Elektromos fűtés az Ön szolgálatában

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #901  

 

A modern építészeti, szigetelési és energiafelhasználási igények és megoldások egyre szélesebb körben való terjedésével az elektromos kazánok adta professzionális lehetőségek számos megoldást nyújtanak a lakosság és az üzleti szektor számára egyaránt.

Napelemmel ingyen fűthet

Az elektromos árammal történő fűtés – a magasabb egységnyi energiára jutó ár esetén is - kitűnő alternatívája lehet a gáz kiváltásának.

Ha a napelemes rendszerrel kiegészülve vizsgáljuk ezt a fűtési lehetőséget, arányaiban máris jobban járhatnak a felhasználók hosszú távon – a környezettudatosságról nem is beszélve, mintha csak a megszokott, régi sémákban gondolkodnának.

A napelemes rendszerek segítségével a napenergiát úgy tudjuk árammá alakítani, hogy eközben nem keletkezik a környezetet terhelő káros anyag. Továbbá akár fedezhető is vele teljes mértékben az elektromos kazán által elfogyasztott áram, azaz nullás, vagy ahhoz közeli működtetési költséget realizálhatunk.

Számos gyártó van a piacon, amely termékeivel kiszolgálja az igényeket; itt Európában a nagy múltú, 20 éves tapasztalattal rendelkező Eurener palettája kínálja a polikristályos moduloktól kezdve egészen az üveg-üveg napelemekig.

Elektromos fűtés tervezése esetében fontos kihangsúlyozni, hogy megfelelően kiépített elektromos hálózatra lesz szükség, hogy ki tudjuk használni a kazánok adta hasznos funkciókat. A nagyobb teljesítményű készülékek számára többnyire 400 voltot, és típustól függő nagyságú áramerősséget kell biztosítani, ami egy kisebb lakásban, vagy családi házban szinte biztos, hogy nem áll rendelkezésre. Ezenkívül az elektromos áramból nyerhető energia nem olyan, mint például a gázból kinyert, hiszen a gáz esetén teljesítménytől és kialakítástól függően egy feles, vagy háromnegyedes vezetékre van csatlakoztatva a készülékek, amely ezáltal megfelelő ellátást kap, legyen az akár 12, vagy 24 kilowattos gázkazán. Az elektromos áramnál azonban a vezeték keresztmetszetétől, a hálózati feszültségtől, és az áramerősségtől egyaránt függ a működés. Ha bármelyik kiépítése nem megfelelő, úgy a készülék nem fog megfelelően üzemelni.

A KOSPEL EKCO LN2 központi fűtést biztosító elektromos kazánok sokféle felhasználási területre alkalmasak. Abban az esetben is, ha csak egyedüli hőforrásként számítunk rá, egy hétvégi nyaralóban, és akkor is, ha kombinálnánk családi házunkban más eszközökkel. A KOSPEL elektromos kazánokhoz bármilyen típusú szobatermosztát egyszerűen csatlakoztatható. Az így felszerelt változat pontos hőmérsékletmérést, és beállítást tesz lehetővé, ezáltal növelve a komfortérzetet.

Melyek azok a legfontosabb szempontok, amelyek meghatározzák a kiválasztandó készülék szükséges teljesítményét?

1. Mekkora a fűtendő épület (vagy lakás, épületrész) mértékadó hőszükséglete?
Ezt célszerű a lehető legpontosabban meghatározni, azaz elvégeztetni a hőszükséglet-számítást egy hozzáértő épületgépész szakemberrel. Itt valódi, alapos számításra hívjuk fel a figyelmet, amely az épület pontos tulajdonságainak alapján (határoló szerkezetek felépítése, mérete, tájolása), illetve az elvárt komfortszint szerint (például megfelelő belső hőmérséklet) készül. Az úgynevezett tapasztalati értékekkel általában jelentősen túlbecsülhető a hőszükségletet, és ez feleslegesen nagy teljesítményű kazán választásához vezet.

2. Milyen szerepet tölt be a fűtési rendszerben az elektromos kazán?
Lehetséges, hogy ez a rendszer egyedüli hőforrása, de elképzelhető, hogy egyéb hőtermelők is beépítésre kerülnek. Ez ugyancsak jelentősen befolyásolhatja a szükséges teljesítményt.

3. Milyen a fűtési rendszer?
Lehet meglévő, vagy új kivitelezésű. Lehet padlófűtés, egyéb felületfűtés, esetleg radiátoros fűtés. Elképzelhető ezek valamiféle kombinációja is.

4. Elvárunk-e egyéb funkciót az elektromos kazántól?
Csatlakoztathatunk hozzá pl. indirekt fűtésű HMV tárolót (a kazánok alkalmasak erre), így biztosítva az épület használati melegvíz-ellátást. Ebben az esetben már HMV előállítás teljesítmény igényével is foglalkoznunk kell.

A KOSPEL EKCO LN2 elektromos kazánok különböző felhasználására mutatunk lentebb néhány példát. Ezekből jól látható, mennyire szerteágazó és praktikus lehetőségek állnak rendelkezésünkre.

 

 

 

 

LOGO