Termosztátos zuhanyrendszerek

  • VÍZELLÁTÁS,

      
  •   #59  

 

A Kludi termosztátos zuhanyrendszerek alkalmazásának előnyei - A rendszer a vízhőfok egyszerű beállítását és annak állandó megtartását is garantálja

Állandó vízhőfok a Kluditól

Miben más a termosztátos rendszerű csaptelep a hagyományos keverő csapteleptől? Megéri a plusz beruházási költséget? Kiknek ajánlott és kiknek nem?

A termosztátos csaptelepek kapcsán a legismertebb tény, hogy pontos vízhőfok-beállítást tesznek lehetővé. Erre azonban a legtöbben rá is vágják, hogy ez az egykaros keverő csaptelepekkel is megoldható, mi ebben a plusz?

A pluszt - értelem szerűen - a termosztát-egység adja, mely nemcsak a beállítást, de a választott hőfok állandó megtartását is garantálja. Ennek leginkább zuhanyzás közben lehet komoly szerepe, ha arra gondolunk, milyen kellemetlen, ha valamilyen külső hatásra a víz hőmérséklete ingadozni kezd, nem is beszélve a forrázás veszélyeiről. A termosztátos csaptelep "vezérlése" a beáramló víz hőmérsékletétől függetlenül állandó szinten tartja a kimeneti víz hőfokát, hogy a kézi zuhanyból már az általunk beállított hőmérsékletű víz távozzon.

- Kádtöltés esetén ez inkább kényelmi szempont, bár elsőgyermekes szülők számára jócskán megkönnyíti a fürdetést, ha eleve a baba számára optimális hőmérsékletű vizet engedhetnek a kádba.
- Kisgyermekes családok, de idősebb, esetleg mozgásában korlátozott családtaggal együtt élők számára is nagyobb biztonságot nyújt, hogy a termosztátos zuhany-, illetve kádtöltő- és zuhanycsaptelepen egy biztonsági retesz véd a forrázástól. Ez a határoló gomb 38°C-nál zár, és nem engedi, hogy egy véletlen mozdulattal ennél magasabb hőmérsékletű víz folyjon a csaptelepből. Szükség esetén a reteszgombot lenyomva tartva természetesen magasabbra tudjuk állítani a hőfokot.
- Ha ez a megoldás ilyen egyszerű, vajon miért nincsen minden háztartásban termosztátos csaptelep?
- A válasz egyszerű: ennek a technológiának is megvannak a korlátai. A vízhőfok állandó megtartását nem tudja szélsőséges hőingadozás esetén garantálni, így például nyílt rendszerű, átfolyós vízmelegítők, vagy egyéb olyan vízhálózati rendszerek mellett, ahol nem ésszerű és tolerálható tartományon belül ingadozhat a csaptesthez érkező víz hőmérséklete, nem ajánlott a termosztátos csaptelep beépítése.
- Szintén nem javasolt a termosztátos csaptelep használata, ha van rá esély, hogy a ház vízhálózatába szokatlan szennyeződés kerülhet - ilyen lehet a városoktól messze épült hétvégi házak szivattyús rendszerről működtetett hálózata. Ezen a helyzeten megfelelő vízszűrő beépítése segíthet, de a fentiekhez hasonló lehetőségek miatt érdemes még a vásárlás előtt konzultálni szakemberrel.
- Szerencsére hazánkban egyik kizáró tényező sem jellemző, így bátran ajánlják a KLUDI kínálatában kapható termosztátos csaptelepeket. Bár - precíziós rendszer lévén - ezen csaptelepek bekerülési költsége valamivel magasabb a hagyományos technológiát képviselő társaikénál, hosszútávon gazdaságosabb megoldást nyújtanak, hiszen nem használunk el felesleges vizet és energiát a kívánt vízhőfok beállításáig, ráadásul a használat közbeni élvezeti értékük is jóval magasabb.
 

LOGO