Trendek a napelemek és napkollektorok piacán

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #586  

 

A szokásos nagyszámú érdeklődés mellet, több mint százötven szakember részvételével került megrendezésre a Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesülete (MÉGNAP) és a Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) által szervezett IX. Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben című konferencia és kiállítás.

A IX. Napenergia-konferencia tanulságai

Az évi rendszerességgel megrendezett konferencia hagyományosan az aktív napenergia-hasznosítás mindkét ágával, a napkollektoros hőtermeléssel és a napelemes áramtermeléssel is foglalkozik. A két részterületnek a konferencia programjában elfoglalt részaránya azonban jól jelzi a napenergia iparág piaci folyamatait. Még a kezdeti években gyakorlatilag kizárólag a napkollektoros részterület adta a témát, addig az utóbbi években egyre dominánsabbá váltak a napelemes áramtermelésről szóló előadások.

Horváth Balázs, a csehországi székhelyű, de Európa számos országában, így hazánkban is jelen lévő Solarity napelemtechnológiai nagykereskedés értékesítési munkatársa a konferencia első előadásában a napelem piac fejlődéséről és technológiai trendjeiről beszélt. A legfontosabb tényként azt emelte ki, hogy a napelemes világpiac óriási ütemben növekszik.

2017-ben kb. 100 GW teljesítményű új napelemes rendszer valósult meg a világban, ami 29%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

A másik jellemzője a piacnak, Kína további előretörése. Kína nem csak a napelemes gyártókapacitás terén egyeduralkodó a világban, de a telepített új rendszerek számában is világelső, a 2017-ben üzembe helyezett rendszerek 53%-a Kínában valósult meg. Látványos fejlődés tapasztalható a napelemek gyártástechnológiájában is. A piacot egyértelműen a szilícium kristályos napelemek uralják, ezen belül az elmúlt években kb. 25-75% volt a monokristályos-polikristályos napelemek megoszlása. Manapság azonban jelentősen növekedni látszik az érdeklődés és a kereslet a nagyobb hatékonyságú, innovatív új technológiákkal gyártott monokristályos napelemek iránt. Ezek a prémium kategóriás napelemek már elérik a 21% fölötti hatásfokot is, szemben a standard polikristályos napelemekre jellemző 16-17%-kal.

A konferencián több előadásban is kiemelésre került, hogy a világpiac mellett végre a hazai napelemes piacot is döntően pozitív tendenciák jellemzik. A háztartási méretű kiserőművek száma töretlen ütemben növekszik, és ugyanakkor soha nem látott napelempark-építési láz is tapasztalható hazánkban.

Ennek okait és hátterét világította meg előadásában Mokry Tamás, a Tiszta Energiák Kft. vezetője. Elmondta, hogy ma Magyarországon jó üzlet napelemparkba fektetni. Akinek sikerült bekerülnie a magas, támogatott átvételi árat biztosító KÁT, vagy újabban METÁR rendszerbe, az a napelemparkba befektetett tőkéjének 10 év körüli megtérülésével számolhat. És a megtérülés után még további 10-15 évig biztos, a jellemző méretnek számító 500 kW-os erőmű esetén kb. évi 20 millió forint bevételre számíthat egy naperőmű boldog tulajdonosa. Nem csoda hát, ha a hazai magánbefektetők és vállalkozások mellett megjelentek a nemzetközi befektetők is a hazai piacon. De 18 MW erejéig beszáll a napelem park építési versenybe a MOL, és 100 MW erejéig az MVM révén a Magyar Állam is. Mindezeknek köszönhetően az idén és jövőre várhatóan 1-2 GW napelem kapacitás fog kiépülni Magyarországon. Persze sok a buktató is a naperőmű-létesítés területén, a jogi szabályok, a támogatási rendszer és a finanszírozás is tartogathat váratlan akadályokat. A legfontosabb kérdés azonban minden bizonnyal az, hogy ki fogja ezeket a naperőműveket megtervezni és megépíteni, hiszen már most látszik, hogy a rendelkezésre álló hazai kapacitás meglehetősen szűkös.

 

Az előző évekhez hasonlóan, idén is számos ismert és elismert márkával találkozhatnak a látogatók. A kiállítótérben lehetőség nyílik a termékek megtekintésére, kipróbálására és az eladók, hozzáértők szaktanácsainak meghallgatására, sőt a jövő évi újdonságokról (botok, orsók, csalik stb.) is itt értesülhet először a pontyozó társadalom.
A felszereléseket, kiegészítőket, csalikat ebben az évben is jelentős kedvezményekkel lehet majd megvásárolni.
Ismét neves hazai és külföldi szakértők adnak majd választ a felmerülő gyakorlati kérdésekre.

A  konferencián kiállítóként a Gépész Holding Kft. is képviseltette magát.
Ázsóth Tamás projekt- és műszaki tanácsadó mérnök kollégánk "Mire használjuk a napelemet az épületgépészetben?" prezentciója  letölthető itt.

A konferencián elhangzott további előadások prezentációi letölthetők itt.

Forrás:www.megsz.hu

Kioto napelem kínálatunkat az alábbi képre kattintva tekintheti meg:

 

 

 

LOGO