágók első kérdése. Ha nem építészeti oldalról nézzük a kérdést, két válaszút van:

- A generálkivitelező, akivel építkezel, a teljes építkezésről 5%-os áfatartalmú számlát fog adni.
- Ha Te leszel az építtető, Te szervezed össze a szakágakat és akár Te magánszemélyként veszed meg az építőanyagokat is, ebben az esetben 27%-os áfát fogsz fizetni, DE a teljes építkezésed ÁFA részéből 5 millió Forintig vissza tudsz igényelni (már a telekből is)

Nagyjából ennyi a lényeg, persze vannak kikötések, de ebbe ne is menjünk bele.
Alapvetően generálkivitelezővel építkezni drágább ugyan olyan műszaki színvonalon, ami érthető is. A generál mindent (majdnem mindent) elvégez helyetted, szemben azzal, ha Te szervezed össze a szakágakat.

Nálam így nézett ki a szakikeresés:
- Kerestem egy építészt ( generálnál is lehet saját építészed), aki megtervezte a házikót,
- kerestem egy kőművest ( akit ajánlás útján könnyen megtaláltam ),
- bekértem baromi sok építőanyag árajánlatot ( megint csak könnyen megúsztam, egy településsel odébb van az a tüzép, akik szinte mindenben a legjobb árat adták), aztán döntöttam azok mellett, akik a legolcsóbban és legrugalmasabban kezeltek,
- kerestem egy ácsot (itt tovább tartott a dolog, de szintén ismerős ajánlására találtam egy korrekt és szimpatikus szakembert, aki nem is dolgozik elrugaszkodott áron), aki megcsinálja a tetőt és a zsaluzási munkákat,
- kerestem villanyszerelőt (aki ugyancsak ajánlás útján jött, korrekt és becsületes),
- gépészt nem kerestem, mert jó 5 éve ismerem azt, akivel meg fogom csináltatni a teljes gépészetet,
- keresetem földgépest / tereprendezőt.
- keresem (és egyre jobban kellene keresnem) ablakos céget,
- a vakolás, burkolás egyéb "apró" munkák kivitelezői még odébb vannak, ezekkel egyelőre nem is foglalkozom
( ja és ne felejtsük el, hogy a közműveket, önkormányzati dolgokat is nekem kellett felhajtanom)

Ha nincsenek kapcsolataid és nincs pár ismerősöd, akik elfogultság ( és önigazolás / nyugtatás ) nélkül tudnak emberkét ajánlani, már itt meg fogsz izzadni, főleg ha annyira nem értesz az építkezéshez mint én. Már magát az árajánlatokat is nehézkes összehasonlítani, nem beszélve arról, hogy ameddig nem írsz valakivel alá, addig mindenki "kezesbárány" tud lenni.. Szerencsére esetemben mindenkivel meg vagyok elégedve.

Szakágak és építőanyagok összeszervezése, időzítése:
A különböző szakik térben és időben való összeszervezése az igazi "pörformansz", mondom ezt úgy, hogy sok mindent nem kellett összehangolni. Talán a betonrendelés volt a legnehezebb, de a kőművesek jó fejek voltak, úgy időzítették a többi munkájukat, hogy a környéken legyenek és tudjanak jönni, ha érkezik a beton (ugyanis a betonosok nagyon-nagyon úsznak felénk).

Az építőanyagrendelés is külön feladat, de inkább az volt a nehéz, hogy ki kellett számolgatni, hogy miből mennyit rendeljek. A tervdokumentációban elég katyvasz van, azt hagytam is, de szerencsére kaptam segítséget az épanyagosoktól és kőművestől is. Eddig nem volt gond, mindenből volt elég, még kis biztonsági tartalék is maradt.

Azért persze vannak csúszások, de még így is istenes a dolog. A gépészek a csőkiállásokat + egy hét csúszással vállalták be, ám legyen, addig lesz idő feltölteni. Azért mutatvány lesz még az ácsmunka összeszervezése és a gépészek - kőművesek összecsiszolása, de szerencsére mindenki rugalmas, próbálnak segíteni.

Már most voltak feszkós részek, például az alapásás elég szorosra sikerült, amikor a vasat szerelték még nagyban tisztítottam az árkot, de istenem, aki építkezik... :)

A generál mellett szól, hogy helyetted összeszerveznek mindent. A szomszéd alapját pikk-pakk felhúzták, én meg még a lábazatot locsolgatom. Ők felvonultak aztán egy seggel mindent megcsináltak, amit én két hétig szerveztem. Hiába, tud ez gyorsabban is működni, szóval ha fontos az időfaktor, GENERÁL!!!

Sok-sok munkaóra kint a terepen
Habár sok mindent nem konyítok (konyítottam :D) az építkezéshez/építészethez, azért ásót tudtam fogni és adoniszi testemet is fel tudtam vonultatni. Értsd, beálltam én is pakolni, terepet rendezni, ásni, lapátolni, futottam a kőműves után a mérőszalaggal. Azt előre tudtam, hogy minden egyes nagyobb munkafázisnál ott akarok lenni, nem azért, hogy ellenőrizzek, hanem azért, hogy én is részese legyen a házikó építésének. Oké, persze voltak olyan helyzetek, amiknél kapásból kellett döntenem, de erre pont jó volt, hogy a kőműves azért sejtette, hogy Ő mit csinálna. Mivel én rendelem az építőanyagokat, már csak azét is jó volt, hogy mindig kint voltam, mert ha valamiből láthatóan kevés volt, kapásból tudtam hozni/hozatni.

A generálnak itt van baromi nagy előnye. Most úgy gondolom, hogy ilyen műszaki tartalommal 4-6 millió forinttal olcsóbban kijövök, mintha generállal építenék, de ha a saját munkabéremre levetítem, hát lehet, hogy a végén a generál győzne... de mondom még egyszer, ezt a részét azon kívül, hogy nagyon elfáradtam és agyban is lemerültem élveztem / élvezem.

Minőség kérdése

Az ár mellett a minőség is nagy kérdés volt számomra. Sok rémtörténet kering az összecsapott generálos házakról, ellopott, be nem épített építőanyagokról, de lássuk be. Ez aztán tényleg kivitelező függő, mindegy hogy valaki egy kézben húzza fel a házad vagy a szakágak külön-külön jönnek.

A mi területünkön több házat is ugyan az a generál készít, amennyire én látom szépen dolgoznak. Legyen egy jó külsős műszaki ellenőröd, aztán csókolom, ha valami nem jó,  akkor egyszerűbb egy céggel veszekedni, mint a külön szakágakkal, akik egymásra mutogatnak.

Oké, de az első építkező, honnan tudja, hogy mikor ki és mi kell?
Ha hozzám hasonlóan kevésbé értesz az építkezéshez, az utolsó burkolat lerakásáig lesz benned feszkó. Én nagyon jó kőművest találtam, aki úgy adta az árajánlatot (szerintem látta rajtam, hogy "biztos értelmes, de látszik rajta, hogy nem látott még port a paraszt"), hogy az egyes munkafázisok egymást követik. Megnyugtatott, hogy nem lesz gáz, 56 éves a mester, nem egy házat húzott fel és bízom benne, hogy nem én voltam a legtudatlanabb ügyfele. Szóval, igen, a kőműves. A tetőn, zsaluzásokon és szakági munkákon kívül mindent megcsinál a szerkezetépítésben. Kérdez, ha kérdezem válaszol, ha valamit át kell beszélni, mert nem egyértelmű, akkor elmagyarázza, hogy mi a szitu. Nagy segítség, Te is keress egy jól és jó áron, szépen és lelkiismeretesen dolgozó kőművest, aki emberien áll hozzád. ;)

A másik segítség az a rengeteg infó, amit különböző fórumokon, online portálokon és az "Építem a házam könyvsorozatban" olvastam. Tényleg érdemes nézelődni, youtubon-on keresgélni, mert mire eljutsz az egyes munkafázisokig mindenről lesz legalábbis minimális fogalmad.

Példa: amikor kiástuk az alapot és elkezdték szerelni az acélhálót... kb az innen vett információ volt a nagy tudásom, de ez is bőven elég volt ahhoz, hogy átlássam, hogy mi van és mire lesz szükség. A többiben segített az aranyember kőműves.

Oké drága jó édesapámmal azért voltak összeszólalkozások, de mindenképpen neki is nagy köszönet, irtó sokat segített. Ennek ellenére ha a vízóraakna megsüllyed, bereped, a fogadás továbbra is áll ;)

* bocs, jut eszembe. E-napló. Ettől is voltak álmatlan éjszakáim, de pár kezdeti beállítás után minden rendben volt. Erről majd talán egy külön blogposztban.


De akkor generál vagy "saját építkezés"?
Ha mondjuk az 5. házamat építeném és 2 generállal 2 saját beruházással már elkészült volna, mernék javasolni, de így első építkezőként nem merek állást foglalni és szerintem nem is lehet. Találj becsületes kivitelezőt és bármelyik megoldást is választod, nem lesz gond.

Saját beruházás

Pro:
- Azonos minőségi szinten biztosan olcsóbb ( ha a saját munkabéredet nem számolod)
- Részese lehetsz / kell hogy legyél az építkezésednek
- Az építőanyagokat saját magad tudod beszerezni, a 3360 db tégla és a kiszámolt beton biztosan be lesz építve
- Olyan ablakot / ajtót, burkolatot stb... választasz, amilyet szeretnél, felár nélkül*
- Az egyes szakágakat ismerni fogod, a kivitelezőket egyenként tudod versenyeztetni
- Ha időközben változtatnál valamin (nem drasztikusan), akkor itt még könnyebben megteheted
- A ház építését / annak költségét úgy ütemezed, ahogyan akarod
- 5 millió Forint Áfa visszatérítése

Kontra:
- Rengeteg időd fog elmenni a szakágak és építőanyagok szervezésével koordinálásával
- Részt kell venned az építkezésben ( feltéve ha nem szeretnél ott lenni :) )
- Nem fogod a költségeidet olyan jól behatárolni mint egy generálkivitelezőnél
- Ha nincsen elméleti / gyakorlati tapasztalatod az építkezésben, lesznek álmatlan éjszakáid és az egyes folyamatok között kell tanulnod
- A garanciális ( vagy éppen nem ) problémákat nehéz bevasalni a kivitelezőn / kivitelezőkön ( egymásra mutogatnak )
- 23 518 518 Ft-ig móka az 5 millió forintos visszatérítés, az ezen az összegen felüli áfát már nem csökkentheted

Generál:

Pro:
- Gyorsabb
- Egyszerűbb
- Garanciális problémák könnyebb behajtása
- Nem kell foglalkoznod a szakágakkal, építőanyagokkal és az sem baj, ha hülye vagy az építkezéshez
- 5 % -os "végszámla"
- Kulcsrakészen is kérheted, jól előre jelezhetők a költségek, tudsz tervezni
- Egy céggel kell csak szerződést kötnöd

Kontra:
- Azonos műszaki színvonalon drágább (még az 5 %-os Áfával is)
- Mivel feladatokat engedsz ki a kezeid közül, ezért több lehetőséget kap a kivitelező az "okoskodásra"
- Irtózatosan leterheltek a generálkivitelezők
- Ha túlvállalják magukat és fenyeget a kötbér, össze tudják csapni a munkát ( ez a saját kivitelezéshez is odaférhetne )
- Keretek közé vagy szorítva (ablak, burkolat stb... típusok)
- Ha a szerződött generál mégis kókler, akkor nem tudod a "hibás kivitelezőt" odébbpöckölni - éppen ezért mindenképp fontos, hogy ellenőrizhető referenciákkal rendelkező generálkivitelezőt válasszunk

Forrás: elsoepitkezo.blog.hu

A lenti képre kattintva BAXI kondenzációs kazánjainkat tekintheti meg, melyek közül mindenki könnyedén találhat megoldást otthona fűtésére.

LOGO