STRATOS MAXO-A Wilo okos szivattyúja

  • VÍZELLÁTÁS,

      
  •   #894  

 

A Stratos család kiemelkedő hatásfokát és műszaki paramétereit sokáig nem kellett finomítani, hiszen szinte minden technikai kihívásnak meg tudott felelni a piacon. Az utóbbi évek technikai fejlődését és az elektronikai fejlesztések által elérhető lehetőségeket kihasználva a Wilo kifejlesztette a világ első okos szivattyúját, a Stratos Maxo-t.

Nedvestengelyű keringetőszivattyú

A Wilo SE német szivattyúgyártó cég mindig is törekedett arra, hogy a technikai fejlesztésekben élen járjon. A Wilo névhez fűződik az első „áramlás serkentő” szivattyú 1928-ból, az 1988-ban bevezetett első „frekvenciaváltós szivattyú”, valamint a 2001-ben bevezetett Stratos sorozat, mely az első EC motortechnológiájú, azaz állandó mágneses motorral rendelkező nedvestengelyű frekvenciaváltós szivattyú. A Stratos család kiemelkedő hatásfokát és műszaki paramétereit sokáig nem kellett finomítani, hiszen szinte minden technikai kihívásnak meg tudott felelni a piacon.

Az utóbbi évek technikai fejlődését és az elektronikai fejlesztések által elérhető lehetőségeket kihasználva a Wilo kifejlesztette a világ első okos szivattyúját, a Stratos Maxo-t.

A Stratos Maxo szivattyú 4,2”-os színes kijelzővel rendelkezik, melyen keresztül magyar nyelven olvashatjuk le az összes fontos információt a szivattyú üzeméről, mint pl. az emelőmagasság, a szállított térfogatáram, közeghőmérséklet, pillanatnyi elektromos fogyasztás, hibakódok, sőt a hibák esetén rövid leírást a hiba jellegéről. A szivattyú beállítása a szokásos forgó és nyomó gomb segítségével történik, de Blue-tooth segítségével közvetlen kapcsolatot tudunk létesíteni kiegészítő modul nélkül okostelefonnal vagy tablettel.

Az új szivattyú számos olyan szabályozási módot mutat be, amelyek eddig nem voltak elérhetők a nedvestengelyű keringtető szivattyúk piacán: 
- Egy “hagyományos” frekvenciaváltós nedvestengelyű szivattyú, ha lezár az összes szabályozószelep, akkor nem kapcsol le, hanem visszaszabályoz, tartva a beállított emelőmagasságot. Az új, egyedülálló, No Flow-Stop funkciónak köszönhetően, ha megszűnik az áramlás, vagy egy előre beállított érték alá csökken, leállítja a szivattyút. Bizonyos idő elteltével ellenőrzi, hogy változott-e a rendszer állapota, ennek megfelelően indítja a szivattyút. Ezzel a funkcióval további energiamegtakarítás érhető el, mert várakozó állásban csak a kijelző vesz fel energiát, ami jelentősen kevesebb, mintha a motor is forogna. 
- A Multi-Flow Adaptation üzemmóddal szintén jelentős energiamegtakarítás érhető el úgy, hogy a primer köri szivattyú által szállított vízmennyiség a szekunder köri szivattyúk vízmennyiségének az összege, vagy egy megadott %-kal több vagy kevesebb része is lehet. Ha csökken a szekunder oldali szivattyúk által szállított víz-mennyiség, például nyáron csak a HMV tárolót fűtjük, a primer körben lévő szivattyú is visszaszabályoz, és kevesebb térfogatáramot szállít – így jelentős energiamegtakarításra számíthatunk mind a szivattyú, mind a hőtermelő kazán oldaláról. 
- A Q-Limit max és Q-Limit min üzemmód segítségével egy működési tartományt jelölhetünk ki a szivattyúnak, mely során egy beállított minimum és maximum térfogatáram között működik. A szivattyú beállításánál egy fix térfogatáramot is meg tudunk adni, tehát bárhogy változik a csővezeték ellenállása, bizonyos paraméterek között a szivattyú mindig a beállított vízmennyiséget szállítja. 
- Dynamic Adapt Plus segít a szivattyú első üzembehelyezésénél a rendszer munkapontjának a meghatározásában. A szivattyút elindítva az első 24 órában teszteli a rendszert, előzetes munkapont beállítása nélkül. Elemzi, hogy milyen térfogatáramok adódnak a rendszerben és úgy optimalizálja a szivattyú beállítását, hogy mindig a lehető legkisebb emelőmagasság mellett működjön.

A Stratos Maxo sorozattal a Wilo továbbra is az élen jár a szivattyúk fejlesztésében. A Stratos Maxo szivattyú kiemelkedő hatásfoka nem csak a magas energiahatékonysági indexének (EEI≤0,17-0,19), hanem az új funkcióinak is köszönhető, melyekkel jelentős energiamegtakarítás és optimális szivattyúüzem érhető el. A szivattyú széleskörű felhasználhatóságát a könnyű kezelés és a rugalmas épületfelügyeleti rendszerhez való illesztés segíti.

 

LOGO