Hőszivattyús Vaillant pufferek

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #54  

 

A „méret a lényeg”: ez a kijelentés különösen a pufferek esetén igaz, ugyanis energiatároló jellegükből adódóan nem mindegy, mekkora űrtartalommal építjük be őket. Szükségesnél nagyobb belső kapacitással ugyan fokozzuk a biztonságot és egyenletesebbé tesszük a fűtési hőtermelő üzemét, emellett azonban indokolatlanul nagy veszteségeket is generálhatunk.

Rendszeroptimalizásás puffertárolóval

A Vaillant puffer alapvetően három feladatot lát el egy hőszivattyús rendszeren belül:
- A folyamatos hőszállítás biztosítása a kedvező tarifájú áramszolgáltatás szünete esetén,
- Csekély vízmennyiségű rendszerekben a hőszivattyú minimális működési idejének növelése,
- A minimális vízmennyiség biztosítása a puffertároló hidraulikus váltóként történő alkalmazásakor.

A helyi áramszolgáltató a hőszivattyúk üzemeltetésére általában kedvezményes tarifarendszert kínál. A kedvezményes tarifájú áramszolgáltatás napi ciklusa azonban a helyi áramszolgáltatótól függően más-más időintervallumokat fed le. A gazdaságos üzemeltetéshez ezen kívül feltétlenül szükséges még, hogy a hőszivattyú indulása óránként maximum három bekapcsolásra korlátozódjon. A fenti szempontok alapján néhány alkalmazási esetben (pl. radiátoros fűtési rendszernél) a hőenergiát puffer tárolóval tanácsos tartalékolni. A múltban gyakran jelentősen túlméretezett puffer tárolót javasoltak. Azonban több házat időközben pince vagy „kazánház” nélkül építenek és a háztartási helyiségekben főként a mosó- és szárítógépek számára is helyet kell találni, így itt pontos méretezésre lehet szükség. Ahhoz, hogy a kompresszor terhelését minimalizálni lehessen, a puffer tárolónak az úgynevezett legkisebb kompresszor működési időt is biztosítania kellene. A Vaillant hőszivattyúk esetén ez 3-4 percet jelent. A puffertárolónak fel kell tudnia venni az ezalatt termelt hőmennyiséget úgy, hogy eközben ne alakulhasson ki meg nem engedett nyomás a hűtőkörben. Ezen túl le kell fednie az épület energiaveszteségét is, amely a kedvezményes tarifarendszer üzemszünete alatt keletkezik. Ehhez nem a számított fűtési hőveszteséget, hanem a napi veszteségeket kell alapul venni. Fentiek alapján a puffer tehát egy kiemelt rendszerösszetevő, amelynek méretezését kellő mélységben tárgyalja a Vaillant hőszivattyúk általános tervezési segédlete
(lásd:Vaillant honlap/Termékek/Hőszivattyúk).

Az új hőszivattyús Vaillant pufferek projekt háttere
A Vaillant különböző hőszivattyúi számára kínált pufferek sorozata jelenleg nem teljes, egy részük pedig alkalmatlan hűtésre. Szükség volt tehát a Vaillant által forgalmazott hőszivattyúk számára egy aktív hűtésre is alkalmazható teljes puffer portfólióra. Az új hőszivattyús VPS R puffer egy kompakt és esztétikus megoldás a hőszivattyú zavartalan üzeméhez, amely 100L és 200 L kapacitással kapható. Mindkét verzió alkalmas földön álló használatra, ezen kívül a 100 literes modell lehet falra szerelt is. A „tükrözött” csatlakozásainak köszönhetően a 100 literes puffer bal vagy jobb oldalról is beköthető, hogy alkalmas legyen bármilyen kialakításra.
Mindkét modell rendkívül energiahatékony (ErP-besorolás: A és B). Kombinálva a flexoTHERM és aroTHERM hőszivattyúkkal, használhatók aktív hűtésre is. Ezen kívül a termék úgy lett megtervezve, hogy elkerülhető legyen a kondenzáció. A tároló tartályt teljesen körbeveszi a kemény PUR hab, így kizárt a külső felületen történő kondenzáció. A tárolóhoz csatlakozó összes csövet és bekötést viszont hűtési felhasználásra alkalmas szigetelő anyaggal kell a kivitelezőnek leszigetelnie.

Csatlakozások és érzékelők:
A tárolónak 8 db csatlakozója van, egyenként 1 ½” belső menettel. A rendszer függvényében ezekből 2-6 között használunk. A tartállyal együtt szállított tartozékok: 1 db merülő hüvely a VR 10 hőmérséklet érzékelő számára; 1 db tömszelence; 6 db záró csavar a fel nem használt csatlakozásokra.

Erről az aktív hűtési üzemre is tökéletesen alkalmas Vaillant hőszivattyús puffer családról bővebb információk a Vaillant hőszivattyúk általános tervezési segédlete (3. kiadás, lásd www.vaillant.hu) bővebb információkkal szolgál.

LOGO