Uponor Minitec rendszerrel a templom felújításért

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #616  

 

Az Uponor energiatakarékos padlófűtés rendszerei új építésekhez és felújításokhoz egyaránt használhatók A kaposvári Szent Imre templom padlófűtés felújítása is az Uponor Minitec rendszerrel történt. A felújítás során felhasznált anyagok listáját a felújításáról készült rövid kisfilm végén találja.

 

A minimális, kb. 2,5 cm-es rendszervastagságnak köszönhetően (burkolattal együtt), az Uponor Minitec tökéletes választás rendszerfelújításokhoz. Az Uponor Minitec 9,9 x 1,1 mm-es PE-Xa csővezetékeket használ a rendszerhez. A Minitec rendszerlemez alja öntapadós, így egyszerű a telepítés. Az esztrich padlókiegyenlítő a rendszerlemezen kialakított réseken befolyik, így stabil kötést biztosít. Így alakul ki a kb. 15 mm-es rendszervastagság, amelyet a burkolat vastagsága emel még meg.

Az alkalmazott Uponor PE-Xa cső eval rétege védelmet nyújt az oxigéndiffúzióval szemben. A térhálósított polietilén tulajdonsága miatt a csőrendszerben nem alakulnak ki lerakódások. A rendszerlemez öntapadó alsó kialakításának köszönhetően nincs szükség külön rögzítő elemekre, a rendszerlemez tökéletesen rögzíti a csővezetéket. A rendszerlemez kialakítása biztosítja továbbá a csőkiosztás rugalmas megválasztásának lehetőségét, az univerzális helykitöltést és az adalékanyag tökéletes illeszkedését.

Az Uponor Minitec padlófűtési rendszer hőtehetetlensége kisebb, mint az általában használt hagyományos padlófűtéseké, ennek köszönhetően a felületi hőeloszlás homogénebb. Mivel a rendszer szerelési technológiája nagyon egyszerű, így akár egyetlen személy is képes könnyen és gyorsan elvégezni a padlófűtési rendszer kiépítését.

A csőfektetés során az egyes körökben lévő Uponor PE-Xa 9,9x1,1 mm cső hossza nem haladhatja meg az 50 m-t. Minden egyes kört külön-külön csatlakoztatunk az osztó-gyűjtőre, melyek áramlásmérővel vannak ellátva. Az áramlásmérők segítségével a beszabályozás alkalmával könnyen elvégezhető a térfogatáramok beállítása. Az Uponor DEM szabályzással megvalósíthatunk egyedi helyiségszabályzást és automatikus rendszer beszabályozást. A DEM rendszer funkcióinak használatával a lehető legjobban optimalizálhatjuk a fűtési-hűtési rendszerünket.

A rendszer kiépítése az alábbi lépésekből áll:
1. meglévő felület pormentesítése
2. teherelosztó rendszerlemez lefektetése
3. szegélyszigetelés elhelyezése
4. csőfektetés, rákötés az osztó-gyűjtőre
5. folyékony estricht anyag terítése
6. száradás után burkolás

Az Uponor rendszerlemezek kis felületi egysége és egyszerű csatlakoztatása minimális vágási hulladékkal jár, ami lehetőséget nyújt akár kisebb, szabdalt alaprajzú vagy nagy alapterületű helyiségek padlózatának gazdaságos és egyszerű borítására. A burkolóanyag lehet hideg kerámia burkolat, szalagparketta vagy padlószőnyeg is.
Természetesen a csőkiosztás méretezésénél figyelembe kell venni a burkolóanyagok eltérő hővezetési ellenállásának értékét. Az így kialakított kis tehetetlenségű padlófűtés nagyon jól szabályozható, és kompatibilis a meglévő hagyományos fűtési rendszerekkel, valamint a korszerű alacsony hőmérsékletű rendszerekkel.

A magas hőmérsékletű rendszerek esetében Uponor bekeverő egység alkalmazásával megfelelő megoldást tudunk nyújtani az alacsony hőmérsékletű kör lekeverésére, míg a megújuló energiát hasznosító alacsony hőmérsékletű rendszereknél közvetlenül csatlakoztatható.

 

Az Uponor Minitec rendszere gazdaságos, magas hatékonyságú padlófűtési rendszer, mely tökéletesen alkalmazható felújítások és újépítések esetében is. A rendszer tervezéséhez rendelkezésre állnak műszaki dokumentációk, méretezési diagramok és tervezői szoftverek.

Az Uponor Minitec előnyei dióhéjban:
- mindössze kb. egy centiméteres padlószint-emelkedés
- minimális ráfordítás felújításkor
- gyorsan felmelegszik, rugalmasan követve a szabályozási igényeket
- az Uponor PE-Xa kipróbált és tesztelt minősége
- alacsony rendszerhőmérséklet

Az Uponor energiatakarékos padlófűtési rendszerei új építésekhez és felújításokhoz egyaránt használható. De ha valamiért a padlófűtés mégsem bizonyulna optimális megoldásnak, más felületfűtési rendszert is választhatunk: falfűtés és falhűtés vagy mennyezetfűtés és mennyezethűtés formájában.

LOGO