BAXI LUNA DUO-TEC E

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #957  

 

A kazánok életciklusában is eljön az a szakasz, amikor a még oly megbízható, kiváló minőségű termékeket is felülvizsgálja a gyártó. A BAXI LUNA DUO-TEC + sorozattal is ez történt. Figyelembe véve az elmúlt évek működési tapasztalatait, finomították a működési paramétereket, valamint új külsőt kapott a készülék. Ezzel megszületett a BAXI LUNA DUO-TEC E készülékcsalád.

Időjáráskövető szabályzással

A LUNA DUO-TEC E kazánok egyik legfontosabb jellemzője továbbra is a – kategóriájában szélesnek mondható - 1:7 arányú modulációs tartomány. Ez annyit jelent, hogy a 24 kW maximális teljesítményű fűtőkészülék 3,4 és 24 kW között képes fokozatmentesen szabályozni a teljesítményét. Ezzel a kazán megfelelően működhet alacsony hőigényű épületek esetében, illetve az átmeneti (őszi, tavaszi) időszakokban is. A folyamatos működés további előnyöket biztosít: kisebb lesz a kazán vesztesége, illetve a ki-be kapcsolások számának csökkenésével nő az élettartama.

Természetesen ezeket az előnyöket az időjáráskövető szabályzás alkalmazása esetén használhatjuk ki leginkább. Fontos megemlíteni, hogy napjainkban is –noha évtizedek óta működnek kondenzációs kazánok – a végfelhasználók és kivitelezők kis része még mindig ódzkodik ettől a szabályzási módtól. Pedig kondenzációs kazánok esetében, általános használati körülmények között alkalmazása elengedhetetlen.

Az időjáráskövető fűtésszabályozás alkalmazása esetén – figyelembe véve az épületek fizikai paramétereit – meghatározzuk, hogy adott esetben a különféle külső hőmérsékleteknél a kazánnak milyen előremenő fűtési vízhőmérsékletet kell biztosítani, hogy pótolni tudjuk a veszteségeket. Az ún. fűtési jelleggörbe mutatja meg ezeket az értékeket. Ezzel biztosítjuk, hogy a kazánunk állandóan azon a legalacsonyabb hőmérsékleten működjön, amely még biztosítja a megfelelő komfortot.

A fűtési jelleggörbe meredekségét az épület jellemzői határozzák meg. Általánosságban elmondható, hogy minél alacsonyabb a fűtési rendszer hőmérséklete és minél jobb az épület szigetelése, annál laposabb fűtési jelleggörbére van szükség az ideális működéshez. Vagyis a padlófűtéshez laposabb jelleggörbe tartozik, mint a radiátoros fűtéshez, a jobb hőszigetelésű épülethez szintén kisebb meredekségű jelleggörbe tartozik, mint a gyengébb hőszigetelésű épülethez. Ezt a meredekséget a készülék beüzemelésekor állítják be, de természetesen – a működés során tapasztaltak alapján – ez az érték bármikor megváltoztatható.
Természetesen minden BAXI gázkazán, így a LUNA DUO-TEC E készülékek is rendelkeznek időjáráskövető szabályzással. Az aktiváláshoz csupán egy – a készülékhez illeszkedő – külső hőmérsékletérzékelő csatolása szükséges (QAC 34).
A LUNA DUO-TEC E kazáncsalád minden tagja GAC (Gas Adaptive Control) folyamatos gázszabályzással rendelkezik. Jól tudjuk, hogy a kondenzációs kazánok működésénél különösen fontos a gázhoz bevezetett égési levegő aránya. Ez az ún. légfelesleg tényező, melynek értéke jelentősen befolyásolja a kondenzáció hatásfokát. A hagyományos gázszeleppel rendelkező kondenzációs kazánoknál ezt, a gyártó által megadott értéket beüzemeléskor, illetve karbantartáskor tudjuk beállítani. Amikor egy adott gázminőségre megfelelően beállított kondenzációs kazánt más minőségű (akár alacsonyabb, akár magasabb fűtőértékű) gázzal üzemeltetünk, az égés minősége és ebből következően a hatásfok is romlik.
Ezeknél a korábbi készülékeknél nincs lehetőség a működés alatt a gázminőség ellenőrzésére és az utánállításra.

A GAC szabályzással rendelkező BAXI készülékek más elven működnek.
A gáz elégése során keletkező ionizációs áram és a légfelesleg tényező között fizikai összefüggés van. A kazánok szabályzója érzékeli az ionizációs áram nagyságát (ezen keresztül, közvetve a gáz minőségét) és úgy szabályozza a beáramló levegő és gáz mennyiségét, hogy a légfelesleg tényező folyamatosan optimális legyen. Ezzel a szabályozási móddal minden pillanatban elérhetjük a legmagasabb hatásfokot, így a készülék éves átlagos hatásfoka is maximális lehet.

A LUNA DUO-TEC E sorozatban továbbra is megtalálhatók a korábbi készülékek esetében bevált részegységek. A kazánok Giannoni nemesacél primer hőcserélővel rendelkeznek, mely ellenáll a magas hőmérsékletnek és a kondenzáció során keletkező agresszív anyagoknak. A hőcserélőt új szigetelő burkolattal látták el, ami 15%-kal csökkenti a sugárzási veszteséget és fokozott hangszigetelést biztosít.
A készülékek beépített automatikus kétfokozatú keringtetőszivattyúval rendelkeznek, továbbá tartalmazzák a fűtési tágulási tartályt, melynek űrtartalma 28kW teljesítményig 8 l, 28 kW teljesítmény felett 10 l.

A LUNA DUO-TEC E kazánok vezérlése felhasználóbarát.
A jól áttekinthető, nagyméretű digitális kijelző háttérvilágítással rendelkezik, mely még kényelmesebbé teszi a használatot. A felület megújult.
Csatlakoztathatunk a készülékhez vezetékes, illetve vezeték nélküli távvezérlőt. 

A LUNA DUO-TEC fűtőkészülékek három (12, 24, 28 kW), a kombi készülékek négy méretben (20/24, 24/28, 28/33, 33/40 kW) kerülnek forgalmazásra.

 

BAXI Luna Duo-Tec E 33 ERP kombi kazán, kondenzációs, fali, F:28kW, HMV:33kW


BAXI Luna Duo-Tec E 40 ERP kombi kazán, kondenzációs, fali, F:34.9kW, HMV:40kW

 

LOGO