Phoenix Pharma Szeged

  • Referenciák,

      
  •   #90  

 

A BAXI folyamatos fejlesztései a nagyteljesítményű kazánokra is jellemzőek, hiszen az egyre gazdaságosabb működés, megbízhatóság, kifinomult vezérlés ezen a területen különösen nagy hangsúlyt kap. De a termék kiváló minősége mellett, legalább olyan fontos a szakszerű tervezés és kivitelezés is. A Baxi Luna Duo-tec MP kazánok immár több mint két éve a piac fontos szereplői. Számos, magas színvonalú műszaki megoldás született a készülékek alkalmazásával.

Baxi Duo-tec MP kazán és Concept tároló a felújításhoz

 

A Phoenix Pharma gyógyszerek, gyógyszer alapanyagok, gyógyászati segédeszközök és egyéb gyógyszertárakban kapható termékek nagykereskedelmével foglalkozó jelentős vállalkozás, amely jelenleg hat kereskedelmi központtal rendelkezik Magyarország területén, azonban most fókuszáljunk Szegedre, ahol a kazánház felújítás is történt..

 

 

A telephely egy része régi építésű (Szeged - Phoenix Pharma), így joggal mondható, hogy megérett a korszerűsítésre. A nyílászárók teljes körű cseréjére már sor került, a következő lépés a központ teljes hőigényét kiszolgáló kazánház korszerűsítése volt.

 

A hőellátást eddig a tetőtéri kazánházban elhelyezett 10db FÉG-VESTALE gyártmányú, F-105 típusú fűtőmodul látta el. Az épületek átalakítása után ezek teljesítménye már magasabb volt a szükségesnél, de ami lényegesebb, a tulajdonos egy a mai kor műszaki színvonalának megfelelő, energiatakarékos, jól szabályozható rendszert kívánt kialakítani. A választás a BAXI nagy teljesítményű kondenzációs fali gázkazánjaira, a BAXI Luna Duo-tec MP kondenzációs gázkazánokra esett, melyek az alkalmazott korszerű technológia mellett kiemelkedően sokoldalú szabályzással rendelkeznek és így jól illeszthetők meglévő fűtési rendszerekhez.

 

A gépészeti tervezést Mészáros István vezető tervező végezte. A számítások szerint az építmény teljes hőszükséglete közel 680 kW-ra adódott, ezért 7db Luna Duo-tec MP 1.110 (max. fűtési hőteljesítmény 80/60C°: 102kW) kazán került kiválasztásra.

 

A tervező két, egymástól hidraulikailag független részre osztotta az eddig egy egységben működő fűtési rendszert. Az egyik 3 db készüléket tartalmazó kaszkád rendszer biztosítja a meglévő légkezelők, légtechnikai rendszer és HMV modulok hőigényét, míg a másik, 4 db készüléket tartalmazó kaszkád rendszer látja el a két épületrész (Raktár és Labor) fűtését. A kazánházi rendszer átalakítás után ráadásul lehetségessé vált a két épületrész egymástól független üzemeltetése, mivel a meglévő kazánházi előremenő osztóról induló fűtési köreikbe 1 – 1 db szabályozott fűtőköri szivattyú beépítése történt meg.

 

A kazánok telepítése a meglévő tetőtéri kazánházban történt. A készülékeket nem falra szerelték, hanem egy külön erre a célra tervezett és kivitelezett hegesztett idomacél szerelőkeret két oldalán helyezték el azokat. A szerelőkeret több ponton rögzítésre került mind a padlóhoz, mind a mennyezethez, figyelembe véve a kazánok jelentős tömegét (összesen több mint 650 kg). A két kaszkád kapcsolás kialakításakor a BAXI által erre a célra biztosított, gyári hidraulikus összekötő rendszer elemeit használták fel, egészen a hidraulikus váltókig. Ezeket alkalmazva a kivitelezés egyszerűbb volt a szerelési idő lerövidült. Ebben segítséget nyújtott az is, hogy a Baxi Luna Duo-tec MP kondenzációs gázkazánok – ebben a kategóriában nem megszokott módon – tartalmazzák a modulációs keringtető szivattyút, valamint a 4 bar-os biztonsági szelepet. A jó minőségű alkatrészekkel így látványosan és gyorsan lehetett kialakítani a fűtési rendszer primer oldalát.

 

A füstgáz elvezetésére és az égési levegő bevezetésére a legegyszerűbb (es ebben az esetben a leghatékonyabb) módszert alkalmazták: tetőtéri kazánházról lévén szó, minden kazánt a készülékkel együtt tanúsított, egyedi, 110/160 mm átmérőjű, tetőn átvezetett koaxiális égéstermék elvezetéssel láttak el.

 

Természetesen mindkét (egymástól függetlenül működő) kaszkád rendszer időjárás követő szabályozással van ellátva. Használatukkal elérjük, hogy mindig a szükségletekhez mérten a legkisebb teljesítményen működjenek a rendszerek, a legalacsonyabb fűtési előremenő víz előállítás mellett. Ez annál is inkább lehetséges, mivel a Baxi Luna Duo-tec MP kazánok modulációs tartománya kiemelkedően széles (1:9). Az 1.110 jelzésű kazán 110,2 kW és 12,3 kW között képes modulálni (50/30C°-os hőfoklépcső esetén). Tehát a rendszerek, a Baxi kaszkád szabályozását használva 12 kW és 330 kW (3 db kazán), illetve 12 kW és 440 kW (4 db kazán) között képesek a fokozatmentes működésre.

 

A beruházás teljes körű épületgépészeti kivitelezését a szegedi Hungarotek Kft., valamint a domaszéki Fejős Épületgépészeti Kft. végezte. A Phoenix Pharma telephelye Szegeden tökéletesen megújult a fűtési rendszer korszerűsítése tekintetében. A kazánházi felújítás remélhetőleg a további telephelyekre is kiterjed majd.

 

Ázsóth Tamás
műszaki- és projekt tanácsadó mérnök

 

LOGO