Fürdőszobai trendek 2019-ben: ezek hódítanak majd

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #826  

 

A fürdőszoba már nemcsak a napi tisztálkodás helyszínét jelenti, hanem sokkal több annál – mindez pedig a 2019-es trendek terén is megmutatkozik. A BWT vízkezelő vállalat tapasztalatai szerint a fürdőszoba egyre előkelőbb helyet kap a magyarok otthonszépítési listáján. A többség mára ugyanis felismerte, hogy ez nemcsak egy funkcionális helyiség, hanem sokszor az egyetlen olyan pontja a lakásnak, ahol magunk lehetünk.

Bátor fürdőszoba stílusok

A 2019-es fürdőszobai stílusok is ezt a szemléletmódot erősítik, amelyek bátran vegyítik a különböző anyagokat és textúrákat, a tér nyújtotta lehetőségeket pedig sokkal nagyvonalúbban használják. A legújabb trendek szemléltetésére a Caracalla fürdőszoba dizájnstúdió 2019-es kollekciójából szemezgettünk.

A térérzet növelése a többfunkciós térben
Az új otthonok kialakításakor a fürdőszoba mérete immár legalább olyan fontos kérdés, mint a nappali vagy a konyha alapterülete. A helyiség egyre nagyobb teret kap a házakban, a lakásokban, amelynek köszönhetően még inkább a felfrissülést, a relaxálást szolgálhatja a mindennapi higiénia mellett. Mivel így egyszerre több funkciónak is eleget kell tennie, még hangsúlyosabbá vált a szobaszerű hatás. Ehhez 2019-ben továbbra is népszerű megoldás lesz a szabadon álló kád, ami lehet az évszázadokkal ezelőtti, „oroszlántalpas” megoldás modern interpretációja, vagy egy letisztult, minimalista dizájnelem. Ezáltal a kádak szerencsére immár teljesen levetkőzték a súlyos, vaskos jellegüket. A 2019-es változatokra stílustól függetlenül a puritán vonalvezetés, a lineáris, keskeny peremek és az innovatív anyagfelhasználás jellemző.

Csaptelepek
A csaptelepeket mértani formák jellemzik, és igen népszerűek lesznek 2019-ben a nyitott kifolyócsővel rendelkező, illetve a LED-es világítással kiegészített dizájn változatok. Jellemzőek maradnak a matt, akár fekete festett csaptelepek, de a választáskor érdemes mérlegelni, hogy ezek tisztán tartása nagyobb odafigyelést igényel.

A BWT szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy legyen szó rézről, vagy matt, porfestett változatról, ezeket a berendezési elemeket nem szabad hagyományos kemikáliákkal tisztítani. A kényes felületek ápolása sokszor csak tiszta vízzel és egy puha textíliával lehetséges, így kisebb problémát jelenthet a takarítás, ha a fürdőszobában lágy víz van. Jó választás lehet a beépített vízlágyító, ami jelentősen csökkenti a vízkő kialakulásának esélyét ezeken a kényes felületeken.

Kis alapterületű fürdőszobák
Tévhit, hogy a nagyvonalú térérzet csak akkor adottság, ha a fürdőszoba közel nappali méretű. Okos szaniter és kiegészítő választással ugyanis egy kisebb méretű helyiségben is nagyobbnak érezhetjük a rendelkezésre álló teret. A legtöbb gyártó kínálatában elérhető a nagyméretű szaniterek kisebb fürdőszobákra optimalizált változata. A már említett, 2019-ben hódító minimalista vonalvezetés pedig kedvez a kis alapterület kihasználásának. Érdemes figyelmet fordítani a színek kontrasztjára is, amellyel tovább erősíthető a térérzet.

Újragondolt mediterrán stílus
2019-ben teret kap a rusztikus, mediterrán stílus, amelynek titka a természetes hatásban, a burkolatok és a berendezések robosztus megjelenésében, a „mosott – kopott” színekben, a réz, a kovácsoltvas kiegészítőkben, illetve a természetes textil kiegészítőkben rejlik. Amikor a mediterrán fürdőszoba burkolatáról döntünk, több lehetőség közül választhatunk. A természetes kövek, az antik fapadlók, a rusztikus hatású, „töredezett szélű” mintás, matt kerámia csempék, a mozaikok, és a valódi cotto, illetve a fahatású burkolatok egyaránt szóba jöhetnek.

Különleges burkolatok
A burkolatok lehetnek természetes kő-, fa-, cement-, illetve betonhatásúak, vagy 3-dimenziós mintával vannak ellátva. Egyre nagyobb szerepet kapnak a színek, egyre gyakrabban jelenik meg virágos minta. A lapok mérete óriási, sok esetben másfél méter feletti, de 2019-ben láthatunk már három méternél is hosszabb lapokból építkező burkolatokat is. A szokatlan méret igazán elegánssá, impozánssá teszi a helyiséget. A természetes hatás azonban meghatározó törekvés marad 2019-ben is. A márványhatású burkolatoknál folytatódik az erezetek finomodása, a fa- és cement-hatás kedvelt megoldás lesz. A természetesség jegyében arra is van példa, hogy a kerámia fát utánoz, a fa kerámiát, a tapéta csempét, a csempe pedig tapétát. Igen népszerű lesz a beton és a textil találkozása. Jellemző lesz a hideg és meleg árnyalatok kombinációja, ami izgalmas sokoldalúságot kölcsönöz a helyiségnek. A betonhatás ugyancsak domináns lesz, ami neutrális jellegéből adódik, így kiválóan együttműködik más anyagokkal, például fával, üveggel és kerámiával.

Forrás:lakaskultura.hu

LOGO