Ködből állítanak elő ivóvizet

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #891  

 

A Marokkói sivatagban telepített hatalmas ködhálók 400 embert látnak el ingyen ivóvízzel

Marokkói sivatag

A köd lehet az új vízforrás a szárazság sújtotta területeken
Az ivóvíz hiány egyre nagyobb problémát jelent világszinten. Egyre több új technológiát fejlesztenek ki, melyekkel akár az óceánok vizéből sótalanítással, vagy a ködhálók esetében levegőből állítanak elő ivóvizet.

Napelemes vízszivattyúk működtetik
a ködhálókat Marokkó délnyugati részén. A ködbetakarítás révén 400 embert látnak el ivóvízzel. A hálóhoz csatlakozik egy 8 km-es csőhálózat, melyet napelemes szivattyúk működtetnek. Ezen keresztül juttatják el a betakarított vizet a helyi berber lakossághoz, akiknek az otthonában azelőtt soha nem volt folyóvíz.

Szárazság és szennyezett kutak
Marokkó délnyugati része a klímaváltozás okozta elsivatagosodás által érintett térség, ahol egyre nagyobb a szárazság évről évre. Az Ait Baamrane régióban, nincsen megbízható vízhez való hozzáférés az emberek számára, állandó a harc a szárazsággal és a szennyezett kutakkal. Az új ködbetakarító rendszer azonban 6 hónapig ingyen biztosítja az ivóvizet a rászorulóknak.

A „felhőhalász” technológia
Az úgy nevezett CloudFisher technológiával működő hatalmas ködhálókat az Anti-Atlasz hegységben telepítették, ahol a hajnali órákban minden nap sűrű köd lepi el a vidéket az év egyik felében, kb. 6 hónapig. Ebben az időszakban lehet vizet előállítani belőle. Az összegyűjtött vizet a napelemes keringető rendszer segítségével juttatják el a rászorulóknak civil szervezetek és alapítványok segítségével.

A ködháló rendszer naponta 17 liter vizet tud előállítani négyzetméterenként.

A ködbetakarítás egy évszázados technika, a ködhálókkal azonban hatékonyabbá vált ez a módszer és nagyobb területe-ken is elterjedhet. A tervező Dar Si Hamad „víz iskolát” is létrehozott Marokkóban, ahol az új vízforrásról és a víz megőrzéséről oktatják a helyi közösségeket.

Forrás: impressmagazin.hu

LOGO