LED-szalag szerelése

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #546  

 

A világítástechnika, és azon belül a lakásvilágítás a téli hónapokban még fontosabbá válik, mint az év más időszakaiban. A LED-szalag világítás pedig külön egy kimeríthetetlen téma.

Energiatakarékos dekor világítás

A gyakorlatban használt LED-szalagok (LED csíkok) általában 12 V egyenáramról működtethetők, bár létezik kisebb feszültségű is. A 12 V-os nagyobb feszültséget nem visel el, erre vigyázni kell, kisebbet viszont igen; az alacsonyabb feszültségre a fényerő csökkenésével reagál. Ezen az elven működnek a fényerő-szabályozók, egyszerűen csökkentik a feszültséget. Egy rövidebb – ily módon kisebb teljesítményű – LED-szalag darab gond nélkül üzemeltethető egy egyenáramú adapterrel is. Ha az 12 V-nál kisebb feszültségű, akkor a LED gyengébben fog világítani, de pl. hangulatvilágításnak, vagy televízió háttérvilágításának akár 6 V-ról is használhatóan működik.

A hosszabb, nagyobb teljesítményű szalagokat már szabályos LED tápegységről illik üzemeltetni, ezek fixen, illetve kapcsolón keresztül köthetők a hálózatba. Egy hosszabb LED-szalag (LED csík) jellemző felhasználási területe a mennyezet sarkán futó – esetleg teljesen körbefutó – szegélyvilágítás. Itt már bonyolódik a helyzet kissé, mert egy betáplálási pont viszonylag gond nélkül kb. 5 m-es szalag szakaszt képes ellátni. Nem arról van szó, hogy az ennél hosszabb szakasz majd nem világít, hanem, arról, hogy a bekötési ponttól távolodva a fényerő fokozatosan csökken. Ennek a szalag ellenállása az oka. Nagyjából 5 m-ig ez a fényerő-csökkenés nem jelentős, és ha nincs mihez viszonyítani, akkor valószínűleg senkinek nem tűnik fel.

Más a helyzet akkor, ha pl. a szalag teljesen körbefut a mennyezeten, és a vége az elejével találkozik. Itt már jelentős fényerő-különbséget látunk a betáplálási pont javára, és ez ráadásul feltűnő, mert a gyengén és az erősen világító rész egymás mellé kerül. Egyszerűen orvosolhatjuk azonban ezt a problémát azzal, ha a körbefutó LED mindkét vége felöl bekötünk betáplálási pontot, így ezeknél megszűnik a fényerő különbség. Még mindig megmarad az a probléma, hogy a körbefutó, és mindkét végén betáplált LED közepe táján van fényerő csökkenés; minél hosszabb a szalag, annál inkább. Ez azonban a fentiek miatt nem nagyon feltűnő.

Ha mégis, akkor még tovább kell komplikálni a bekötést; az elv az, hogy a hosszú LED-et minél több ponton tápláljuk be. Nagyobb helyiségnél mondjuk minden falszakasz elejénél és végénél is egy párhuzamosan körbefutó tápvezetékről. Így nem csak a megvilágításunk lesz egyenletes, hanem a fényerőt is maximalizálni tudjuk.

Az optimális 5 m-nél hosszabb betáplált szakaszt kb. 50%-kal növelni tudjuk, ha a betáplálási pont elé jelerősítőt szerelünk. Ez külön tápellátást igényel, ami viszont érkezhet ugyanarról a tápegységről, amiről a szalagot is meghajtjuk. Még jobb, ha kap egy külön kis tápot.

A LED-szalagok (LED csíkok) 3 LED-enként vághatók, a vágási lehetőségeket valamilyen módon jelölik is. A szalagot azonban nem csak rövidíteni, hanem toldani, elosztani, elágaztatni is tudjuk. Az általánosan elterjedt szalag szélességekhez kaphatók toldó, bekötő, elágaztató saruk, amelyeknek igen egyszerű a használata. Azt viszont tudnunk kell, hogy a saruk mindig kicsit szélesebbek, mint maga a LED-szalag, az elhelyezésnél, felragasztásnál ez okozhat problémát.

Ha nagyon nincs hely a saru használatára, akkor még mindig megmarad a forrasztás lehetősége, a vékony bekötővezetéket a frissen vágott rész melletti bekötési pontokra forraszthatjuk. Ehhez kell némi forrasztási rutin, és lehetőleg hőfokszabályozós páka is, mert a LED-eket könnyen megsüthetjük, ha túl hosszú ideig vannak kitéve a forrasztópáka hőjének. Mindig a lehető legrövidebb ideig melegítsük csak a bekötési pontokat.

Problémát okozhat az is, ha a LED túlmelegszik. Nagy fényerőnél azért a LED-eknél is keletkezik hő, ha még ez sokkal kevesebb is, mint a hagyományos fényforrásoknál. Ha ráadásul a szalag egy jól hőszigetelő polisztirol stukkóban fut, akkor ott a túlmelegedés és a rossz hőelvezetés miatt károsodhat. Ezen a problémán segít a fémből készült LED profil. Ha a szalagot arra ragasztjuk fel, akkor sokkal könnyebben tudja a felesleges hőt elvezetni, leadni.

Az öntapadós LED-szalagot csak azután ragasszuk fel, illetve helyezzük be a LED stukkó tartóvályújába, miután a bekötéseit „megszereltük”. A ragasztás csak annyira erős, hogy a szalag súlyát elbírja, ügyeljünk arra, hogy a tápegység, a vezérlő, az erősítő ne húzza le a szalagot. A beltéri LED-szalagot száraz jól tapadó felületre ragasszuk, pára és gőz-mentes környezetben. A nagyobb fényűeknél nem csak jól tapadó felület szükséges, hanem a jó hővezetés is. Ezért, és a szebb megjelenésért szükséges a fentiek szerinti LED-profil használata. A LED profil jobbára alumíniumból készül, valamilyen átlátszó, vagy részben átlátszó takaró elemmel. Ennek lényege az esztétikán túl, hogy jó hővezetőként a LED-szalag termelte hőt elvezesse. A LED élettartamát növeli a hűvös környezet, míg a meleg rövidíti azt. A LED-profilból található egyszerű felületre szerelhető, de van süllyeszthető, sarok elemként megdöntött, lépésálló, sőt, lépcső élvilágító is.

Egy vezérlőről három LED szalag (csak rövid szakaszokhoz!)

Bekötőcsatlakozó használata

Gyorskapocs bekötése

Gyorscsatlakozó fehér LED-hez

RGB szalag toldása

RGB LED szalag egyenes toldása

LED szalag toldásához

Néha forrasztani kell

Két RGB szalag bekötése egy vezérlőre

Színes (RGB) és fehér Led szalag bekötése egy vezérlőrő

Hosszú LED szalag szakaszok bekötése több tápegységgel

Körbefutó szalag bekötéssel

Több szalag szakasz párhuzamos bekötése mindkét végéről

Forrás:ezermester.hu

 

 

LOGO