Világszabadalom lehet a magyar rezsimentes ház

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #648  

 

Ökoszenzációként harangozták be azt a magyar fejlesztésű lakóépület-technológiát, amely bárhol a világon lehetővé teszi, hogy a hagyományos energiahordozóktól, illetve közművektől független otthont építsenek maguknak az emberek.

Rezsimentes készház

Az önfenntartó Noah Ház technológiai rendszere már ismert megoldások tovább-fejlesztése és kiegészítése újakkal. A környezetvédelmi indíttatású innováció levédése Amerikában, Kínában és Ausztráliában folyamatban van – tudtuk meg az innováció piaci bevezetését és a sorozatgyártáshoz szükséges technológia fejlesztését pénzügyi befektetőként támogató OXO Labs szakértőjétől, Pongrác Dávidtól.

Az önnfentartó lakóház innovátora, Blaskovich Ákos, a szabadalmaztatott technológiával gyártott ház kereskedelmi forgalmazásának bejelentése alkalmából elmondta:

az acél talajcsavarokra szerelt épület bárhol elhelyezhető, és bármikor környezet-szennyezés nélkül eltávolítható és továbbvihető.

A ház nemcsak anyagában környezetbarát, hanem működése során is, mert a környezetétől nem vesz el energiát, és nem is terheli azt. A 3,5 méteres csavarokon nyugvó épület alatt a környezet háborítatlan marad, az élőlények lakóhelye nem tűnik el, ezért is keltette fel a Noah Ház a kínai nemzeti parkok érdeklődését, ahol akár szállodákat is lehet majd így telepíteni a természet megbolygatása nélkül, kizárólag meg-újuló energiákkal működő zöldház formájában.

A magyar fejlesztésű technológia nem könnyűszerkezetes ház – súlya megegyezik egy téglaházéval –, nem kontérnerház, nem passzív- és nem is aktívház, hanem mobil, rezsimentesen működtethető készház.

Sorozatgyártására, évi 350 lakóház elkészítésére már két nagy gyártóval szerződés is született.

A várhatóan kedvező piaci fogadtatást a meglévő készháztípustervek Csok-kompatibilis mérete és elrendezése, valamint az valószínűsíti, hogy az önfenntartó ház megépítéséhez nincs szükség közművesített telekre, az a legolcsóbb, minden közművet nélkülöző területen is tökéletesen működik, hiszen saját rendszere biztosítja az áramtermelést, a hűtést-fűtést és a meleg vizet egyaránt.

Forrás: vg.hu

2024-től jöhet a kötelező otthoni komposztálás az Európai Unióban

Az európai háztartások és vállalkozások által termelt kommunális hulladéknak 2025-től legalább az 55%-át újra kell hasznosítani az Európai Parlament által elfogadott új tervezet értelmében.

Az Európai Parlament által elfogadott új szabályok értelmében 2025-től évente egy százalékponttal emelkedik az újra-hasznosítás arányára vonatkozó cél-szám, így 2035-re már 65 százalékban kellene újrahasznosítani az EU-ban keletkező kommunális hulladékot. A tervezet végső jóváhagyását az Európai Tanács adhatja meg.

A tervek szerint a papír, fém, műanyag és üveg mellett 2025-től már a háztartási textil- és veszélyes hulladékot is külön kell majd gyűjteni, 2024-től pedig a terv szerint a biológiailag lebomló háztartási (pl. konyhai) hulladékokat is, avagy ott-hon kell majd megoldani a komposztálást.

A célok között szerepel az élelmiszer-hulladék mennyiségének 30 százalékos csökkentése 2025-től, 2030-ig pedig a jelenlegi szint felére kellene csökkenteni a pazarlást. Az országoknak ennek érdekében terveket kell kidolgozniuk az el nem adott élelmiszer begyűjtésére és újraelosztására, illetve újrahasznosítására.

Forrás.elobolygonk.hu

LOGO