Energetikai tanúsítványok

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #92  

A 2016. január 1-től nagymértékű változtatások léptek érvénybe az energetikai tanúsítványok rendszerében. Magyarország az Európai Uniós tagságából adódóan 2016. január A 1-től hatályba lépteti a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó követelményeket, ami a gyakorlatban azzal jár, hogy jelentős mértékben szigorodnak a követelményértékek. A besorolások jelölése is változott, az eddig használt nagy nyomtatott betűket most már duplázva írjuk, ezzel különböztetjük meg az új tanúsítványt a régiektől (A helyett AA, B helyett BB, C helyett CC, stb.).

Változások 2016. január 1-től

 

A már meglévő energietikai tanúsítványok 2016. január 1-től nem használhatók fel változatlanul további tranzakciókhoz. A korábban készült tanúsítványok alapján a tanúsítvány nyilvántartó rendszer egy pótlap kiállításával új előlapot generál, ezt kell a továbbiakban használni, mindez 2016. március 1-től elérhető.

 

 A jelenlegi, új rendszerben a BB besorolás alapfeltételei:
- megújuló energiaforrás használata (pl.: fatüzelésű kazán, napkollektor);
- kis energiafogyasztás;
- nagy mértékű hőszigetelések alkalmazása;
- lakás esetében az egész épületre igazolni kell a „BB” besorolást, tehát az épületnek kell, hogy legyen tanúsítványa.

 

Az AA besorolás alapfeltételei (BB alapfeltételeken túl):
- hőtermelő időjárásfüggő szabályozás alkalmazása;  
- hűtési és fűtési rendszer helyiségenként szabályozható legyen (a minél optimálisabb energiafogyasztás elérése érdekében);
- önálló tulajdonú vagy bérbe adható épületrészek energia-fogyasztásának mérése külön, legalább költésosztók fel-szerelésével vagy egyedi mérőkkel legyen megoldva.

 


Amennyiben a fentiek együttes (!) alkalmazása nem áll fenn, abban az esetben a legjobban elérhető besorolás mértéke csak: CC (Korszerű). A már korábban elkészült tanúsítványok átváltásánál is a legjobb tanúsítvány is csupán CC-re váltódik át.

 A változásokból látható, hogy nagy valószínűséggel nem nagyon van olyan lakás, ami CC-nél jobb besorolást kaphatna, mivel egy épületnek sincs még jelenleg friss, idei, BB-s vagy annál jobb tanúsítványa, ami az egyik alap-követelmény, ha egy lakásról CC-nél jobb tanúsítványt szeretnénk kiállítani. A további szigorú követelmények azt is valószínűsítik, hogy a már meglévő ingatlanállomány igen kis százaléka képes elérni a CC vagy annál jobb besorolást.

 

LOGO