Higiénikus ivóvízellátás az Uponorral

  • VÍZELLÁTÁS,

      
  •   #550  

 

Mindenkinek szüksége van tiszta vízre: az embereknek, az állatoknak és a növényeknek is. Egy ember naponta átlagosan 250 liter friss vizet használ el. Éppen ezért a higiénikus ivóvízellátás kulcsfontosságú az egészségünk és életminőségünk szempontjából. A vízhálózat azonban gyakran rossz állapotú, és fejlesztésre szorul. Az Uponor biztonságos és megbízható megoldásokat nyújt az épületek higiénikus és problémamentes vízellátásához.

Pangásmentes üzemeltetés

Ivóvízellátási rendszerek követelményei

A tiszta ivóvíz nagyon fontos a lakóépületekben, szállodákban, kórházakban, idősotthonokban és sportlétesítményekben egyaránt. Az ivóvízellátás higiéniájáért és megfeleléséért a törvényi előírásoknak az építtetők, tulajdonosok és üzemeltetők a felelősek. Németországban ezeket a törvényi előírásokat a következő törvény foglalja össze: VDI/DVGW 6023 - Az ivóvízellátás higiéniája.

 

Tervezési, végrehajtási, üzemeltetési és karbantartási követelmények:
- Kis víztartalom
- Pangásmentes üzemelés
- Folyamatos vízcsere

Családi házak

Az Uponor ötrétegű csővezetékei higiénikus rendszerben

Tekintse meg a videót, hogy az Uponor miért javasolja az ún. „körvezetékes megoldást”. Ez a lehető legbiztonságosabb rendszer (a T-idomokkal sorba kötött rendszerhez képest), amelyben nem maradhat pangó víz.

 

Irodaépületek

Az Uponor ötrétegű csővezetékei nagyméretű idomrendszerrel felszálló és ágvezetékek számára.

Ebben a videóban megtekintheti, hogyan eredményez egy „keresztülhurkolt gyűrűs rendszer” egy irodaépületben tökéletes higiéniát.

 

A németországi ivóvízre vonatkozó szabályozások előírják, hogy az ingatlantulajdonosok rendszeresen ellenőrizzék a csővezetékekben a Legionella baktérium jelenlétét. Ez a baktérium a hideg- és melegvíz-vezetékekben 25–50 °C közötti hőmérséklet tartományon belül egyaránt megtalálható, ha a szerelés kedvez a pangó víznek.


Az ivóvízrendszerek folyamatos vízcseréjét átfolyós fali korongokkal lehet biztosítani, így bármely csapoló megnyitása esetén mindkét irányból érkezhet folyadék. Így nem alakulhat ki pangó víz. A német szabvány szerint a 3 liternél nagyobb térfogatú HMV-rendszerek esetén biztosítani kell a víz folyamatos melegen tartását cirkulációs vezetékkel (DVGW W551). Ez azonban problémákat okozhat a hidegvízellátás esetén. Például felmelegedhetnek a felülethez közel lévő fali szerelvények üregei. „Cirkulációs“ vezeték használata esetén a hideg víz felmelegedhet az idomok felmelegedése révén. A padlóban kialakított körvezetékes rendszer megelőzi ezt a problémát.
 

 

 

 

 

 

 

LOGO