Víztisztító kaktuszok

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #936  

 

Az Andokban és a Karib térségben őshonos fügekaktusz levelei a legjobb víztisztítók, még az arzént és olajfoltokat is eltüntetik a vízből.

Az észak-amerikai és mexikói indiánok már legalább ezer éve ismerik a fügekaktusz víztisztító hatását. A kutatók azonban csak most kezdik felfedezni, írja a newsweek.

Vegyszerek helyett kaktusz
A szárazság és az ivóvízhiány a világ számos részén épp olyan égető probléma, mint a globális klímaválság. A kaktusszal való víztisztítás talán megoldás lehet a vízválság megfékezésére. A kutatók most kezdik felfedezni az észak-amerikai és mexikói bennszülött indiánok által már legalább ezer éve alkalmazott víztisztító technikát.

A gyümölcstermő fügekaktusz az Andok és a Karib térség kincse, hiszen egyrészt emberi fogyasztásra is alkalmas növény (a levele és a gyümölcse is ehető), másrészt hatékonyan kiszűri a vízből a kémiai és bakteriális szennyeződéseket. Ez a környezetbarát, teljesen természetes módszer megoldás lehet arra, hogy a szennyezett vizek újra tiszta ivóvízzé váljanak.

Kémiai laboratóriumban tesztelték
A kaktusz víztisztító képességét a University of South Florida vegyészmérnökei laboratóriumi körülmények között  is letesztelték. A kutatólaboratóriumban megállapították, hogy a kaktusz húsa nemcsak az üledéket szűri ki a vízből, hanem valóban képes eltávolítani a kémiai szennyeződéseket és fertőző baktériumokat is. A kaktusz húsa egyszerűen magához vonzza a vízben lévő szennyeződéseket.

A laboratóriumi vizsgálat azt is kimutatta, hogy a kaktusszal való víztisztítás ugyanolyan hatékony, mint az általánosan elterjedt kémiai diszpergálószereké, melyek azonban számos ökológiai problémát okoznak a helyi ökoszisztémában. A kaktusz ezzel szemben a környezetben semmiféle kárt nem okoz.

A 2010-es haiti földrengésnél alkalmazták először a fügekaktusszal való víztisztítást a katasztrófa sújtotta területeken.

Forrás:impressmagazin.hu

LOGO