Ideje lenne korszerűsíteni a fűtési rendszert?

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #821  

Gyakorlatilag egy fűtési rendszert folyamatosan lehet korszerűsíteni, hiszen – kis túlzással – szinte naponta jelennek meg újabbnál újabb műszaki megoldások ehhez kapcsolódóan.

Termosztát, kazáncsere, radiátorcsere

Természetesen erre semmi szükség, hiszen ezesetben sosem lenne befejezve egy ház gépészeti rendszere. Azonban időközönként nem árt ezt is, mint minden mást felújítani, átalakítani. Ez általában – jó esetben – kimerül a kazáncserében. Az elavult, gazdaságtalan kéményes kazán vagy cirkó helyére, új kondenzációs készülék kerül. Persze ez se ilyen egyszerű, mert kéményt kell bélelni hozzá, amit a szakhatósággal engedélyeztetni kell, talán még gázterv is szükséges és mindezeket egy arra jogosult kivitelezővel kell elvégeztetni. Fontos azonban, hogy ezeket a munkálatokat – mivel engedély kötelesek – csak hivatalosan, arra jogosultsággal rendelkező szakemberrel végeztessük. Ellenkező esetben a szolgáltató kemény büntetéseket róhat ki, de akár a szolgáltatást is megtagadhatja. Nem beszélve a szakszerűtlen kivitelezésből eredő egyéb anyagi és élettani veszélyekről.

Természetesen egy fűtési rendszernek csak az egyik eleme a hőtermelő, jelen esetünkben a gázkazán. Ezen kívül még számos eleme van egy fűtési rendszernek.

Ha valaki a legolcsóbb és legegyszerűbb módját szeretné választani a fűtési rendszer korszerűsítésének, akkor kezdje a termosztátokkal. Ha a radiátorokon nem termosztatikus szelepek vannak, akkor azokat le kell cserélni olyan kivitelűre, amire termosztatikus fej szerelhető és ezeket fel kell helyezni. Ezt egyébként már a panel és társasházi lakásokban is folyamatosan végzik. Erre számos gyártó kínál megoldást. A Gépész Holding ezek közül több félét is forgalmaz. Megtalálhatók a palettán a FixTrend termékcsalád szelepei, melyek akár szettben – radiátorszelep, visszatérőszelep, termosztátfej – is megvásárolhatók, így gazdaságosabban juthatunk a termékhez. De más gyártók termékei, mint pl. a Herz, Comap, Honeywell is megtalálhatók a szakáruházakban. Ezzel egyidőben célszerű a központi – szobai – termosztátot is lecserélni. A régi elavult termosztátok sokat csalhatnak. Ez azt jelenti, hogy a beállított értéknél akár 1-2°C-al is eltérhetnek pluszban és mínuszban is. Így előfordulhat, hogy fázunk, de az is lehet, hogy túlfűtjük a lakást. Ezen kívül, egy gondosan beállított időprogrammal jelentős energiát spórolhatunk meg, ha a lakást csak akkor fűtjük komfort hőmérsékletre, mikor benne tartózkodunk. Erre szintén számos gyártó terméke kínál tökéletes megoldást. A Gépész Holding forgalmazásában a neves kazángyártók saját termosztátjai – Baxi, Bosch, Vaillant, Saunier Duval – is megtalálhatók, de olyan termékek is, melyek kazán típustól függetlenek, mint pl. a Delta, Siemens, Honeywell.

Következő rendszerelem a hőleadó, ami lehet radiátor, vagy felületfűtés, ill. a kettő kombinációja. Ezeknek az elemeknek a cseréje viszonylag ritkán indokolt. Leginkább akkor cserélünk le egy radiátort, ha az kilyukadt, megsérült, vagy valami miatt rossz helyen van. A felületfűtés – padlófűtés – csöveit pedig nem is lehet cserélni. Tehát ezek leginkább akkor kerülnek átalakításra, ha az egész épületet felújítjuk, átalakítjuk. Természetesen ilyen esetben már célszerű a legjobb megoldásokat alkalmazni, hogy a következő 10-50 éveben ne legyen rá gondunk… amennyiben lehetséges, javasolt minél több felületfűtést – padló, fal, mennyezet – kialakítani. Ez mind komfort, mind gazdaságossági szempontból javasolt. De ha nincs rá mód, vagy mindenképp ragaszkodunk a radiátoros fűtéshez, akkor tökéletes megoldás a FixTrend acéllemez lapradiátor, melynek bevonata nanokerámiás technológiával készül. Persze mindenképp tegyünk rá termosztatikus szelepet is!

Ha ilyen nagyfokú átalakításba kezdünk, akkor célszerű a fűtési csöveket is kicserélni. A mai igények egy felújítás során, hogy nem lássunk csöveket. Erre tökéletesen alkalmasak a korszerű technológiával készülő, hosszú élettartamot biztosító különböző műanyag és kompozit fűtési csövek. Megfelelő átmérőválasztékkal, akár előszigetelt kivitelben is megtalálhatók a Concept termékek, de széles idomválasztékkal elérhető az Uponor, a Rehau vagy a Comap gyártók rendszerei is.

 

Forgács Péter
Épületgépész mérnök

LOGO