Horváth Csongor lett a Szakmánk Sztárja!

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #884  

 

A XII. Szakma Sztár Fesztivál nevet kapta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megrendezésében a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntője. A fesztiválnak 2019. március 12-14-e között a Hungexpo Vásárközpont adott otthont.

2019

Mi is ez a Szakma Sztár? A versenyek nem titkolt célja, hogy a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi presztízsét és vonzerejét növeljék. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmatanulás népszerűsítése révén kíván ezen a helyzeten javítani.

A versenyre jelentkező tanulók száma évről-évre erőteljes növekedést mutat, míg 2008-ban 15 szakmában 2006 fő jelentkezett, addig az idei évben már 65 szakképesítésben, 7500 fő kívánta megmérettetni magát.

Az idei évben a központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelők mezőnyében a Szakma Sztárja Horváth Csongor lett, a Soproni SZC Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola tanulója, akivel egy rövid interjút is készítettünk.

Hogyan készültél fel a megmérettetésre?
Az elméleti részeken túl a hegesztési, csőalakítási feladatokra készültem leginkább. A budapesti döntőn a szakmai gyakorlatomon már elsajátított tudásomat tudtam kamatoztatni. Elektromos forrasztóval kellett dolgoznunk, nem volt ez számomra idegen. Kicsit sok volt a feladat, egyedül tudtam a megadott idő alatt végezni, így már sejteni lehetett, hogy én leszek a végső győztes.

Miért választottad ezt a szakmát? Mi fogott meg benne?
Kisgyermekként is nagyon szerettem a szerszámok világát, mindig igyekeztem sokat segíteni. Később már a kihívást láttam benne, nem is beszélve a sok újdonságról, ami ezt a szakmát övezi. Az alma nem esik messze a fájától – szokták mondani –, a gyakorlati tapasztalatot a nagybátyám cégében szerzem, ahol lehetőségem nyílik a kibontakozásra.

Említetted a kihívást, miben találod ezt meg?
Nagyon szeretem a kiállításokat, szakmai bemutatókat ahol mindig van valami újdonság, aminek a segítségével könnyebben és gyorsabban tudunk dolgozni. Ezáltal szebb, jobb, gyorsabb a munkánk és nem utolsó sorban tetszetősebb a végeredmény.

A szakma melyik részét kedveled jobban, mit szeretsz igazán benne?
Természetesen a gyakorlati részét, mert mindig valami újat csinálhatunk, nincs két egyforma munka. A mindennapok változatosságát szeretem, mert minden nap minden évszak más feladatot tartogat.

Miért javasolnád a fiataloknak, hogy lépjenek erre a pályára?
Először is azért, mert hiányszakma. Kevés a jó szakember és ebben is lehet SZTÁR bárki, aki igazán jól csinálja. Így is lehet híres valaki, nem csak az Instagram és Youtube csatornán. Másodszor pedig azért, mert biztos és lazább megélhetést biztosít.

A fesztiválon BAXI pólóban végezted a feladatokat, nem tudok emellett elmenni, hogy ne kérdezzem meg az okát. Véletlen, avagy szándékos ruhaválasztás volt?
Szeretek nagyon Baxi kazánokkal dolgozni, az esetek 90%-ában ezt a márkát választjuk. Nagyon megbízhatónak bizonyultak és könnyen lehet őket szerelni.

Ez a kiváló program cégünk számára is fontos, hiszen az épületgépészeti ágazat, mint ahogy Csongor is elmondta, erős szakemberhiánnyal küzd. Minden olyan kezdeményezés, ami az utánpótlást igyekszik pótolni, nem csak hangot érdemel, hanem támogatást is. Gratulálunk ezúton is Horváth Csongornak! Teljesítményét a cégcsoportunk egy elektromos kézi szerszámmal, valamint ajándékcsomaggal jutalmazza.

LOGO