Okostermosztátok új generációja a Siemens-től

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #614  

 

Igen divatosak manapság az ún. okostermosztátok, amit jól mutat, hogy számos – addig a szabályozástechnikai piacon jelen sem lévő – cégnek is piacra kerültek ilyen készülékei. A filozófia általában egyszerű: végy egy szobatermosztátot, valamilyen internetes gateway-t, készíts ezekhez megnyerő külsőt és kész az okostermosztát. Ugyanakkor hogy szabályozási tudásban, pontosságban, kiegészítő funkciókban és szolgáltatásokban még mire is lenne szükség, az a legtöbb esetben sokadrangú kérdés.

RDS110 okostermosztát

Ezen termékek piacán jelent etalont és állít követendő példát a Siemens új RDS110 okostermosztátja. Miben is nyújt többet és mitől zászlóshajó a szabályozástechnika meghatározó márkájának vadonatúj, prémium terméke?

Először is: fő funkcióként a helyiséghőmérséklet szabályozást fejlett intelligenciával, hatékony öntanuló algoritmus alkalmazásával végzi, így tökéletesen pontosan képes biztosítani bármilyen hőtehetetlenségű rendszernél (padlófűtés vagy radiátoros, kicsi vagy nagy rendszer) a kívánt hőfokot. A komolyabb épületfelügyeleti rendszerekből átvett „Zöld levél” funkciónak köszönhetően az energiatakarékos üzemmódra való visszatérés egyetlen mozdulattal bármikor elérhető. Mivel a pontos szabályozás a komfort növekedésen kívül energiatakarékosságot is generál, így a készülék a csökkenő gázszámlán keresztül képes konkrét megtérüléssel kecsegtetni. Ennek megfelelően az EU minősítési rendszerén belül A-osztályú, ErP4-es besorolású szabályozóként szerepel.

De a jó hőmérséklet szabályozás ma már nem elegendő. A kutatások azt mutatják, hogy a kellemes helyiség klímához a megfelelő hőmérsékleten kívül a levegő további alapvető fizikai jellemzőit is kontrollálni kell. Hiába kellemes a hőmérséklet, ha elhasználódott a levegő (pl. ételszag, vagy vegyszer aromája van a levegőben), vagy túl magas/alacsony a páratartalom. Ilyen esetben akkor is érezhetjük magunkat kényelmetlenül, vagy fáradtnak, ha amúgy a hőfokkal nincs probléma. Ezért van az, hogy ma már, egy igazán okos termosztát – és az RDS110 ilyen -, a hőmérséklet szabályozásán kívül, méri a légminőség állapotát is, valamint kontrollálja a páratartalmat. A készülék kijelzőjére tekintve azonnal, világos színkódolt jelzéssel értesülhetünk róla, ha a levegő elhasználódott és szellőztetés volna szükséges. Ez nem csak az életminőségünk miatt fontos, de pl. iskolákban vagy munkahelyeken növelheti a koncentráltságot, segítheti a hatékonyabb munkavégzést.

A beépített páratartalom érzékelő segítségével a levegő relatív páratartalma pontosan kijelezhető, valamint az egyedi igényeknek megfelelően beállított határértékek átlépésekor a készülék be tud indítani egy párátlanító készüléket vagy elszívó ventilátort, ezzel beavatkozva a nem kívánt folyamat továbbfejlődésébe.

A hőtermelőt indító, ill. a páratartalmat szabályozó két kimeneten kívül a készülék rendelkezik egy további vezetékes bemenettel, amit kiegészítő funkcióra használhatunk. Ráköthető külső hőmérséklet érzékelő, kivezetett másodlagos hőmérséklet érzékelő (pl. átlagoláshoz), másodlagos páratartalom érzékelőt (átlagoláshoz) vagy akár ablakkontaktus is. Az internetes kapcsolódás vezeték nélküli adatkapcsolattal (Wifi) valósul meg.

A komoly műszaki tartalom mellett a sikerességhez elengedhetetlen a szép külső és minőségi anyaghasználat. A modern, szögletes formájú fekete kijelzőt ezüst színű, fémes ráma keretezi. A termosztát háttérvilágított, nagy betekintési szöggel bíró, 3.5” színes LCD érintőképernyővel rendelkezik, melyen keresztül minden fontos funkció a helyszínen beállítható. A jó olvashatóságot egy fényerősség érzékelővel ellátott kijelző fényerő szabályozó biztosítja, ami garantálja még erős napfény mellett is a tökéletes olvashatóságot.

A kivételesen intuitív és felhasználóbarát kezelőfelület a termosztát kijelzőjére és a kapcsolódó mobil alkalmazásra egyaránt igaz. Az applikáción keresztül teljes körűen kezelhető és állítható be minden funkció az időprogramtól az alapjelekig, valamint ellenőrizhető az energiafogyasztás alakulása. A folyamatos termékfejlesztések eredményeként elérhető firmware frissítések mind a készülékre mind az alkalmazásra automatikusan frissülnek, így garantálva mindig a naprakész állapotot. Közületi felhasználásra is gondolva az alapjelek korlátozhatók, a kijelző pedig illetéktelen hozzáférés ellen zárolható. A készülék kezelése nagyon egyszerű, az üzembe helyezés folyamatán egy navigációs varázsló vezeti végig a felhasználót.

A készülék a beépített mozgásérzékelőjével felismeri, ha a felhasználó hazaérkezett és automatikus aktiválja a komfort üzemmódot, így az automatikus időprogram szerinti használattól való eltérések (pl. előbb értünk haza) is korrigálásra kerülnek. Ezzel a rendszer hatékonysága és komfortja még egy szintet tud fejlődni és még inkább személyre szabottnak és valóban okosnak érezhetjük otthonunk működését. Ami tehát igazán különlegessé teszi a Siemens okostermosztátot, az a funkciók és jellemzők kivételes kombinációja, ami mind az igényes kivitelezőknek, mind a végfelhasználóknak számos előnyt kínál:

- Az elérhető legkorszerűbb öntanuló hőmérséklet szabályozás
- Páratartalom kijelzés és szabályozás (alsó vagy felső határértékre)
- Légminőség mérés és kijelzés
- 3,5” színes LCD érintőképernyő – a helyszíni kezeléshez
- Üzembehelyezési varázsló – a könnyű beállításért
- 2db multifunkcionális bemenet – kiegészítő extra funkciókhoz
- Intuitív kezelő felület, ingyenes alkalmazás Androidra és iOSre
- Zárolható készülék és online frissítés

A termékkel kapcsolatos részletes információk (bemutató videók, magyar nyelvű prezentációk és részletes termék ismertetők) elérhetők a termék honlapján: siemens.hu/rds 

Várföldi Róbert
Siemens Zrt.  - Building Technologies

LOGO