Virtuális valóság a tetőtérben

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #633  

 

A legtöbb magyarra igaz, hogy otthona kiválasztásában a legfontosabb szempontok között szerepelnek azok, melyek az egészségre hatással vannak. Párhuzam vonható a fénytelen, nem megfelelő belső klímájú otthonok és a fáradékonyság, illetve a legyengült immunrendszer között. A magyarok 15%-a érzi az átlagnál betegebbnek magát, negyede panaszkodik gyakori fáradékonyságra, közel kétharmaduk pedig folyamatosan kiújuló torokfájástól és náthaszerű tünetektől szenved.

 

A VELUX Cégcsoport egy kutatása szerint a lakás klímája, a friss levegő és a megfelelő mennyiségű napfény a vezető szempontok között van az otthontervezés során. Építkezés, felújítás közben viszont sokaknak nehézséget okoz felmérni a tervek láttán, hogy milyen is lesz a végeredmény a valóságban.

Virtuális valóság
A VELUX Cégcsoport – piacán elsőként – fejlesztett virtuális valóság technológiát használó mobilapplikációt, amelynek segítségével már az építési munkálatok, a bontás és átalakítás előtt meggyőződhetünk arról, milyen előnyei lehetnek a több természetes fénynek. A kész szimuláció napszaktól, évszaktól és tájolástól függően megmutatja az otthonunkba beáramló természetes fény mennyiségét is.

A mostantól magyar nyelven is elérhető MyDaylight mobilapplikációval a felújításra vagy kialakításra váró tetőterek tervezésében segít azáltal, hogy a virtuális valóság technológiáját felhasználva demonstrálja, milyen lenne a szoba egy vagy több természetes fényforrást biztosító tetőtéri ablakkal. 360°-os digitális szimulációval mutatja be a végeredményt és a beáramló természetes fény mennyiségét napszaktól, évszaktól és tájolástól függően.

A VELUX kutatás arra is rávilágít, hogy a magyarok több mint harmada szerint otthonában túlzottan függ a mesterséges fénytől, melytől fáradékonyabb, ami nem is csoda, ha belegondolunk, hogy az időnk 90%-át beltérben töltjük. A kutatás eredményei alapján a napközben elegendő természetes fényhez jutó válaszadók 50%-kal érzik magukat egészségesebbnek, energikusabbnak a többieknél.

A természetes fény mennyisége új ablakokkal növelhető, ezek darabszámának és elrendezésének megtervezésében segít a MyDaylight applikáció, melybe a tetőtér adatait betáplálva – a virtuális valóság technológiáját felhasználva – testközelből is megtapasztalhatjuk a különbséget. Az applikáció azon platformon éri el az embereket, mely mindig a kezük ügyében van. Mobilunk segítségével akár utazás közben vagy épp a boltban, sorban állva inspirálódhatunk, és vizualizálhatjuk az átalakításra vagy beépítésre váró tetőterünk látványtervét. Az applikáció képes azonnal valósághűen megmutatni, mennyire megváltoztatja a természetes fény az otthonunkat, melynek nemcsak a komfortérzet miatt van fontos szerepe, de a kisebb tereket optikailag tágítja is.

A mobilapp Androidról és iOS-ről is elérhető ingyenesen az applikációs áruházakban.

Forrás: ezermester.hu

LOGO