Hőszivattyú gyártás francia módra

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #941  

 

Kevesen tudják, de a Nantes-i székhelyű Saunier Duval már 1984-ben is gyártott levegő-víz hőszivattyút (MSDX 41/51 típusjelöléssel). Ennek oka nem véletlen, mert Franciaországban van ma Európa legnagyobb levegős hőszivattyú piaca, a „tűzmadár” márka mérnökei pedig számos olyan fejlesztéssel rukkoltak elő a legújabb típusú, osztott hűtési körű készülékek esetén, amelyeknek köszönhetően méltán öregbíthető a márka 112 éves történelme.

Split rendszerű levegő-víz hőszivattyú

A split rendszerű levegő-víz hőszivattyúk felépítésének, illetve működésének alapelve azonos, így más utakat kell találni ahhoz, hogy egy új termék méltán lehessen sikeres a szerelők és a végfelhasználók körében egyaránt. Egy levegős hőszivattyú esetén talán a legfontosabb összehasonlítási kritérium a befoglaló méret, a zajterhelés, illetve a hatásfok/hatékonyság. A végfelhasználók szeretik a COP/SCOP értékek alapján összemérni a különböző gyártók termékeit, de egy levegő-víz hőszivattyú esetén még talán ennél is fontosabb a zajterhelés felülvizsgálata. Hogy miért? Sajnos sok esetben a szakemberek sem mérik kellő körültekintéssel fel, a kültéri egység felállítási helyének megválasztásával vajon tényleg a legideálisabb elhelyezésre kerül-e sor, főleg a működés közben keletkező zajhatások kapcsán. Egy rossz döntéssel „egyszerűen” generálható számos reklamáció, valamint ügyfél elégedetlenség. Nagy a valószínűsége annak, hogy erre senkinek sincs szüksége. Mindez a fejlesztők számára iránymutatást ad ahhoz, hogy már a termékfejlesztés kezdeti stádiumában megtervezzék a berendezés leghatékonyabb zajcsökkentő megoldásait.

 

Főbb jellemzők:

- Gumi tömítésekkel ellátott, erősebb fémlemezek
- Rezgéscsillapítók a hűtőköri csővezetékek között
- Saját szigetelő fedél a kompresszor számára
- Rezgéscsillapított alapokon történő kompresszor rögzítés
- Limitált nyílások a ventilátor rész felé

Ahhoz, hogy minden működési állapotban, beleértve a max. fordulatszámot is, valódi zajcsökkentést lehessen elérni a levegő átáramlása során, a fejlesztőknek a teljes kültéri egységet át kellett dolgoznia. Mindez magában foglalja a nagyobb felületű, sík párologtatót, amely ugyanakkora energiahatékonyság mellett csökkenti a levegő áramlási sebességét, a nagyhatékonyságú EC ventilátor motort, a speciális ventilátor lapát kialakítást (a légáramlás optimalizálására), valamint az optimalizált elülső levegőrácsot a szép kialakítás, az optimális légáramlás és a könnyű tisztítás biztosítása érdekében.
A fent bemutatott konstrukciós kialakításokon kívül a kompresszor működtetését is szabályozni kell: annak érdekében, hogy csökkenthető legyen a kompresszor érzékelhető üzemi zaja, a kompresszor felfutása időben késleltetett és átlép többek között bizonyos zavaró fordulatszám tartományt (ilyenkor a maximális fordulatszámváltozás 0,2 fordulat/másodperc). A hang terjedését általában sok tényező befolyásolja: a falak által visszavert hangoknak jellemzően negatív hatása van, mert a hang terjedése legtöbbször inkább egy meghatározott irányban erősödik. A kompresszor zajcsökkentése elsősorban arra szolgál, hogy körülményesebb környezeti feltételek (pl.: érzékeny szomszéd, viszonylag szűk beépítés előnytelen tájolással, stb.) mellett még lehetőség legyen a zajok csökkentésére. Amennyiben ez a „tartalék” már a tervezés fázisban be van kalkulálva, később alig marad még intézkedés arra, hogy az adott esetben keletkező, zajra visszavezethető reklamációkra reagálhassunk! Éppen ezért óvatosan kell ezzel a funkcióval minden esetben bánni.

A zajcsökkentési funkció aktiválásának előfeltétele a programozott időablakok beállítása a hőszivattyú központi szabályozóján. Ehhez a kompresszor zajcsökkentési funkcióját a hőszivattyú kezelőegységén kell előzőleg paraméterezni (a maximális kompresszor-fordulatszám csökkentése 40% - 60% között, az összes üzemmódra). Fontos tudni, hogy átmeneti időszakban, magasabb környezeti hőmérsékletek esetén eleve kisebb a ventilátor által keltett zaj, mert alacsonyabb fordulatszámok is elegendőek ahhoz, hogy a szükséges hőmennyiséget a levegőből kinyerjük. Azonban a zajcsökkentés előnye, hogy ezzel a funkcióval jelentősen csökkenthető a szomszédos épületekhez képesti minimális oldaltávolság. Levegő/víz hőszivattyúk telepítése során ugyanis megemelkedhet a zajszint a kedvezőtlen környezeti adottságok következtében (előnytelen talajfelületek, mint például a beton, járda vagy aszfaltfelületek a hangnyomásszint növekedéséhez vezetnek a visszaverődés miatt). Ezen kívül főként a szomszédos függőleges felületek száma növeli jelentősen a hangnyomás szintjét a szabadban történő felállításhoz képest.

 

Energiamérleg szabályozás, speciális hűtésű inverter

A hőszivattyú fűtési üzem be-, valamint kikapcsolási idejét az energiamérleg szabályozó vezérli, ami egy olyan integrál, amelyet a vezérlés másodpercenként számol, és percenként összegez az előírt, ill. a tényleges hőmérséklet különbsége alapján. Ennek köszönhetően a hőszivattyúval hosszabb működési és készenléti idők érhetők el, valamint megelőzhető a kompresszor folyamatos ki/bekapcsolása. Ez a funkció időjáráskövető szabályozóval működik együtt, amely a parancsolt előremenő hőmérsékletet a mért külső léghőmérséklet és beállított fűtési jelleggörbe alapján adja meg. Amíg a szabályozó hőszükségletet jelez, a hőszivattyú az energiamérleg számítás alapján szabályoz. Egy előre beállítható hőhiány esetén (például -60°perc fűtési üzemben) a hőszivattyú bekapcsol, és csak akkor kapcsol újból le, ha a bevezetett hőmennyiség megegyezik a hőhiánnyal (integrál = 0°perc). Az energiamérleg számítás túlnyomórészt ott hatásos a kompresszor be- és kikapcsolására, ahol a padlófűtési rendszer közvetlenül csatlakozik a hőszivattyúra. Radiátorokkal ellátott fűtési rendszereknél a kompresszor be- és kikapcsolása főleg a beállítható kapcsolási hiszterézis (például: ±7 Kelvin) alapján történik. Mindkét esetben a kompresszor lekapcsolása természetesen hosszú időre akadályozott a kompresszor modulációs képessége miatt. Kompresszor moduláció nem lehetséges inverter nélkül: ennek vezérlését Németországban tervezték, illetve készítik a legmodernebb gyártástechnológia alkalmazása mellett.

 

Főbb jellemzői:
- Léghűtés ventilátor nélkül, szabadalmaztatott eljárással (a keletkező légáramlás szívó hatása szükségtelenné teszi a karbantartást).
- Speciális kialakítás és integrált léghűtő bordák a nagyméretű szennyeződések inverterbe jutásának megelőzésével.
- Alkotóelemek védelme a portól, párától és a berepülő rovaroktól.
- Lágy moduláció egészen a maximális teljesítményig, a magas frekvenciájú zavarok elkerülése érdekében.
- A kiváló minőségű alkatrészeknek köszönhetően limitált elektromágneses zajok az elektronikus környezetben.
- Optimalizált kialakítás és alkatrészek, ami 5% -kal nagyobb elektromos hatékonyságot eredményez.
- Könnyű, szervizbarát kialakítás a csatlakozások hozzáférhetősége, illetve az inverter elölről történő kiemelhetősége kapcsán.

LOGO