Az ecoTEC termékcsalád sajátosságai

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #828  

 

Az ErP rendelet 2015-ös hatályba lépése előtt csak kétféle termékkör képviselte a Vaillant kondenzációs fali gázkészülék családját az ecoTEC márkanév alatt, amely kevesebb, mint 2 éven belül két új szereplővel is bővült. Egy szélesebb választék egyrészt előny a fogyasztó számára, de egyben alaposabb felkészültséget is szükségel a terméket képviselő piaci szereplőktől.

Vaillant

Jelen cikk az ecoTEC pure, pro, plus és exclusive típusok közötti sajátosságok rövid áttekintésével próbál rávilágítani arra, miért kínál Magyarországon is négyféle modellt az ecoTEC termékcsalád. A 2000-es évektől kezdve egy Vaillant fali hőtermelő esetén jellemzően a „pro” modell képviselte az alacsonyabb kategóriát, azaz a tömeg szegmens készülékeit, a „plus” pedig a magasabb osztályt. A minőség és tartósság szempontjából azonban sosem volt ilyen éles határvonal a két csoport között, mert mindkét típus azonos bázisra támaszkodva épült fel, így eltérés – általában – csak a termékkör kínálata és felszereltsége között volt. Gázüzemű, kondenzációs elven üzemelő fali tüzelőberendezések esetén az ecoTEC termékcsalád az eltérő égésszabályozási megoldások miatt azonban eleve három alosztályba tagozódik, amit 2017-ben egy „alapvető igényeket” kielégítő sorozat, a „pure” egészít ki. Mielőtt alaposabban elmerülnénk a részletekben, a következő összefoglaló táblázatok segítségével nyújtunk áttekintést az ecoTEC készülékek típusairól a névleges fűtési/HMV teljesítmény alapján:

A legszélesebb termékkínálata – a korábbi évekhez hasonlóan – az ecoTEC plus termékcsaládnak van, ami pl.: „tömegkészülék” Németországban (ezt a szerepet jellemzően a „pro” tölti be a magyar piacon). Azonban a „pro” termékcsalád számos országban szenvedett magasabb ára miatt a bázis szegmens árszintjétől, függetlenül attól, hogy jó utat tett meg a piacon és profitál a megbízhatóságából.  Az ErP a piacokat a kondenzációs technika felé kényszeríti, de az alacsonyabb árszint lefedésére eddig a hagyományos működésű Vaillant készülékeket kínáltuk, így a Vaillant Csoport létrehozott egy olyan gázkészüléket, amely képes alapvető komfortot nyújtani az árérzékeny piacokon, ezen kívül magán hordozza a Vaillant termékek előnyeit és lehetővé teszi a könnyű felszerelést első telepítés vagy készülékcsere során. Erre a célra született meg az ecoTEC pure termékcsalád.
Minden kondenzációs hőtermelő esetén azonban a primer fűtési hőcserélő a tü-zelőberendezés lelke, hiszen – többek között – ez alapján differenciáljuk azt a versenytársak azonos hőteljesítményű készülékeitől.

A Vaillant minőség és hatékonyság szíve
Annak ellenére, hogy a különböző ecoTEC készülékek eltérő égésszabályozási koncepciót használnak (All-Gas-System, ELGA vagy pneumatikus), a hőcserélő minden esetben ugyanazon a kiváló technikai platformon alapul. A tűztér legfontosabb részeként, a milliószor bevált és nagy hatékonyságú integrált kondenzációs hőcserélő mindig rozsdamentes acélból készül.

Az összes ecoTEC készülékben megtalálható, a Vaillant számára fejlesztett és gyártott rozsdamentes acél fűtési hőcserélő egy megbízható, robosztus és sikeres koncepció (kb. 6 millió felszerelt készülék). A Vaillant specifikációk szerint gyártott (beleértve az anyagválasztást, a saját szabványoknak megfelelő tesztelést és bevizsgálást), egyedi megjelenésű hőcserélő a Vaillant Csoport által birtokolt gyártósoron készül, amelynek teljes élettartamát kiterjesztett életciklus tesztek igazolják.

Ez a fűtési hőcserélő kompakt befoglaló méreteket tesz lehetővé és magas teljesítményt nyújt a lehető legkisebb helyen. A gyors tisztítás érdekében a karbantartás elölről történik, így a jól hozzáférhető alkotóelemeknek köszönhetően magas a szerelők elégedettsége a rugalmas telepítés és az időtakarékos karbantartás miatt.

Égésszabályozási módok
ecoTEC exclusive – CO szenzorral kontrollált elektronikus gáz/ levegő arányszabályozás. A készülékről, illetve erről az égésszabályozási módról részletes anyag olvasható a Gépész Magazin 2016/6 számában. 1:10-hez modulációs tartomány (ez a 21 kW-os fűtő készülék esetén 1:13-hoz).
ecoTEC plus – tömegáram méréssel történő elektronikus gáz/ levegő arányszabályozás (ELGA rendszer), amely mini Venturi elvet használ, de a differenciálnyomás mérése tömegáram méréssel történik, a vákuumos gáz/levegő arányszabályozásnál használatos membrán helyett. A megnövelt érzékenység magasabb modulációt eredményez (akár 1:8-hoz) és ez a megoldás jobb, jóval stabilabb jelminőséget garantál, ami nem függ a mechanikusan mozgó alkotóelemektől. Az ecoTEC plus család az exclusive modellekhez hasonlóan gázszelepként elektromosan vezérelt léptető motort használ, itt azonban zárt a szabályozási kör (tehát nem vizsgáljuk az égés minőségét, ellentétben az exclusive hőtermelőkkel).
ecoTEC pure és pro – hagyományos (vákuumos nyomásszabályozás) gáz/levegő arányszabályozás, ahol a gázmennyiség egy előre meghatározott viszony szerint követi a levegőmennyiséget, azaz a két mennyiség között szoros összefüggés áll fenn. A legtöbb (főleg alapkategóriájú) kondenzációs készülék gyártója még mindig ezt az égésszabályozási módot alkalmazza.

Közös minden ecoTEC készülékben: automatikus fűtési részterhelés beállítás
A fűtési részterhelést korábban kézzel, a menürendszeren belül kellett – becsült vagy konkrét adatok alapján – beállítani. Ezzel szemben az adaptív fűtési részterhelés beállítás egy olyan intelligens funkció, amely az égő leghatékonyabb és legegyenletesebb működését garantálja a teljesítmény-moduláció behatárolásával.

Az automatikus fűtési részterhelés opcióval az égő a begyújtás után nem teljes terhelésen üzemel azonnal, hanem a pillanatnyilag szükséges mérték-ben modulálja a teljesítményét a fűtési részterhelés korlátain belül. Ha az égő már az első bekapcsolás során rövid üzemidővel működik, akkor a készülék vezérlése azonnal felismeri a fűtési részterhelés beállításának igényét. Ennek alapján a vezérlés a következő bekapcsolási fázisban már csökkenti az égő teljesítményét. Az adaptív módon vezérelt égő teljesítmény egészen a legkisebb lángmagasságig csökkenhet.
Abban az esetben, ha a lecsökkent égő-teljesítmény miatt a kívánt előremenő fűtővíz hőmérséklet nem jön létre, ak-kor a teljesítmény adaptív módon addig nő, amíg ki nem alakul a parancsolt fűtővíz hőmérséklet. A fűtési részterhelés beállításnak köszönhetően tehát az égő teljesítménye korlátozott és mindig az épület pillanatnyi fűtési hőszükségletéhez igazodik. Ennek köszönhetően az égő a maximális teljesítmény adott pillanatban szükséges értékével üzemel.

Abban az esetben, ha 15 percen belül nem alakul ki a szükséges előremenő fűtővíz hőmérséklet, akkor az égő az azt követő 10 percben az alábbiak szerint emeli a teljesítményt:

Fördős Norbert
Termékmenedzser – Vaillant brand
Vaillant Saunier Duval Kft.

LOGO