Saunier Duval termékújdonságok

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #769  

 

A Vaillant Csoport második legnagyobb, „piros márkája” (Saunier Duval, Bulex, Protherm, AWB, Hermann Saunier Duval) szintén követi a legújabb fűtéstechnikai előírásokat, illetve piaci trendeket, így az elkövetkező hónapokban az alábbi termékújdonságok örvendeztetik meg a márkához hű végfelhasználókat, kivitelezőket és szervizpartnereket.

Opalia

A következő termékújdonságok fele nem az ErP rendelet gázüzemű tüzelőberendezésekre vonatkozó második fokozatának következménye. Sajnos az elmúlt hetekben megjelent szakmai hírek közül nem mindegyik adott teljes körű tájékoztatást azzal kapcsolatban, milyen típusú gáztüzelő berendezések forgalomba hozatala és üzembe helyezése engedélyezett a hazai gyakorlatban, ezért az újdonságok bemutatása mellett jelen cikk ennek hátterére is röviden kitér. Fontos azonban tudni, hogy a vonatkozó ErP rendelet közel sem olyan szigorú, mert az több aspektusában is tagállami szintre helyezi bizonyos döntési mechanizmusok hátterét. Az EU-s alapelv egyik mérföldköve viszont a szabad árumozgás, így nem „köthető gúzsba” az a hőtermelő, amely egyszer már az EU határain belül forgalomba került (a beüzemelés tényétől függetlenül), a korábban deklarált határnap előtt.

Alacsony károsanyag kibocsátású Opalia vízmelegítők
Hosszú évek óta az átfolyó rendszerű, nyílt égésterű (kéményes) vízmelegítő alapvetően már csak a cserepiac készüléke, amely manapság még mindig előnyösebb alternatíva az elektromos árammal történő melegvíz-készítéshez képest. Ez a megoldás évtizedek óta létezik, és főleg régebbi építésű társasházakban gondoskodik (akár fürdőszobai felújítás vagy meglévő készülék cseréje során) a folyamatos melegvíz-szolgáltatásról. Ahogy azt már megszokhattuk, az új Opalia vízmelegítő minden egyes alkotóeleme is az optimális és takarékos melegvíz-komfort biztosításáért felel. Ehhez első lépésben a berendezés teljesítményét kell előre megválasztani a névleges hőteljesítmény 35 és 100%-a között: így ez a hőtermelő mindig abban az energia-felhasználási tartományban működik, ami ténylegesen szükséges. 

Második lépésként a hőmérséklet-beállítóval lehet azt a belépő vezetékes hideg víz mennyiséget beállítani, amely átfolyik a készüléken: minél magasabb a vízmennyiség, annál alacsonyabb lesz a kilépő vízhőmérséklet. A felhasználó ezzel saját maga döntheti el, milyen hőmérsékletet szeretne a fürdéshez és a mosakodáshoz.


Lényeges szempont még az alacsony zajterhelés: az alacsony károsanyag-kibocsátású gázégőnek köszönhetően a termék rendkívül halk, így a lakótérben szinte bárhol felszerelhető a vonatkozó rendeletek és műszaki előírások figyelembe vétele mellett. Az új típusok szintén 11 és 14 literes verzióban (ΔT=25 K) érhetők el Φ110, illetve Φ130 mm-es kéménycsatlakozási mérettel. Mindkét készülék továbbra is felszerelhető ott (a szükséges engedélyek beszerzés mellett), ahol eddig is átfolyó rendszerű vízmelegítő szolgáltatta a használati meleg vizet.

ThemaClassic kéményes kombi 
low NOX égővel
Utoljára 2015-ben jelent meg teljesen új köntösben és műszaki tartalommal nyílt égésterű, kombinált Saunier Duval fali gázkészülék az ErP rendelet nedves tengelyű szivattyúkra vonatkozó rendelete miatt. Most erre az alapra kellett a vállalatcsoport mérnökeinek azt a tüzeléstechnikai megoldást ráhúzniuk, amit évekkel ezelőtt egyszer már megalkottak. Például Ausztriában hagyományos működésű, Saunier Duval gázkészülék már hosszú évek óta csak Kék Angyal (Blau Engel) minősítéssel ellátott lehet. Ennek előfeltétele, ha a gázkészülék égője részleges előkeverésű, atmoszférikus működésű, de már alacsony károsanyag kibocsátású (NOx < 56 mg/kWh). Ez az úgynevezett vízhűtéses égő, amely a visszatérő fűtő-víz segítségével alacsony NOx értékeket eredményez nem kondenzációs üzemű fali tüzelőberendezéseknél is. Az ErP rendelet első fokozata értelében ez a gázkészülék azonban csak az úgynevezett B1-es telepítési mód esetén alkalmazható (használat erre alkalmas társasházi égéstermék elvezető rendszerben). Az ökodizájn rendelet tehát továbbra is lehetővé teszi a ventilátor nélküli, hagyományos működésű gázkészülékek cseréjét, de csak a többszörös bekötésű égéstermék elvezető rendszereken (ahogy eddig is, 2016. július elseje után).

Új Thema Condens (40+) kondenzációs fali hőtermelők
40 kW egységteljesítmény felett csak 2013-ban került kondenzációs tüzelőberendezés a hazai Saunier Duval termékpalettára, de a termékkör alapja már jóval korábbi, így ennél a hőtermelő családnál is időszerű volt már a „ráncfelvarrás”.

A leglényegesebb konstrukciós változtatások:
- Teljesen új, rozsdamentes acélból készült kondenzációs fűtési hőcserélő
- Nagyméretű, háttér-világított kijelző 
- Teljesen új automatikus légleválasztó rendszer
- Beépített esővíz gyűjtő az égéstermék elvezetés csatlakozásánál
- Bypass ág és hidraulikus váltó nélkül is működtethető (bizonyos előfeltételek mellett)

GeniaAir Split és GeniaSet Split levegő-víz hőszivattyúk
A megújuló energiákkal történő fűtés manapság az egyik top piaci trend Nyugat-Európában, főleg a split rendszerű berendezések esetén. Ehhez az elváráshoz tökéletesen alkalmazkodnak a levegő-víz elven működő hőszivattyúk, ugyanis a csökkenő fűtési hőszükség mellett egyre inkább növekszik az igény a magasabb belső komfortszint iránt, amely a magas használati melegvíz-szolgáltatáson kívül immár a hűtési funkciók biztosítására is kiterjed, főleg az újépítésű lakóingatlanok esetén.  A Vaillant Csoport mérnökei ehhez az alábbi új hőszivattyús termékkört fejlesztettek ki:
GeniaAir Split: hagyományos kültéri és beltéri egységből álló kombináció, inverter által működtetett kompresszorral (15 méter csővezetékre alkalmas hűtőközeggel gyárilag feltöltve). A kültéri egységek szélessége és mélysége, illetve a hűtési kör előremenő/visszatérő csatlakozásainak elhelyezkedése teljesen azonos, a névleges hőteljesítménytől függetlenül. A külső burkolati elemek teljesen levehetők a jobb hozzáférés érdekében, belülről pedig hangszigeteltek az alacsonyabb zajterhelés biztosítására. A fali beltéri egység egy komplett hidraulikai állomás, elektromos utánfűtéssel, hőszivattyú vezérléssel, motoros HMV váltószeleppel és egyéb alkotóelemekkel (pl.: 10 literes fűtési tágulási tartály).

GeniaSet Split: ennél a termékkörnél a hangsúly a kompakt beltéri egységen van, amely egy, szállítás során két részre osztható „hidraulikus torony”. A 190 liter névleges űrtartalmú melegvíz-tároló akár 250 liter, 45⁰C-os HMV hőmérséklet biztosítására képes naponta. 
Természetesen ebben a termékben is megtalálhatóak ugyanazok a fő alkotóelemek, mint a fali betéri egység esetén, azonban a fűtési kör tágulási tartálya itt már 18 liter névleges űrtartalmú. 

Mindkét Saunier Duval levegő-víz hőszivattyú kombináció egyfázisú (230V/50 Hz) elektromos hálózatra köthető, névleges teljesítmény-tartománya (A-7/W35 üzem-állapot mellett) pedig 4-féle készülékből áll 5, 7, 10 és 12 kW-os verziókban. A komfortos beltéri hőmérséklet-szabályozásról a MiPro szabályozó gondoskodik (átkapcsolás a fűtési/hűtési üzemmód között, HMV hőmérséklet-beállítás, időprogramok a teljes rendszer számára), amellyel akár 7 db hőszivattyú kaszkád működése is biztosítható.

Saunier Duval termékeinket az alábbi képre kattintva tekintheti meg:

LOGO