Szőnyegként kitekerhető napelem

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #562  

 

Annak ellenére, hogy szinte bárhol lehetne hasznosítani valamilyen megújuló energiaforrást, sajnos sok esetben mégsem lehet a ma használatos eszközöket bevetni. Leggyakrabban a földrajzi elhelyezkedéssel van probléma, hiszen a szükséges alkatrészeket nehezen lehet oda eljuttatni.

Rugalmas napelem

De ugyanez a helyzet áll fent egy katasztrófa esetén, amikor egy terület gyakorlatilag el van vágva a külvilágtól. Ilyen esetekben szinte mindig szükség van egy gyors megoldásra, és a szőnyeg módjára fel- és kitekerhető napelemek garantálhatják is ezt.
Az Egyesült Királyságban, Walestől nem messze egy szigeten szeretnék kipróbálni az új technológiát. Remélhetőleg ez elegendő lesz a sziget folyamatos áramellátásának biztosításához.
A rugalmas napelemek meglepő mód sokkal nagyobb energia kapacitással bírnak, mint szilárd társai. Láthattuk már korábban, hogy ezt sok gyártó örömmel használja ki, így születhetett meg például a csoki méretűre feltekerhető napelem, ami bármikor jól jöhet, ha telefonunk épp készül lemerülni. A brit Renovagen most ezt a technológiát ültette át ipari méretekbe, így született meg a most tesztelt kitekerhető napelem, a Rapid Roll Solar PV.
Az RRS több rugalmas napelem panelből áll, amit akár két perc alatt ki is lehet tekerni a szállító furgon hátuljáról, hogy az 11 kW energiát generáljon. Egy nagyobb verziót is tesztelnek, az egy konténerből tekerhető ki, nagyjából egy óra alatt, viszont az már 300 kW energiát képes biztosítani.
A Flat Holm-sziget egy aprócska sziget Walestől nem messze a tengeren. Ugyan állandó lakosai nincsenek, de sok turista látogat ide, hogy megcsodálja az élőlényeket és a természetet.
A minimális infrastruktúrát eddig kisebb napelemekkel és dízeles generátorokkal látták el, de szeretnének egy sokkal tisztább és állandó megoldást találni az energia problémára, tekintve, hogy várhatóan megnő majd a látogatók száma a következő években.

Forrás: tisztajovo.hu

LOGO