Okosrendszerek a társasházakban

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #609  

 

Az okosotthonról a családi házak jutnak eszedbe? Pedig ezek a megoldások nem csak a magánházaknak szólnak, sőt egyre gyakrabban jelennek meg a társasházi lakásoknál – nem véletlenül!

Smart Home

A hazai ingatlanpiac szegmensben óriási a verseny, ezért a fejlesztők igyekeznek valamilyen pluszt kínálni a potenciális vevőknek. Az egyik ilyen alternatíva lehetne az ár, de ennek korlátot szabnak az építőipari kapacitások. Az ágazat jelenleg munkaerőhiánnyal küzd, ami kihat az árszínvonalra, illetve az átadások időpontjára. 
Ebből kifolyólag a beruházóknak más módon kell vonzóvá tenniük az ingatlanjaikat. Részben ennek köszönhető, hogy egyre több fejlesztőt vonzanak az idő-, és energiatakarékos épületgépészeti lehetőségek. 
Az „alap okosotthon csomag” egyrészt minden lakásba beszerelhető és később igény szerint bővíthető – akár a lakó, akár a tulajdonos részéről –, másrészt ezzel jobban eladhatóvá válik az ingatlan. Az alapot az egy-egy funkcióval kiegészített központi egység jelenti. A funkció szabadon választható és sok dolgot takarhat a redőnyvezérléstől kezdve a világításon át egészen a fűtésszabályozásig. 
A lépcsőházakba szerelhető automatika különösen ajánlott azoknak a befektetőknek, akik elsősorban kiadási célból vágnak bele az újlakás-projektbe. A világítás lekapcsolásának programozásával például kiküszöbölhető a felesleges energiafogyasztás, vagyis visszaszoríthatóak a költségek. 
Napjainkban egyre nagyobb teret hódít a környezettudatosság, ezzel párhuzamosan az emberek sokkal nyitottabban állnak az okos megoldásokhoz. Ez a két tényező teszi vonzóbbá az okosrendszerekkel felszerelt lakásokat. 
Ha már a komfortnál járunk, azt is meg kell említenünk, hogy a vevők jobban kedvelik a kulcsrakész megoldásokat, legyen szó új vagy használt ingatlanról. Ennek oka, hogy meg akarják spórolni az utánajárásra fordított időt és pénzt. Vagyis előnyben vannak a teljesen felszerelt, berendezett ingatlanok. Utóbbi alatt azt értjük, hogy eldöntheti, milyen lehetőségekkel egészíti ki a meglévő rendszert – vagy kiegészíti-e. A harmadik tényezőt az anyagiak jelentik, ugyanis az okosotthonok lényege a költséghatékony energiafelhasználás. 
Az okosotthon rendszerrel az égve hagyott villanyt akár a munkahelyünkről is lekapcsolhatjuk, de ugyanígy, egyetlen gombnyomással megszüntethetjük egy bedugva hagyott vasaló, vagy kávéfőző okozta egész napos fejfájásunkat is… 
A redőnyvezérlés előnye sem annyiban merül ki, hogy egyetlen gombnyomással tudjuk szabályozni a beszűrődő fény mennyiségét. A megfelelő sötétítéssel a fűtésszámlát is csökkenthetjük: ha a redőnyöket napnyugtakor engedjük le, otthonunk kisebb fokozatra állított fűtés mellett is kellemesen meleg lesz. Ez elsősorban télen merülhet fel, de ilyenkor érthető módon nincs lehetőségünk arra, hogy délután hazaugorjunk, amikor elkezd besötétedni. Az automatikus vezérléssel viszont mindezt távolról, a laptopunkról vagy az okostelefonunkkal irányíthatjuk. 
A redőnyöknek egyébként nyáron is nagy hasznát vesszük, hiszen a megfelelő időben való leengedésükkel mérsékelhető a klímaberendezés fogyasztása. A másik fontos adottság, ami először talán eszünkbe sem jut, a betörők elleni védelem, aminek a nyaralás alatt van kiemelt jelentősége. Ilyenkor a „ki vigyáz a házra?” az első kérdések között szokott szerepelni, amit a távolról vezérelhető árnyékolástechnikával részben megoldhatunk. Hiszen ha azt látják, hogy mozgás van a házban (például változik a redőnyök helyzete), akkor azt az érzést keltjük, hogy valaki tartózkodik a lakásban. 
Kiadásra szánt lakások esetében kifejezetten előnyös megoldás például egy távolról vezérelhető, úgynevezett okoszár integrálása a rendszerbe. A segítségével gördülékenyebben megoldható pl. az ingatlan átadása, a takarító vagy a vendégek beengedése, akár a lakó távollétében is. 
Mindez csak néhány kiragadott példa arra vonatkozóan, hogyan teszik vonzóbbá a potenciális vevők szemében az okos megoldások az általunk kínált ingatlant. Az pedig már csak rajtuk – vagy éppen rajtunk – múlik, később mennyire bővítjük a rendszert, ezzel kihasználva az okos alternatívák nyújtotta előnyöket. A legjobb az egészben, hogy erre a többi lakástól függetlenül van lehetőségünk.

Forrás: vezerlemahazam.blog.hu

LOGO