Vaillant aroTHERM Split levegő-víz hőszivattyú

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #914  

 

Németországgal ellentétben Magyarországon sokkal nagyobb piaci részesedése van az osztott hűtési körű levegő-víz hőszivattyúknak, azonban a Vaillant Csoport eddig csak olyan készülékeket gyártott, amelyek telepíthetősége elsősorban a gázkészülékes fűtési rendszereken „szakosodott” telepítőknek, illetve kivitelezőknek kedvezett. A piaci trend ezzel szemben manapság mást diktál, Európa szerte…

Osztott hűtési kör
Monoblokk vagy split rendszer? Mindkettő technológiai megoldásnak vannak előnyei, ill. hátrányos jellemzői, így jelen cikk bevezetőjében gyorsan össze is foglalnánk ezeket dióhéjban:

 

Monoblokk rendszer (aroTHERM VWL ..5/2 A vagy VWL ..5/3 A hőszivattyúk)
Pro Kontra

• Nem érinti az F-gáz rendelet, ezért nincs szükség évenkénti szivárgásvizsgálatra

• Telepítéséhez nem kell a kivitelezőnek speciális képesítésekkel rendelkeznie

• Csekély a hűtőközeg szivárgásának veszélye a gyártás közbeni ellenőrzések miatt

• Gondoskodni kell a fagyvédelemről, ami adott esetben külső hőcserélő és szekunder szivattyú használatát jelenti

• Nagyobb átmérőjű csővezetékek, ill. szerelvények alkalmazása szükséges

• Gondosan kell szigetelni az összekötő csővezetékeket a külső térben

 

Osztott hűtési körű rendszer (aroTHERM Split VWL ..5/5 AS hőszivattyúk)
Pro Kontra

Nem kell fagyvédelemről gondoskodni a kültéri egységnél

• Elsősorban a klímaszerelő szakemberek által preferált hőtermelők

• Vékonyabb és előre szigetelt összekötő csővezetékek alkalmazhatók a kültéri és beltéri egységek között

Gyorsabban és könnyebben telepíthető 

Éves szivárgás-vizsgálat szükséges, ha az R410A töltet mennyisége nagyobb, mint 2.5 kg

• Csak speciális képesítések birtokában telepíthető

• Nagyobb a hűtőközeg szivárgásának veszélye

• A hűtőközeg „áramlási zaja”

A Vaillant Csoport 2014 óta, tehát a monoblokk rendszerű aroTHERM levegő-víz hőszivattyú család bevezetésétől kezdve kínál teljes mértékben saját gyártású hőszivattyús berendezéseket, évről-évre egyre magasabb eladások mellett. A tapasztalatokon alapulva, illetve a piaci igényeknek megfelelve azonban régóta szükséges volt palettába venni az osztott hűtési körrel üzemelő készülékeket is. Ennek első generációja jelent meg tavaly Európa számos országában aroTHERM Split termékcsalád néven, amely 2019 áprilisától a hazai piacon is forgalomba került.  Az aroTHERM VWL … AS tehát egy split rendszerű hőszivattyú, amelynél a hűtési kör komponensei túlnyomórészt a kültéri egységben helyezkednek el, mert csak a kondenzátor található külön meg a beltéri egységben, az épületen belül. Mindkét fő alkotóelem csoportot a hűtőközeg vezetékek kötik egymással össze. A hőszivattyú és a fűtési, valamint melegvíz-készítő rendszer között összekötő tagként az uniTOWER Split vagy alternatívaként egy hidraulikus állomás (melegvíz-tároló nélkül) szolgál. A hőszivattyú elsősorban az épület hő-ellátását biztosítja, amit a beltéri egységen belüli elektromos rásegítő fűtés – rendszerkialakítás és konfiguráció függvényében – támogat. Meleg napokon a hőszivattyút az épület hűtésére használhatjuk. A használati melegvíz-készítés szintén megoldható hőszivattyú segítségével. A hőszivattyú beállítása a kezelőegység segítségével történik, ami mindkét beltéri egység alkotóeleme. Az aroTHERM Split saját (alapfunkciós) időjárás-követő szabályozással rendelkezik, de a külön tartozékként kapható multiMATIC VRC 700 rendszerszabályozó kibővíti a rendszert a komfort és energiahatékonyság növelése érdekében.

VWL ..5/5 AS kültéri egységek (230 vagy 400V-os verzióban)
Ötféle teljesítmény-nagyságban kapható: 3, 5, 7, 10 és 12 kW. A teljesítmény-nagyságok „A-7/W35-ös” üzemállapotra és teljes terhelésű működésre vonatkoznak, ez ugyanis az egyetlen pont, amelynél az inverteres működésű hőszivattyúk egymással összehasonlíthatóak. A hőszivattyúval a következő üzemállapotok lehetségesek: fűtés, aktív hűtés és melegvíz-készítés (az előre beállított rendszerséma függvényében). A hűtési üzem kézzel vagy automatikusan üzemeltethető.

uniTOWER Split VWL ..8/5 IS hidraulikus torony
Ez a kompakt beltéri egység az aroTHERM Split VWL ..5/5 AS hőszivattyú szerves része, ha a kültéri egységhez integrált HMV táróval ellátott „hidraulikus tornyot” szeretnénk csatlakoztatni. A készülék 3-féle készülék-verzióban létezik (3/5, 7 és 10/12 kW), a hőszivattyú teljesítményének függvényében. A hőszivattyú kezelőegysége és saját elektronikus kapcsolódoboza a VRC 700 rendszerszabályozó beépítésére is alkalmas. A szállításhoz két részre bontható uniTOWER VWL ..8/5 IS kompakt beltéri egységek az alábbi fő alkotóelemekből állnak:

• 6 kW-os elektromos rásegítő fűtés biztonsági hőmérséklet-határolóval és elektromos kötődobozzal (9 kW-os kiegészítő fűtés a 10 + 12 kW-os készülékekhez).

• Nagyhatékonyságú fűtési szivattyú.

• Automata légtelenítő a kiegészítő fűtés és a kondenzátor fűtési köre számára.

• 15 literes membrános fűtési tágulási tartály.

• 3-utas váltószelep fűtésre / melegvíz-készítésre.

• Csőkígyós melegvíz-tároló (190 liter)

• Töltő és öblítő szelepek mechanikus manométerrel a fűtési kör számára.

• Kiegészítő Schräder szelep a beltéri egység hűtési körében a belső térben történő egyszerű beüzemeléshez.

• Diagnózis sorkapocs a kapcsolódoboz elülső részén a serviceDIALOG szoftverrel történő gyors beállításra és analízisre.

• Átfogó hidraulikus tartozék-kínálat a rendszer bővítéséhez (szivattyú készletek, szaniter tágulási tartály, mini puffer-tároló).

VWL ..7/5 IS beltéri modulok
Ez a hidraulikus fali egység az aroTHERM Split VWL ..5/5 AS hőszivattyú szerves része, amennyiben beltéri egységként nem az uniTOWER kompakt tornyot használjuk. Ezekből a beltéri modulokból is 3-féle készülék-verzió létezik (3/5, 7 és 10/12 kW), a hőszivattyú teljesítményének függvényében. A hőszivattyú kezelőegysége és saját elektronikus kapcsolódoboza a multiMATIC 700 időjárás-követő rendszerszabályozó beépítésére is alkalmas. A VWL ..7/5 IS beltéri modulok alkotóelemei az alábbiak:

• 6 kW-os elektromos rásegítő fűtés biztonsági hőmérséklet-határolóval és elektromos kötődobozzal (9 kW-os kiegészítő fűtés a 10 + 12 kW-os készülékekhez).

• Nagyhatékonyságú fűtési szivattyú.

• Automata légtelenítő a kiegészítő fűtés és a kondenzátor fűtési köre számára.

• 10 literes membrános fűtési tágulási tartály.

• 3-utas váltószelep fűtésre / melegvíz-készítésre.

• Kiegészítő Schräder szelep a beltéri egység hűtési körében a belső térben történő egyszerű beüzemeléshez.

• Diagnózis sorkapocs a kapcsolódoboz elülső részén a serviceDIALOG szoftverrel történő gyors beállításra és analízisre.

Az aroTHERM Split rendszer alkotóelemei
A szóba jöhető rendszerkomponensek csekély komplexitása miatt a teljes hőszivattyús rendszer rendkívül rugalmasan és egyszerűen telepíthető.  A hőszivattyús rendszer hűtési köre két részre osztott, így azt a telepítés helyén kell hűtőköri csővezetékekkel összekötni, ami 15 méteres távolságig nem igényli a hűtőközeg utántöltését. A hőszivattyús rendszer zajcsökkentési funkcióval rendelkezik, amely az igények függvényében limitálja a kompresszor és/vagy a ventilátor fordulatszámát, például éjszakai üzemben. A split rendszer felépítése miatt a hőszivattyús rendszerhez tartozó hidraulikus torony vagy állomás telepítésére mindig szükség van a hőszivattyú számára. A hőszivattyú komplex rendszerekben történő használata és/vagy időprogramok alkalmazásának szükségessége esetén elengedhetetlen a multiMATIC 700 időjárás-követő rendszerszabályozó felhasználása. A hőszivattyús rendszer alternatív esetben a VRC 700 szabályozó nélkül is üzemeltethető a továbbfejlesztett kezelőfelület funkcióinak aktiválásával, időprogramok nélkül és egyszerű rendszerek esetén. Mindezek jobb megismerésére magyar nyelvű tervezési segédletek, valamint gyárilag jóváhagyott kapcsolási sémák állnak rendelkezésre a www.vaillant.hu honlap termék-specifikus oldalain.

 

Fördős Norbert – termékmenedzser
Vaillant Saunier Duval Kft – Vaillant brand

LOGO