Az ecoTEC termékcsalád sajátosságai 2.rész

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #849  

 

A Gépész Magazin előző lapszáma (2019/január) az aktuális termékkínálat, valamint a különböző égésszabályozási módok alapján ismertette azt, miért kínál 4-féle ecoTEC fali hőtermelőt a Vaillant a lakossági kondenzációs gázkészülékek palettáján. Azonban nem csupán ez differenciálja az eltérő márkaneveket...

Exclusive, plus, pro és pure

Tagadhatatlan tény, hogy minden gázüzemű tüzelőberendezés „lelke” a fűtési hőcserélő és az égő. Fali gázkészülékek esetén azonban a gyártók a kompakt konstrukciókra törekednek, így ugyanannyira fontos más technikai/konstrukciós szempontok figyelembe vétele is, mint a tűztér. Szervizes oldalról nézve nem a befoglaló méret a legkardinálisabb szempont, mert minél „kompaktabb” (azaz kisebb) egy fali hőtermelő, jellemzően annál nehezebb szerelni, illetve bizonyos alkotóelemeihez hozzáférni (mindenki „kedvence”, amikor a gázkészülék egy konyhai szekrényben foglal helyet). Az értékesített fali gázkészülékek zöme jellemzően kombinált üzemű (átfolyó rendszerű melegvíz-készítés), az ezekre kötött fűtési rendszerek víztartalma pedig (általában) nem igényel 8-10 liternél nagyobb űrtartalmú membrános (fűtési) tágulási tartályt. Korábban marketing érvként szolgált, ha a tüzelőberendezésbe integrált fűtési szivattyú fordulatszám-szabályozott volt, viszont manapság csak úgy helyezhető az EU-n belül kereskedelmi forgalomba egy fűtési hőtermelő (LOT 1-es csoport), ha annak fűtési szivattyúja nagyhatékonyságú (ErP LOT 11-es csoport, 2015 augusztusától hatályos). Így lényegében – a termék oldaláról nézve – jellemzően a hidraulikus blokk és a készülék kezelőfelülete/vezérlő elektronikájának tulajdonságai differenciálják a különböző típusokat egy adott gyártó palettáján belül.

ecoTEC exclusive/plus/pro hidraulikus blokk

2007-ben jelent meg a „TEC” sorozat Magyarországon, amely a sok termékújdonság mellett jelentős változást hozott a Vaillant fali gázkészülékek hidraulikus blokkjának konstrukciójában is.
Egy átfolyó rendszerű kombi készülék esetén több sajátosságot vonultat fel a hidraulikus blokk, mint a fűtő modellekben, ezért jelen cikkben csak ezt a konstrukciót vesszük górcső alá. Ahogy az a vonatkozó képen is jól látható, ez nem kompozit, ha nem acéllemez és rézcső bázisra épül. Ráadásul az exclusive és plus verziókban az ecoTEC készülékek hidraulikus blokkja – leszámítva a szivattyú házát és az áramlás-érzékelőt (aqua-sensor) – nem tartalmaz semmilyen kompozit alkotóelemet! A pro típusok esetén is csak abból áll az „olcsósítás”, hogy a motoros váltószelep háza kompozit, az előremenő csövek csatlakozójával együtt. Ez a tény rendkívüli stabilitást és hosszú élettartalmat garantál az összes ecoTEC exclusive/plus/pro készüléknek. A kompakt (és jól átlátható/hozzáférhető) hidraulikus blokk masszív készülék keretre csatlakozik (nem kell külön szerelőpanel), a szállítási terjedelem pe-dig gyárilag adja a szakszerű telepítéshez/ bekötéshez szükséges karbantartó csapokat és a csatlakozáshoz használható csöveket, illetve szerelvényeket (a mérőcsonkos indító adapterről (Φ60/100 mm) nem is beszélve). Az ábrán nem látszódik, de a szivattyú háza integráltan tartalmaz egy analóg manométert, valamint egy biztonsági lefúvató szelepet (3 bar) és feltöltő csapot.
Az exclusive/plus/pro kombi modellek közötti differenciálást szolgálja még a hidraulikus blokkban használt lemezes szaniter hőcserélő eltérő teljesítménye (azaz lemezszáma), illetve az exclusive verzió (VUW 356/5-7 (H-INT II) ecoTEC exclusive) extraCONDENS fűtési hőcserélője (lásd Gépész Magazin 2016-os őszi lapszáma).

ecoTEC pure hidraulikus blokk
Ahogy azt már korábban is írtuk a Vaillant Csoport a közelmúltban létrehozott egy olyan kondenzációs gázkészüléket, amely képes alapvető komfortot nyújtani az árérzékeny piacokon, ezen kívül magán hordozza a Vaillant termékek előnyeit és lehetővé teszi a könnyű felszerelést első telepítés vagy készülékcsere során. Erre a célra született meg az ecoTEC pure termékcsalád, amelyen azonban két fő változtatást hajtottak végre a Vaillant Csoport tervezőmérnökei. Ezek egyike egy teljesen új felépítésű hidraulikus blokk.
Közismert tény, hogy a lemezes hőcserélő mindig a legjobb megoldás arra, ha a melegvíz-készítést a legkisebb helyen kell megvalósítani. Az ecoTEC pure kombi készülékek (23 vagy 28 kW névleges HMV teljesítménnyel) azonban már egy olyan, új kialakítású lemezes hőcserélőt használnak, amelyekben a hőcserélő felületei nem azonos kialakításúak. Az a lemezes HMV hőcserélő ugyanis, amelynek mindét hőcserélő felülete azonos kialakítású, nagy ellenállás képvisel a fűtési vízzel szemben:
A metszeti ábrák összehasonlításából jól látható, hogy az új kialakítással minimalizálódott a fűtővíz oldali ellenállás és csökkent a lemezszám. Ennek köszönhetően emelkedett a melegvízkészítés hatékonysága, illetve az anyagkihasználtság a kombi ecoTEC pure hőtermelőkben.

Ez a (kompozit bázisú) hidraulikus blokk szintén kompakt, mert integráltan főleg az alábbi komponenseket foglalja magában:
- Biztonsági lefúvató szelep (3 bar)
- Töltőcsap
- Motoros váltószelep (a komplett szeleptest elölről kivehető, tisztítható)
- Rugós bypass szelep
- Ürítő csap a Grundfos szivattyú házának alján
- Szerszám nélkül kivehető/tisztítható HMV áramlásérzékelő
- Szennyfogó szűrő (a HMV hőcserélő fűtési körének védelmére)
- Fűtési nyomásszenzor (nem figyel a készülék indulása előtt „nyomásugrást”)

Fontos még tudni, hogy – ellentétben az exclusive/plus/pro modellekkel – az ecoTEC pure hőtermelők hidraulikus blokkjának csatlakozásai függőleges elhelyezkedésűek, így az opcionális Vaillant tartozékok egy része közvetlenül nem alkalmazható ezeknél a berendezéseknél. Továbbá a készülék gyárilag csak a mérőcsonkos indító adaptert tartalmazza (Φ60/100 mm), az opcionális karbantartó csapkészlet külön rendelhető tartozék. 

Kezelőfelület és elektromos panel
ecoTEC exclusive – Green iQ logóval ellátott, fémből készült kezelőajtó. Háttér-világított, magyar nyelvű menürendszer Green iQ üzemmódokkal. A központi vezérlőpanelre eBUS és (potenciál-mentes) On/Off szabályozó is ráköthető, szabadon felprogramozható relékimenet.
ecoTEC plus – fémből készült kezelőajtó és háttérvilágított, magyar nyelvű menürendszer. A központi vezérlőpanelre eBUS és On/Off szabályozó is ráköthető, szabadon felprogramozható relékimenet.
ecoTEC pro – háttérvilágított, szimbólumokat használó menürendszer. A központi vezérlőpanelre eBUS és On/Off szabályozó is ráköthető (nincs ProE stecker).
ecoTEC pure – alapvető információkat megjelenítő, egyszerű kezelőfelület digitális kijelzővel. A központi vezérlőpanelre eBUS és On/Off szabályozó is ráköthető (nincs ProE stecker).

Mindegyik ecoTEC gázkészülék ugyanazt a menüstruktúrát kínálja, amely:
- státusz (vagy állapot-kód);
- diagnosztikai és 
- hibakód rendszert foglal magába. 
A tapasztalt Vaillant szervizesek zöme fejből is ismeri a legjellemzőbb státusz/ diagnosztikai és hibakódokat, függetlenül attól, hogy éppenséggel egy exclusive, plus, pro vagy pure hőtermelő előtt áll. Többek között ez az egységesítési szemlélet (is) szolgálja évtizedek óta a márka iránti lojalitást.

Vaillant ecoTec termékkínálatunkat az alábbi kére kattintva tekintheti meg:

LOGO