Új ecoTEC plus készülékek

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #819  

 

Az ecoTEC plus termékcsaládon belül utolsóként, de ebben az évben teljesen megújult a lakossági és ipari szegmens közötti, Vaillant márkajelzésű kondenzációs fali gázkészülék kínálat. Elképzelni is nehéz, mennyi innováció sűríthető még bele egy alapvetően fűtő üzemű fali tüzelőberendezésbe, a XXI. század elején, amikor a kategória első típusai már 2002-ben megjelentek Magyarországon…

Magas modulációs tartomány

A VU 466-os típusjelölésű ecoTEC volt az első, igazi úttörője ennek a szegmensnek, amit később a VU 656-os készülék egészített ki 2005-ben. Mindkét modell az első, komolyabb szerkezeti átalakuláson 2008-ban esett át, amit 7 évvel később egy kisebb ráncfelvarrás követett, a 2015. augusztusi elsejei ErP rendelet (LOT 11-es csoport) életbe lépése miatt. 2018-ra azonban újabb mérföldkőhöz érkezett ez a termékcsalád, amelynek legfontosabb újdonságait, illetve változásait az alábbiakban foglaljuk össze. 
Új, intelligens tulajdonságok és biztonsági funkciók 
Dinamikus légtelenítő szelep: a fűtési előremenő ágban található egység a készülék, valamint a teljes fűtési rendszer automatikus, hatékony és folyamatos légtelenítésről gondoskodik (nincs kavitáció a szivattyúnál, emelkedik a fűtési üzem hatékonysága, nem lesznek légzárványok a radiátorokon belül, elkerülhető valamelyik csőspirál bedugulása, illetve a készülék túlhevülése).
Beépített esővíz gyűjtő: a mechanikus kialakításnak köszönhetően nem kell attól tartani, hogy az eső beszivárgása bármilyen károsodást (főleg az elektromos üzemű komponenseken (ventilátor, készülék vezérlőpanel) vagy a fémből készült alkotóelemeken korróziót) okozhatna.  
Hidraulikus váltó nélküli üzem: fűtés (önálló vagy többkörös fűtési zóna) és HMV-készítés esetén lehetséges, maximális biztonság mellett. A nagyhatékonyságú szivattyú intelligens vezérlésének köszönhetően nem kell a fűtési rendszert jelentősen megbontani, illetve átalakítani, ráadásul szimpla 3-utas váltószelep szükséges csak egy indirekt fűtésű használati melegvíz-tároló felmelegítéséhez. Ennek alapján kevesebb rendszeralkotó elem szükséges (költségmegtakarítás és csekélyebb telepítési időszükséglet), megspórolható 2db szivattyú (fűtő és tároló-töltő). Végül, de nem utolsó sorban a fűtési visszatérő ág hőmérséklete alacsonyabb lesz, ami kimondottan hasznos a kondenzációs üzemre. 
Bevált és hatékony technikai megoldások
Magasabb moduláció: önálló és kaszkádba (maximum 7db készülékig) kötött hőtermelők esetén a modulációs tartomány 20% (vagy 1:5) 50/30-as és 80/60-as fűtési előremenő/visszatérő esetén. Ez a teljesítmény-moduláció csökkenti a fűtési üzem energiaköltségeit, valamint korlátozza a készülékek elhasználódását, ezzel együtt segít maximalizálni a kondenzációs tartományban történő üzemórákat.
Tűztér és gázszelep: a Vaillant Csoport által használt, rozsdamentes acélból készült primer hőcserélő egy bevált konstrukció, amit 10 millió feletti készülék darabszám bizonyít a világon, számtalan féle és kialakítású fűtési rendszerben. A nagy víztartalmú, rozsdamentes acél hőcserélők nem korrodálnak (megfelelő gázminőség/rendszeres karbantartás mellett), könnyen hozzáférhetők, illetve egyszerűen és gyorsan tisztíthatók, ráadásul mindez nem okoz a felhasználónak jelentős költségeket (nincs szükség speciális eszközökre, alacsony munkaóra) a készülék teljes élettartama alatt. A primer fűtési hőcserélő élettartamának védelmét szolgálja ezen kívül a szivattyú konstans Δp nyomásszabályozása, valamint a dinamikus légtelenítő rendszer.
Bypass nélküli hidraulikus felépítés és konstans Δp: a szivattyú állandó nyomást tart, így a különbség nem növekszik kisebb terhelésnél sem. Részterhelésen a fordulatszám csökken, amellyel alacsonyabb lesz az áramfelhasználás is. Ezen kívül az állandó szivattyú nyomás minimalizálja az áramlási zajokat a fűtési rendszerben (elsősorban akkor, ha egy zóna lezár), és a nagyhatékonyságú szivattyú szélesebb modulációs tartománya segít az energia-megtakarításban.  
Akár 4 bar üzemi nyomás, működtetés propángázzal: ellentétben a korábbi verzióval, az új ecoTEC plus VU 656/5-5 készülék már propángázos üzemre is képes, ezenkívül mindkét készülék alkalmas az akár 4 bar fűtési rendszernyomásra. Ezeknek a funkcióknak köszönhetően tovább nőtt a hőtermelők felhasználási területe.
Alacsony fűtővíz térfogatáram felismerés és EMF funkció:
a készülék lemodulál és lecsökkenti a fűtési teljesítményt, ha a nagyhatékonyságú szivattyú alacsony fűtővíz térfogatáramot detektál (a PWM jel kiértékelése alapján). Az EMF (Embedded Metering Function) arra szolgál, hogy a rendszerszabályozó által kijeleztethető legyen a hőtermelő gáz- és villamosenergia fogyasztása (a ventilátor fordulatszáma és a szivattyú működés alapján).

Rugalmas telepítési lehetőségek
A 48 és 65 kW-os névleges hőteljesítményű ecoTEC plus gázkészülékek az egyik legkompaktabb hőtermelők a piacon, mert fali helyszükségletük rendkívül csekély(ma/szé/mé: 720 x 440 x 405 mm: 45 kW; illetve 720 x 440 x 473 mm: 65kW). A jóval kompaktabb befoglaló méretekkel együtt a termékek saját tömege is csökkent (48 kW: 37,8 kg; 65 kW: 47,2 kg).
Mindezeknek köszönhetően egyszerű az épületen belüli szállítás és telepítés még szűk lépcsőházak esetén is. A 80, 100 és 120 kW-os ecoTEC plus fali készülékek esetén már megismert, moduláris rendszerű szerelőkeretek természetesen alkalmazhatóak az új VU 486 és 656/5-5 típusjelölésű hőtermelők esetén is, így számos telepítési helyzetre adott egy gyári megoldás (sorban – falon vagy kereten; egymás mögött – kereten; sarokban (falon vagy kereten).

A maximum 7db készülékből álló kaszkád számtalan fűtésrendszeri kialakításra alkalmas.

Fördős Norbert – Termékmenedzser
Vaillant Saunier Duval Kft/Vaillant brand

LOGO