10 éven belül ingyenessé válhat az áram

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #537  

 

Az elmúlt években egyre olcsóbbá vált a nap- és szélenergia begyűjtésére szolgáló rendszer kiépítése, és az ár most is folyamatosan zuhan. Ez előbb-utóbb elvezet bennünket az ingyen áramhoz – ami jól hangzik, de nem árt szem előtt tartani, hogy nem csak előnyei, hátrányai is vannak.

 

Az ma már nem is lehet kérdés, hogy a jövőben a fenntartható fejlődés, valamint a globális felmelegedés elleni harc egyik legfontosabb eleme, hogy mennyire csökken példaául a napelemek ára, és milyen mértékben térünk át erre. A The Economist nemrég eljátszott az ingyenes elektromos áram gondolatával, néhány szakértő segítségével pedig ennek hatását latolgatták.

A videóriport szerint a szél- és napenergia ára 2020-ra már nagyon alacsonyra csökken, 2022-ben pedig megjelennek a felfesthető napelemek, így gyakorlatilag bárhol, bármilyen felületen képesek leszünk elektromos áramot termelni. Ennek köszönhetően a fejlődő országok is képesek lennének hozzájutni az olcsó elektromos áramhoz. 2025-re pedig világszinten ingyenessé válhat az áram.

Henry Tricks, a lap energetikai szakújságírója szerint az ingyenáramban hatalmas potenciál van: a segítségével a gyerekek a fejlődő országokban is többet tanulhatnának, növekedne az élelmiszertermelés, és a közlekedés helyzete is jelentős mértékben javulhatna.

Gina Miller üzletasszony szerint ugyanakkor mindez felvetne bizonyos problémkat. Ilyen például az, hogy az emberek alapvetően hajlamosak a túlfogyasztásra, az ingyenessé váló zöldenergia miatt pedig valószínűleg ez történne az elektromos árammal is.

A szakértők abban egyetértettek, hogy a jövőben komoly szabályozásra lesz szükség, hogy a fenntartható fejlődés valóban fenntartható legyen.

Forrás: hvg.hu

LOGO