Atmos faelgázosító kazánok

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #74  

 

Szemben a hagyományos vegyestüzelésű kazánokkal, az Atmos faelgázosító kazánok két különálló tűztérrel kerülnek kialakításra.

Energiamegtakarítás tökéletes égéssel

A felső kamrában történik a tüzelőanyag úgynevezett "tökéletlen égése". Azért ezt a kifejezést használjuk, mert az égéshez szükséges oxigénmennyiségnél kevesebbet juttat az automatizált vezérlés az égéskamrába. Ennek hatására, szénmonoxidban, szénhidrogénben és széndioxidban gazdag füstgáz szabadul fel. A hagyományos vegyestüzelésű kazánok, cserépkályhák és kandallók ezt a füstgáz nem tudják hasznosítani, mivel az elvezetés hiányában, az azonnal elillan a kéményen keresztül. A gazdaságosság egyik oka tehát a maximális energiahasznosítás.

A felszabaduló füstgáz, akár 55-65%- a is lehet az égésterméknek, melyet az alsó kamrába vezet el a rendszer. Hőcserélős puffer tartályhoz kapcsolva, a faelgázosítók működését még gazdaságosabbá tehetjük. Az elraktározott forró vízzel, gond nélkül biztosíthatjuk a használati melegvíz-előállítást is!

Az Atmos faelgázosító kazánok termékjellemzői:
- modern konstrukció
- vezérelt szívóventillátor
- egyszerű begyújtás
- nagy hatásfok (90%)
- környezetbarát kivitel
- könnyű kezelés és tisztítás
- nagy adagolótér
- hűtőhurok túlfűtés ellen
- a kazán csökkentett teljesítménnyel ventillátor nélkül is működik
- kerámia idomok mikromerevítéssel
- az égetőtér és az adagolótér jó minőségű 6 mm vastag acéllemezből készül
- forgórost mechanika a vegyestüzelésű kazánnál (szén-fa) és az RS típusoknál (fabrikett)
 

ATMOS faelgázosító kazánok puffertárolóval
Fűtési rendszerekben puffertárolót akkor célszerű használnunk, ha van egy, vagy több olyan hőforrásunk, amelyek energia leadását nem, vagy csak részben tudjuk szabályozni. Ekkor jó megoldás az, ha ezzel az energiával egy célszerűen választott szigetelt tartályban lévő vizet felmelegítünk és később, amikor az energiára szükségünk van, ebből a tartályból (a puffertárolóból) jól szabályozott módon tudjuk felhasználni.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy egy faelgázosító kazánnál, amivel akkor állítok elő a melegvizet, amikor akarok (hiszen bármikor begyújthatok), sőt az előállított víz hőmérsékletét is több módon tudom szabályozni (pl.: csak kevesebb tüzelőanyagot használok, huzatszabályzót alkalmazok), van-e értelme puffertárolót alkalmazni?

A válasz természetesen igen, és most nézzük az okokat. Az Atmos faelgázosító kazánok működése akkor a leghatékonyabb, hatásfokuk akkor a legmagasabb, ha teljes terhelésen üzemelnek, azaz – egyszerűen fogalmazva – „jól meg kell pakolni” a kazánt és úgy szabályozni, hogy az ideális 80-90°C hőmérsékletű vizet állítsa elő addig, amíg a tüzelőt el nem égeti teljesen. Az így megtermelt melegvizet természetesen nem engedhetjük be a fűtési rendszerünkbe, hiszen ott biztos, hogy alacsonyabb hőmérsékletre van szükség, hanem a puffertárolót fűtjük fel. A puffertároló alkalmazása lényegesen magasabb komfort szintet eredményez.

Elég naponta, vagy kétnaponta egyszer begyújtani a faelgázosító kazánt és nem kell folyamatosan figyelni a működését. A rendszer – megfelelő szabályzás használatával – teljesen automatikussá tehető. Lehetővé válik alacsony hőmérsékletű rendszer (padlófűtés, falfűtés) üzemeltetése, akár időjáráskövető üzemmódban.

Puffertároló használata mellett szabályozhatóvá válik a kazánba visszatérő víz hőmérséklete. Ennek a jelentőségére még visszatérünk, de egyelőre fogadjuk el, hogy ez nagyban meghosszabbítja a kazán élettartamát. A puffertároló méretének a meghatározására számos lehetőség van, de a következő egyszerű, a gyakorlatban jól bevált szabállyal kiszámíthatjuk: a vegyestüzelésű kazán minden 1kW teljesítményére számoljunk 50 liter puffer térfogatot. Ez azt jelenti, hogy egy átlagosnak mondható 30 kW-os vegyestüzelésű kazánhoz egy 1500l-es puffertárolót kell telepíteni. Természetesen ez a számítás nem helyettesíti a precíz méretezést, amelyet érdemes elvégeztetni, ugyanis mind az alul-, mind a túlméretezés rendszerhibákhoz és nem megfelelő üzemhez vezethetnek.

Termékkínálatunk

LOGO