A napelemek története

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #589  

 

A napelemek az úgynevezett fotovoltaikus hatáson alapulnak, melyet egy francia fizikus fedezett fel a 19. század közepén. Alexandre Edmond Becquerel 1839-ben építette meg az első fotovoltaikus elemet, amikor még csak 19 éves volt. Azonban a későbbiekben egyre több tudós kezdett el kísérletezni a találmánnyal, mígnem 1883-ban már elkészült az első modernnek számító napelem.

Napelem kezdetek

Az amerikai feltaláló, Charles Fritts napeleme még igen kezdetleges volt, de a próbálkozásai lehetővé tették az utókornak a találmány tökéletesítését.
Nem sokkal később, néhány évre rá megépült az első fotovoltaikus napelem. Kevesen tudják, de Albert Einstein fizika Nobel-díjat is kapott a fotoelektromos hatás levezetését és magyarázatát követően.

Az első olyan napelem, amit már komolyan használni tudtak, 1954-ben került bemutatásra, ezt követően pedig folyamatosan tökéletesítették a rendszert egy optimális hatékonyság eléréséig. Mivel ekkoriban főként az űrtechnológia területén használták fel ezeket, az áruk nagyon magas volt.
Ugyancsak fontos szerepet töltött be Elliot Berman, aki 1969-ben megalapította saját cégét. Úgy gondolta, hogy néhány évtized múlva az elektromos energia jelentős mértékben drágulni fog, így az emberek jobban rá lesznek szorulva az alternatív energiaforrásokra.
A cég lehetővé tette az olcsóbb napelemek készítését, melyek hatékonysága megfelelő volt a céloknak. Az 1973-as olajválság következtében a vállalatok egyre inkább elkezdtek olyan cégeket felvásárolni, melyek napenergiával foglalkoztak. Így több cég is megalakult, melynek fő profilja a napelemek olcsóbb és hatékonyabb kidolgozása lett.
Tehát a napelem rendszerek pályafutása már a 19. század első felében elkezdődött, és azóta számos finomításon és technológiai újításon estek át. A fő cél mai napig az, hogy hatásos rendszert alakítsanak ki olyan áron, amely megkönnyíti a napelemek telepítését és elterjedését.

Forrás:napkollektorok.hu

LOGO