Esővízgyűjtő napelemes szuperfák

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #935  

 

Szingapúr napelemes „szuperfái” az üvegházhatás csökkentését szolgálják a fenntartható fejlődés jegyében megalkotott 101 hektáros természetvédelmi ökoparkban.

Ötletes megoldás földünk védelmében

A Mariana kikötő mellett található Gardens by the Bay egy 101 hektáron elterülő ökopark Szingapúrban, melyet tengertől visszahódított területen építettek fel. A parkot a fenntartható fejlődés jegyében alakították ki és ökoturisztikai látványosságnak szánták.

A Gardens by the Bayben 18 mesterséges, úgynevezett „szuperfa” emelkedik, ezek 25–50 méter magasak, tizenegy közülük napelemmel felszerelt.
Egyes fának tűnő szerkezetek a park télikert komplexumainak szellőztető-csatornáiként funkcionálnak, illetve az esővizet gyűjtik össze.
Két szuperfát skywalk elnevezésű híddal össze is kötöttek. A fák törzsén kúszónövények kapaszkodnak. A szuperfák egyedi és egzotikus páfrányoknak, orchideáknak, és ritka broméliák különleges gyűjteményének ad otthont.

A kert olyan környezetvédelmi technológiákkal van felszerelve, melyek a fák ökológiai funkcióját utánozzák.
A napelemek a napenergiát felhasználva világítják meg a szuperfákat, valamint ennek segítségével gyűjtik be az esővizet, amivel öntöznek és a szökő-kutakat működtetik, valamint a Flower Dome és a Cloud Forest üvegházak felmelegedett levegőjét is keringeti a „szuperfákból” álló mesterséges erdő.

Az egész létesítmény alatt rejtőzik az üzemeltetésért felelős energiaközpont, amelynek biomassza erőműve a képződő zöldhulladékot is hasznosítja.
Az üvegházak hűtését a termikus rétegződés elvét alkalmazták. A talajban lefektetett, hűtött vizet keringető csőrendszerrel érik el, hogy kellemes hűvös legyen, míg a felszálló légáramlás a tető felé viszi a felmelegedett levegőt, amelyet a hőenergia hasznosítása után a szuperfák tetején engednek ki a sza-badba.

A két legmagasabb fa között átívelő skywalk sétányon lehet megcsodálni a lélegzetelállító kertet.
Éjszaka a szuperfák életre kelnek egy látványos zenés fény show keretében, melyet Garden Rhapsodynak neveznek.

Forrás:impressmagazin.hu

LOGO