Lakótelep felújítás Pásztó

  • Referenciák,

      
  •   #91  

 

Számos épület vagy épületrész az élettartama során funkcióváltáson esik át. Ilyen esetekben nemcsak az építészeti kialakítás változhat, hanem – az új felhasználói igények alapján – át kell gondolni és esetenként újra kell tervezni az épületgépészeti rendszereket is. Jó példa erre az, ami Pásztón történt, ahol egy korábban megszűnt bankfiók helyén az új tulajdonos edzőterem létesítését határozta el és felújításba fogott.

Baxi Duo-tec MP kazán és Concept tároló a felújításhoz

 

A nógrádi kisváros (Pásztó) lakótelep jellegű részén egy társasház alsó szintjét foglalja el az említett ingatlan. Korábban az egész épület hőigényét a távhő ellátás biztosította, de társasház már levált a rendszerről és saját kazánházat létesített. Ez eddig a bankfiókként működő szint fűtését is ellátta, az új tulajdonos azonban az átfogó építészeti átalakítás mellett egy teljesen független fűtési és használati-melegvíz rendszer kialakítása mellett döntött.

 

A fűtendő épületrész fűtési hőszükséglete a számítások szerint 42 kW. A hőtermelő kiválasztásakor a megbízhatóság mellett a fő szempont a széles modulációs tartomány volt. Ennek a BAXI Duo-tec MP 1.50+ kondenzációs gázkazán tökéletesen megfelel (modulációs tartomány 50/30 C°: 5,4-48,6 kW).

 

 

A rendszer hőleadói a Gépész Holding által forgalmazott Fixtrend radiátorok, melyek méretezése 50/40 C°-os hőfoklépcső feltételezésével történt. Így a kazán folyamatosan alacsony előremenő hőmérséklettel, a kondenzációs tartományon belül képes működni, még a méretezési állapotban is. A Fixtrend radiátorok 10 éves garanciális időtartammal tartósan megbízható fűtési megoldást biztosítanak a lakótelep felújításhoz.

 

A felhasználói igények tekintetében rendkívül nagy különbség, a korábbiakhoz képest az edzőterem magas használati-melegvíz igénye volt. Ezt figyelembe véve került beépítésre egy CONCEPT SGW(S)B 300 literes 2 hőcserélős indirekt fűtésű HMV tároló. A fűtőfelület megnövelése érdekében a tároló belső hőcserélőit sorba kötötték. Ezek hőellátását egy, a hidraulikus váltó után beépített HMV töltő szivattyú biztosítja. Továbbá kialakították a cirkulációs hálózatot a cirkulációs szivattyúval a kazánhoz képest az épület másik felében, mintegy 20 m-re lévő öltöző-zuhanyzó egységhez, hogy a HMV komfort ott is megfelelő legyen.

 

Megnézve a kapcsolási vázlatot láthatjuk, hogy ez egy klasszikus, egy körös, időjárás követő szabályzással ellátott fűtési rendszer. A radiátoros kör esetében mégis motoros keverőszelep alkalmazását javasoltuk. Ennek az oka éppen a magas HMV igény volt. Ezekben az esetekben nem célszerű az egyszerű HMV előnykapcsolás használata. Lényegesen komfortosabb működés érhető el, ha lehetőséget biztosítunk a fűtés és a használati-melegvíz előállítás párhuzamos működésére. A BAXI Duo-tec MP 1.50+ kazán vezérlése, kiegészítve egy AVS 75.391 kommunikációs modullal és a megfelelően méretezett motoros keverőszeleppel alkalmas erre.

 

Felhívjuk a figyelmet a beépített mágneses ciklonszűrőre. Alkalmazását minden fűtési rendszer esetében javasoljuk. Megfelelő használat, ellenőrzés és tisztítás mellett ezek az eszközök a keringő mágnesezhető szennyeződések legnagyobb részét kiválasztják, megvédve így az állandó mágneses forgórésszel rendelkező szivattyúkat.

 

A fűtési rendszer kivitelezését (lakótelep felújítást) Zolnai Sándor és Kotroczó Csaba egyéni vállalkozó és csapata végezték.
Az épületgépészeti anyagokat a Palóc Szerelvényudvar Kft. szállította.

Ázsóth Tamás
projekt- és műszaki tanácsadó mérnök

 

 

 

 

 

LOGO