Hat őrült technológia a Föld túlmelegedése ellen

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #801  

 

A klímaváltozást és a globális felmelegedést már nem lehet elbagatellizálni, legalábbis a világ nagyhatalmaival karöltve a mi politikusaink sem így tesznek. Éppen ezért folyamatosan szigorodnak a károsanyag-kibocsátási szintek, és sorra nemzetközi megállapodások születnek a megújuló energiatermelésről. A mainstream technológiákon túl azonban nem egy érdekes, furcsa vagy éppen extrém futurisztikusnak tűnő ötlet létezik, amellyel az emberiség energiaellátását tisztán és biztonságosan lehet megoldani.

A most még kicsit őrültnek tűnő ötletek is sokat segíthetnek a megújuló erőforrások hasznosításában

A szabályozások és a nemzetközi egyezmények fontos keretet adnak a klímavédelmi törekvéseknek, aminek egyik legfontosabb része az energiatermelés. Ugyanakkor a technológiák piaci és tudományos alapú fejlődése ugyanolyan fontos a Föld természeti értékeinek és az emberiség jövőjének megőrzéséhez. Az már tisztán látszik, hogy az energiatermelési technológiák merre fejlődnek, ugyanakkor a most még kicsit őrültnek tűnő ötletek is sokat segíthetnek a megújuló erőforrások minél hatékonyabb hasznosításában. Cikkünkben ezeket a futurisztikusnak számító ötleteket szedtük csokorba: 

1. Napelemes utak
A Solar Roadway volt az első olyan napelemes útburkolat, amely helytakarékosan termel napenergiát. A panelek felülete nagyon hasonló az aszfaltéhoz, így nem csúszkálnak rajta az autók. A LED világításnak köszönhetően pedig nem kell felfesteni őket. Ráadásul fel lehet melegíteni a paneleket, ami jó jön, ha jegesek az utak. 

2. Lapát nélküli szélerőművek
Egy spanyol startup vállalkozás, a Vortex, újragondolta a szélturbinák klasszikus, háromlapátos formáját és egy teljesen új dizájnnal állt elő. A lapát nélküli szélerőmű lényegében egy a földből kiálló masszív rúd. Mivel vékonyabbak, mint a klasszikus szélturbinák, és lapátjaik sincsenek, ugyanazon a területen több is elfér belőlük, így több energiát is képesek termelni miközben kisebb helyet foglalnak el. A cég szerint ez a megoldás 40%-kal olcsóbb, mint a hagyományos turbinák, mert a nagy lapátok igen drágák. Emellett a fenntartási költségeit is kevesebbre becsülik, mivel a lapát nélküli turbinákon kevesebb a mozgó rész.

3. Napenergia, ami akkor is működik, ha nincs napsütés
A szolárpanelek mellett a másik, az ún. koncentrált napenergia technológia komoly növekedés előtt állhat, a rendszer mellett nem kisebb ország tette le hosszú távon a voksát, mint Kína. Bár jellemzően az ún. fotovoltaikus napelem technológia a domináns a szolár iparágban, a koncentrált napenergia (CSP) terjedéséről sem szabad megfeledtezni. 
Ez a rendszer a napból nyert energiát a víz felmelegítésére használja, a felszabaduló hő pedig turbinákat és generátorokat hajt meg az áramtermeléshez. 2016-ban óriási, 160 megawatt teljesítményű naperőművet adott át VI. Mohammed marokkói király az ország középső részén, a sivatagban található Varzazátban, mely 650 ezer lakos számára biztosít áramot. Tervezői elképzelések szerint a Núr I, vagyis Fény I-es napelemtelep csak az első eleme a világ legnagyobbjának szánt erőműparknak. Ha a tervek szerint a teljes létesítmény elkészül, akkora lesz mint egész Rabat, az ország fővárosa és 500 mega-wattot meghaladó teljesítményével 1,1 millió háztartást láthat el árammal. 
A NASA szerint a már kész erőmű 580 megawattos teljesítménnyel bír majd, amivel a világ legnagyobb koncentrált napenergia erőművévé (CSP) válik. 

4. Napenergia az űrből
A világűrben, a Föld és a Hold közötti térben termelnének napenergiát a kínai hadsereg kutatói. A napelemgyártásnál használt szilícium-dioxid például "végtelen" mennyiségben található a Holdon, miközben sarki régióiban és a kisbolygókon található víz oxigénné és hidrogénné elektrolizálásával hajtóanyagot tudnának előállítani űrhajók számára.

5. Napenergiából olajtermelés
A napenergia felhasználása az olajkitermelésre kissé ironikusnak tűnhet, ugyanakkor az ún. kőolajkihozatal-fokozás során, amikor gőzzel lazítják fel a sűrű olajat, a könnyebb felszínre pumpáláshoz, általában természetes gázt szoktak elégetni, hogy felmelegítsék a vizet. Az új technológiával azonban a GlassPoint állítása szerint visszafogható a gázfogyasztás, és az abból fakadó szén-dioxid kibocsátás 80%-kal csökkenthető.

6. Tengerből áramot
A világ első tengeri árapály turbinái (skóciai Shetland) elegendő kapacitással rendelkeznek ahhoz, hogy a skót szigeteken 300 háztartás áramellátását biztosítsák. A turbinákat egy 1 km hosszú tenger alatti vezeték csatlakoztatja a helyi hálózatra. Az árapály erőművek a Földet körülvevő vízburok szintváltozásából eredő energiát aknázzák ki.

Forrás: portfolio.hu

LOGO