Duo-tec Compact kazánok

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #71  

 

Az elmúlt években jelentősen átalakult a Baxi gázkazánok termékstruktúrája. A megszokott termékeket új, rendkívül magas műszaki színvonalú, minden eddiginél innovatívabb kazáncsaládok váltották fel. Ennek a folyamatnak az egyik állomása a Luna Duo-tec Compact kondenzációs kazáncsalád megjelenése volt.

Kondenzációs készülék - A hétköznapok luxusával

A kondenzációs kazánok már évtizedek óta jelen vannak a magyar épületgépész piacon. Kezdetben a felhasználók nem ismerték és ezért bizalmatlanul fogadták az új technológiát. Hosszú idő, komoly munka, az ismeretek állandó terjesztése kellett az elterjedésükhöz. Mára a 2015. szeptember 26. után bevezetésre került Európai Uniós rendeletcsomag (ErP direktíva, Ökodesign irányelv) következtében nagy mértékben átalakításra került a kazánpiac. A kondenzációs kazán vásárlásának lehetősége már nem csak opcionális döntés. Hazánkban a hagyományos készülékek forgalmazása mondhatni megszűnt, miután érvénybe lépett, hogy beépítésük/cseréjük kizárólag a meglévő készletek mértékéig engedélyezett, ill. az Unión belüli forgalmazásuk a türelmi idő lejártával ( 2016. július 1.) tilos. Kivételt egyedül azon társasházak esetében tettek, ahol több, nem kondenzációs készülék csatlakozik közös kéményhez, itt ugyanis továbbra is lehet helyettesíteni a meglévő készüléket hasonlóval.

 A BAXI gázkazánok a magas műszaki színvonalú, de olcsóbb árkategóriát képviselő Luna Duo-tec Compact kondenzációs kazán családdal a szerényebb lehetőségekkel rendelkező felhasználókat kívánja elérni, hogy ők is ki tudják használni a kondenzációs technológia nyújtotta előnyöket.

A Luna Duo-tec Compact – ahogy az a megnevezéséből is következik – a Luna Duo-tec készülékcsalád alapján készült.

Lássuk először a különbségeket. A Luna Duo-tec Compact gázkazánok legfőbb jellemzője - ahogy arra az elnevezésük is utal – az ultrakompakt kivitel. A 700 x 400 x 299 mm-es méret szokatlanul kicsi a kondenzációs kazánok között – a Luna Duo-tec kazánokhoz képest a magassága 6 cm-rel, a szélessége 5 cm-rel, a mélysége pedig 4,5 cm-rel csökkent, valamint a tömege mintegy 4 kg-mal lett kevesebb. A Luna Duo-tec Compact kondenzációs kazánok kiválóan alkalmazhatók olyan helyeken is ahol meglévő, kisméretű hagyományos kazánt szeretnénk kiváltani és korlátozottak a beépítési méretek. A második jelentős különbséget a kazánok szerkezetében találjuk: a Luna Duo-tec Compact gázkazánok kompozitból készült hidraulikus blokkal rendelkeznek – alapvetően ez a változás tette lehetővé a méretek és a tömeg csökkentését.

A további jellemzők megegyeznek a Luna Duo-tec készülékek jellemzőivel, de fontosnak tartjuk ezekre is felhívni a figyelmet. Az egyik legfontosabb sajátosság az egyedülállóan széles, 1:7 arányú modulációs tartomány. Ez annyit jelent, hogy a 24 kW maximális teljesítményű fűtőkészülék 3,4 és 24 kW között képes fokozatmentesen szabályozni a teljesítményét. Ezzel a kazán megfelelően működhet alacsony hőigényű épületek esetében is, illetve az átmeneti (őszi, tavaszi) időszakokban. A folyamatos működés további előnyöket biztosít: kisebb lesz a kazán vesztesége, illetve a ki-be kapcsolások számának csökkenésével nő az élettartama.

A Luna Duo-tec Compact kondenzációs kazán család minden tagja GAC (Gas Adaptive Control) folyamatos gázszabályzással rendelkezik. A kazán működése így folyamatosan képes alkalmazkodni a pillanatnyi gázminőséghez (legyen az földgáz vagy LPG), továbbá az égéstermék elvezetés hosszához. A GAC szabályzás alkalmazásával a készülék minden pillanatban a lehető legmagasabb hatásfokon üzemel, és járulékos előnyként csökken a beüzemelésre fordított idő.

A beépített időjáráskövető szabályzás természetesen része a készülék vezérlésének. A külső hőmérsékletérzékelő (QAC 34) opcionálisan csatlakoztatható. Használatával elősegítjük a kondenzációs kazán ideális működését.
Folyamatosan a külső hőmérséklettől függő (egy általunk beállított és a fűtendő épület fizikai paramétereire jellemző fűtési jelleggörbe alapján) ideálisan alacsony előremenő és visszatérő víz hőmérséklet biztosítható, megfelelő viszonyokat teremtve ezzel a kondenzációs kazán energiatakarékos működéséhez.

A Luna Duo-tec Compact gázkazán sorozatban továbbra is megtalálhatók a korábbi készülékek esetében bevált részegységek. A kazánok Giannoni nemesacél primer hőcserélővel rendelkeznek, mely ellenáll a magas hőmérsékletnek és a kondenzáció során keletkező agresszív anyagoknak. A hőcserélőt új szigetelő burkolattal látták el, ami 15%-kal csökkenti a sugárzási veszteséget és fokozott hangszigetelést biztosít. A készülékek beépített egyfokozatú keringtetőszivattyúval rendelkeznek, továbbá tartalmazzák a 7 literes fűtési tágulási tartályt, a 3 baros biztonsági szelepet, továbbá a fűtőkészülékek a motoros háromjáratú váltoszelepet, amely indirekt fűtésű HMV tároló csatlakoztatását teszi lehetővé.

A Luna Duo-tec Compact kondenzációs kazánok vezérlése felhasználóbarát. A jól áttekinthető digitális kijelző háttérvilágítással rendelkezik, mely még kényelmesebbé teszi a használatot. Csatlakoztathatunk a készülékhez vezetékes, illetve vezeték nélküli távvezérlőt.

Lehetőségünk nyílik több körös fűtési rendszerek létrehozására két olyan – a közel-múltban bevezetett - új eszköz segítségével, melyek használatával a Luna Duo-tec Compact gázkazánok képessé válnak több magas és alacsony hőmérsékletű fűtési kör időjárás követő szabályzására, egy időben és egymástól függetlenül. Ezek egyrészt az MLC30.01 zónaszabályozó, mely a kazánhoz csatlakoztatva lehetővé teszi beltéri egység által vezérelt, 4 direkt fűtési kör vezérlését. Másrészt az MLC16.60 keverőszelepes szabályzó, mely biztosítja legfeljebb két alacsony hőmérsékletű vagy más néven kevert kör vezérlését.

A Luna Duo-tec Compact gázkazánok 24 kW-is fűtő, ill. 24 és 28 kW-os kombi változatban kaphatók.

Ázsóth Tamás
projekt- és műszaki tanácsadó mérnök

LOGO