Régi vízvezetékekből otthont teremtett az építész

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #591  

 

Az utóbbi évtizedben az úgynevezett mikor-lakhatás, vagyis a kreatívan és hatékonyan kihasznált kis lakások, házak igen népszerűvé váltak. Mondhatni itt van a nyakunkon egy új, kis méretű városi lakás korszaka.

Beton csövek újrahsznosítva

A James Law Cybertecture által tervezett Open Tube House, magyarul Nyitott Cső Ház sajátossága, hogy újrahasznosított beton csöveket használtak a ház vázának. A belteret rendkívül hatékonyan használták ki, és mivel a cső sem drága, plusz sok berendezés sem fér el a lakásban kifejezetten olcsó lakást biztosít azon fiatalok számára, akik kínkeservesen válogatnak az egyre növekvő ingatlanárak között.

A projektet nem rég mutatták be Hong Kongban. Ugyan nem igazán nevezhetőek könnyűnek a maguk 22 tonnájával, de a csőből fakadóan az építésre gyakorlatilag nem szorul, ráadásul szintén a csőnek köszönhetően moduláris is, vagyis könnyedén össze lehet kapcsolni egy másikkal, ha bővítésre szorulna.
A csöveket akár egymásra is lehet rakosgatni, és olyan helyekre is be lehet illeszteni, amit épp nem használ a város. Az építész olyan csőközösségekről vizionált, hogy teljes sikátorokat töltenek meg csövekkel, vagy hidak és felüljárók alatt lehetne elhelyezni ezekből rengeteget. 

Forrás.tisztajovo.hu

LOGO