Nincs több elfúrt vezeték!

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #899  

 

Aki fúrt már el a falban futó vezetéket, netán vízcsövet, az pontosan tudja, milyen "kellemes élmény" egy ilyen esemény.

Bosch falszkenner

A Bosch Professional választékában lévő detektorok erre is kínálnak megoldást. A napokban három Bosch detektort volt alkalmam kipróbálni. Ezek a GMS 120 falszkenner, D-tect 120 falszkenner és a D-tect 150 falszkenner. Hogy mi a különbség köztük?

A GMS 120 falszkenner a legegyszerűbb a három műszer között, ennek köszönhetően a használata kifejezetten könnyű és egyszerű. A gyártó honlapja szerint ez a műszer vastartalmú fémek, nemvasfémek, bizonyos esetekben fa alapszerkezet, és feszültség alatt álló vezetékek detektálására képes. Azonban igazán megbízhatóan a fém megtalálására használható. Mindazonáltal kedvező ára, és könnyű használhatósága remek alapszerszámmá teszi, ez valóban ott kéne legyen minden fúrógép mellett a szerszám dobozban, és nem is csak a profi felhasználóknál.

A következő a sorban a D-tect 120 falszkenner. Ez már működési elvében is egy más kategória, ugyanis ez egy radaros falszkenner, ami nem mágneses illetve induktív módon keres, így nem csak fém, hanem szinte minden, a fal szerkezetétől eltérő anyag felderítéséhez alkalmas lehet. Előnye, hogy akár 120 mm mélyen is megtalálja a vezetékeket (ez persze a különböző anyagok és falak esetén eltérhet). Kifejezetten precízen mutatja meg a tárgyak helyét, optikai segítséget is nyújt a középpont meghatározásához. Bónusz, hogy a szabvány Bosch 12 V-os Lithium-ion akku mellett alkáli elemekkel is üzemeltethető

A sorozat harmadik tagja megint csak nagyot emel a lécen, D-tect 150 falszkenner már valóban képes beszkennelni egy falfelületet, a berendezés görgőit a falon elhúzva megjegyzi az adott fal. Ez a szkenner már azt is megmutatja, milyen mélyen van az adott, a fúrástól megóvni szándékozott vezeték vagy tárgy. Ennek előnyeit mondanunk sem kell. Egy BIZTOSAN 8 centiméter mélyen futó cső elé például nyugodtan fúrhatunk egy 40-50 mm mély lyukat egy műanyag tiplinek mondjuk egy kép felakasztásakor. Ez a modell is radart használ a detektáláshoz, a fúrások okozta károkat egy ultra széles radarérzékelő segítségével előzi meg, amely vas vagy nemvasfémek, feszültség alatt álló vezetékek, fa alapszerkezetek, vagy akár műanyag csövek milliméter-pontosságú helymeghatározására is képes. Ez a pontosság például nagyon jól jöhet a mostanában egyre inkább divatos padló- és falfűtések esetén, ahol sokszor viszonylag sűrűn kanyarognak a csövek a padlóban vagy a falban, és bizony egy egyszerűbb szkennert ez megzavarhat. A D-tect 150 esetében ettől nem kell tartanunk, képernyőjén pontosan látni fogjuk az egymás mellett sorakozó csöveket, és biztonságosan fúrhatunk közéjük, ha szükséges.

Mostanra talán kiderült az olvasóink számára is, hogy a fenti detektorok elnevezése nem öncélú: a D-tect 150 akár 15 cm mélyen is megtalálja az ott futó vezetékeket. De nem csak a vezetékeket és csöveket, hanem például a komolyabb légzárványokat is. Ha igazán komoly súlyt szeretnénk rögzíteni műanyag vagy fém tiplikkel, akkor bizony nem közömbös, hogy végig kapaszkodik-e a használt rögzítőelem. A D-tect 150 még idejében jelzi, ha az adott falfelület nem elég teherbíró.

Összefoglalóul talán nem is kell túl sokat mondani. Ezekre a szkennerekre nem csak szerszámként, illetve műszerként tekinthetünk, hanem - bizonyos tekintetben - akár egyféle biztosítékként is.


Forrás: furdancs.blog.hu

LOGO