KSH székház felújítás

  • Referenciák,

      
  •   #88  

 

Hazánkban a közintézmények és társasházak fűtésének jelentős részét földgázzal üzemelő, központi kazánok látják el. Tapasztalataink szerint ezek általában korszerűtlen, akár 25-35 éve működő rendszerek, melyek üzembiztonsága és energiahatékonysága meglehetősen alacsony szinten áll. Ezeket a tényeket felismerve az elmúlt években egyre több intézményüzemeltető, illetve tulajdonos döntött a kazánházak rekonstrukciója mellett.

Kazánházi felújítás a KSH központi épületében

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH központ) nevét mindenki ismeri a hírekből. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ez egy igen jelentős méretű szervezet, sok-sok munkatárssal és a feladataik ellátását biztosító számos hivatali épülettel országszerte.

 

Mivel egy patinás, régi intézményről van szó, érthető hogy az ingatlanok is általában idősek, épületgépészeti rendszereik már kevésbé felelnek meg a kor követelményeinek és a fent említett üzembiztonsági, valamint energiahatékonysági problémákkal rendelkeznek.

 

Többek között ezért döntött a KSH vezetése a hivatali épületek kazánházainak tervszerű felújítása mellett. Az első ilyen projektre az elmúlt évben került sor. A helyszín a KSH központi épülete volt, Budapest II. kerületében a Keleti Károly utcában.

A KSH központ fűtését eredetileg a legalsó szinten lévő, 2 db kétpont-szabályzású kazán látta el az elmúlt 25 évben. A bizonytalan működés miatt 10 éve egy harmadik egységet is beállítottak. A készülékek állapota, a korszerűtlen szabályzás következtében kialakuló indokolatlanul magas gázfelhasználás és a rendszeres karbantartások során felmerülő problémák időszerűvé tették a kazánház teljes rekonstrukcióját.

Az épület és a fűtési rendszer felmérésére 2015 első negyedében került sor. Ezt és az épületgépészeti rendszer tervezését a Lamed Bt. végezte. Az épület hőigénye a mérések és számítások szerint 1200 kW volt. Tehát olyan kazánházi megoldást kellett keresni, amely képes biztosítani ezt a maximális teljesítményt, jól szabályozható és együttműködik a kialakított épületfelügyeleti rendszerrel továbbá fedezi a használati melegvíz-termelés hőigényét is.

 

A választás végül a Baxi nagy teljesítményű, kondenzációs fali gázkazánjára, a Luna Duo-tec MP 1.110 kazánra esett. Ez a korszerű készülék a saját kategóriájában az egyik legszélesebb modulációs tartománnyal rendelkezik. 12,4 kW és 110 kW teljesítmény között fokozatmentesen szabályozható (50/30 C° fűtési előremenő/ visszatérő víz hőmérsékletet feltételezve). Beépített modulációs keringtető szivattyút és biztonsági szelepet (4 bar) tartalmaz. A készülék a jelenleg legfejlettebb Siemens LMS 14 szabályzással van ellátva. Ez rendkívül rugalmas felhasználást tesz lehetővé, szinte bármilyen fűtési rendszerhez illeszthető. Esetünkben 12 db Baxi Luna Duo-tec MP 1.110 gázkazánra volt szükség, de ezekből a készülékekből akár 16 db is üzemeltethető kaszkád-kapcsolásban.

 

 

A KSH Központ meglévő - radiátoros - fűtési rendszere változatlanul megmaradt, ezért a tervezők fontosnak tartva a kazánok védelmét - egyetértésben a gyártó képviselőivel - a kazánok primer fűtési körének fizikai leválasztását javasolták a szekunder fűtési körtől (a kazánházi felújítás során). Ezt 6 db megfelelően méretezett hőcserélővel valósították meg.

 

A Baxi Luna Duo-tec MP 1.110 kondenzációs kazánok a nagy fűtési teljesítményhez képest alacsony tömeggel (93kg) és kompakt méretekkel (952x600x584mm) rendelkeznek. Könnyen szállíthatók, sokféleképp telepíthetők, és helyigényük lényegesen kisebb, mint a hasonló teljesítményű álló kazánoké. Esetünkben a készüléket egy a kivitelező által gyártott állványrendszerre szerelték fel.

 

Két sorban helyezkedik el a 6-6 db kazán, egymásnak háttal fordítva úgy, hogy az egyéb gépészeti berendezések (hőcserélők, tágulási tartályok, szivattyúk, összekötő csőrendszer stb…) a közöttük szabadon maradt, mintegy 2 méteres sávba kerültek.

 

Az égéstermék elvezetést tekintve, a tervek alapján a kivitelező két egymástól független kaszkád rendszert alakított ki. Ahogy az a mellékelt képeken is látható az egymás mellett lévő kazánok sorban csatlakoznak az 1-1 db, párhuzamosan szerelt, 250 mm átmérőjű füstgáz vezetékre, amelyek az épület külső falán meglévő, régi kazánokat kiszolgáló, 30 m magas szerelt kéményekben folytatódnak. Az égéshez szükséges oxigént a készülékek a kazánházból veszik. Ezért fontos volt a megfelelő levegő utánpótlás biztosítása, illetve minden kazán füstgáz elvezetésébe füstgáz visszaáramlás gátló került beépítésre. Az épületgépészeti rendszerek vezérlését épületfelügyeleti rendszer végzi. A kaszkád rendszerbe kapcsolt 12 db BAXI LUNA DUO-TEC MP 1.110 kazán kiegészítve 1 db AVS 75.391 modullal alkalmas az épületfelügyeleti rendszer 0-10 V-os jelének fogadására, és így mindig biztosítja az előírt, külső hőmérséklettől függő, időben változó előremenő víz hőmérsékletet a rendszerben.

 

A beruházás (KSH központ) teljes körű épületgépészeti kivitelezését a Somlai és Somlai Kft. végezte, a berendezések és a szereléshez szükséges anyagok kizárólagos beszállítója a FOGARASI Ép-GéPéSZ Kft. volt.

 

Ázsóth Tamás
projekt- és műszaki tanácsadó mérnök

 

LOGO