Kospel elektromos kazánok

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #569  

 

Napjainkban az épületek hőszigetelésének egyre optimálisabb kialakításával (esetleg hővisszanyerési megoldásokkal) gyorsan növekszik azon otthonok száma, amelyek fűtési hőszükséglete kifejezetten alacsony. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő elektromos kazánok - a fűtési feladatokon túl - a szükséges kiegészítők megvásárlásával (váltószelep, indirekt tároló stb.) a háztartások számára szükséges használati melegvíz-előállítást is képesek biztosítani.

Egyszerű telepítés

Az elektromos kazánok, a fejlett technikának és a precíz vezérelhetőségnek köszönhetően egyaránt alkalmasak pl. padlófűtéssel vagy radiátoros fűtéssel felszerelt lakások és társasházak fűtésére. Figyelembe kell azonban venni, hogy az üzemeltetés költségei magasak lehetnek, hiszen hazánkban az elektromos áram fajlagosan (vagyis egységnyi energiára vetítve) lényegesen drágább a földgáznál.

 

Mikor célszerű és ajánlott mégis az elektromos kazánok alkalmazása?
- Ha nincs kémény, és nem, vagy csak nagyon költségesen vagy körülményesen lehet a biztonságos füstelvezetést megoldani
- Ha nincs vezetékes gázellátás, és nincs lehetőség energiahordozó tárolására
- Ha kicsi a lakás vagy a fűtendő épületrész (pl. üzlet, apartman)
- Ha csak időszakosan használjuk a fűtést (pl. hétvégi házak esetében)
- Ha alacsony energiaszintű, jól hőszigetelt az épület, és kicsi a teljes hőigénye
- Ha az elektromos kazánt más fűtési rendszerek, pl. szilárd tüzelőanyaggal való fűtés kiegészítő hőtermelőjeként alkalmazzuk
- Ha napelemes rendszert is szeretnénk telepíteni, ami adott esetben teljes mértékben képes fedezni a kazán által elfogyasztott elektromos áram szükségletet

A KOSPEL EKCO elektromos kazánok kitűnő hőkomfortot és precíz hőmérséklet-szabályozást biztosítanak a fűtött helyiségekben. Az elektromos kazánok tartalmazzák mindazokat az egységeket, amelyek a központi fűtési rendszer biztonságos működéséhez szükségesek (keringtető szivattyú, légtelenítő, biztonsági szelep, tágulási tartály, hő- és nyomásmérők, nyomáskapcsolók stb.) 

A klasszikus fűtőrendszereken kívül az elektromos kazán szolgálhat modern fűtési rendszerek (hőszivattyús, napenergiás rendszerek, stb.) tartalékforrásaként is.

A megfelelő teljesítményű hőforrás kiválasztása alapvető jelentőségű egy fűtési rendszer komfortos és takarékos működésének szempontjából. Ha elektromos kazánt telepítünk, ez még fontosabbá válik.

Melyek azok a legfontosabb szempontok, amik meghatározzák a készülék szükséges teljesítményét?

1. A fűtendő épület (vagy lakás, épület-rész, stb…) mértékadó hőszükséglete.

Ezt célszerű a lehető legpontosabban meghatározni, azaz elvégeztetni a hőszükséglet-számítást egy hozzáértő épület-gépész szakemberrel. És itt valódi számításra gondolunk, amely az épület pontos tulajdonságainak ismerete alapján (határoló szerkezetek felépítése, mérete, tájolása), illetve az elvárt komfortszint szerint (pl. megfelelő belső hőmérséklet) készül. Az ún. tapasztalati értékekkel általában jelentősen túlbecsülhető a hőszükségletet és ez feleslegesen nagy teljesítményű kazán választásához vezet.

2. Milyen szerepet tölt be a fűtési rendszerben az elektromos kazán?

Lehetséges, hogy ez a rendszer egyedüli hőforrása, de elképzelhető, hogy egyéb hőtermelők is beépítésre kerülnek. Ez ugyancsak jelentősen befolyásolhatja a szükséges teljesítményt.

3. Milyen a fűtési rendszer?

Lehet meglévő, vagy új kivitelezésű. Lehet padlófűtés, egyéb felületfűtés, esetleg radiátoros fűtés. Elképzelhető ezek valamiféle kombinációja is.

4. Elvárunk-e egyéb funkciót az elektromos kazántól?

Csatlakoztathatunk hozzá például indirekt fűtésű HMV tárolót (a kazánok alkalmasak erre), így biztosítva az épület használati melegvíz-ellátást. Ebben az esetben már HMV előállítás teljesítmény igényével is foglalkoznunk kell.

A fenti néhány szempont alapján is láthatjuk, hogy nem is olyan egyszerű minden esetben kiválasztani a megfelelő teljesítményű kazánt. Ahhoz hogy a végfelhasználó minden szempontot mérlegelni tudjon és végül helyes döntést hozzon, minden esetben javasoljuk épületgépész szakember véleményének a kikérését.

Az elektromos hálózat szemszögéből
A fűtési hálózaton kívül fontos még, hogy az épület elektromos ellátottsága elegendő-e a kiválasztott készülék számára vagy sem? Ugyanis könnyen felmerülhet a hálózatbővítés szükségessége. A nagyobb teljesítményű készülékek számára többnyire 400 V-ot, és típustól függő nagyságú áramerősséget kell biztosítani, ami egy kisebb lakásban vagy családi házban szinte biztos, hogy nem áll rendelkezésre. Ezen kívül az elektromos áramból nyerhető energia nem olyan, mint pl. a gázból kinyert, hiszen a gáz esetén teljesítménytől és kialakítástól függően egy 1/2"-os vagy 3/4"-es vezetékre van csatlakoztatva a készülékek, mely ezáltal megfelelő ellátást kap, legyen az akár 12kW-os vagy akár 24 kW-os gázkazán. Az elektromos áramnál azonban a vezeték keresztmetszetétől, a hálózati feszültségtől és az áramerősségtől egyaránt függ a működés. Ha bármelyik kiépítése nem megfelelő, úgy a készülék nem fog tudni üzemelni.

Összefoglalva az elektromos kazánok beépítésének előnyeit:
- Elhelyezése nincs helyhez kötve a lakáson/házon belül.
- Alacsony zajszinttel rendelkezik.
- A berendezés (az esetleges) áramszünet után automatikusan újraindul.
- Megbízható, biztonságos működés.
- Egyszerű és gyors elektronikus, programozható szabályozás.
- Nem kell foglalkozni a tüzelőanyag beszerzésével, tárolásával, hiszen a villamosenergia helyben állandóan rendelkezésre áll.
- Telepítése nem igényel kéményseprői szakvéleményt/engedélyeztetést.
- Környezetkímélő megoldás, hiszen használatakor égéstermék nem keletkezik.
- Telepítéséhez nem kell tervet készíteni, még akkor sem, ha villamos teljesítménybővítési igény van.
- Nincs a berendezés  működtetéséhez előírt kötelező időszaki vizsgálat.
- Minimális a karbantartási igénnyel üzemeltethető.
- Indirekt tárolóval összeépítve HMVelőállításra is alkalmas.
- Távvezérléses működtetésre alkalmas kivitel.

A Kospel elektromos kazánok részletes műszaki jellemzőit, beépítési lehetőségeit, használati utasítását a gepesz.hu oldalon tekintheti meg.


 

LOGO