Opalia low-NOx vízmelegítők

  • VÍZELLÁTÁS,

      
  •   #958  

 

Bizonyára ma is kevesen tudják, de a világon először a Saunier Duval márka vezette be az elektronikus gyújtású vízmelegítőt, 1978-ban. Vélhetően az a tény sem ismert mindenkinek, hogy Magyarországon elsőként ez a brand tette elérhetővé az alacsony káros-anyag (NOx) kibocsátású égővel ellátott kéményes, átfolyó rendszerű gázüzemű vízmelegítőket.

átfolyó rendszerű, gázüzemű vízmelegítők

Az ErP (Energy related Products) rendelet 2015-ös szeptember végi hatályba lépésének első fokozata a vízmelegítő berendezések (LOT 2-es csoport) tekintetében a gyártóknak csak az energiacímke (energy label), illetve a termék adatlap (product fiche) alkalmazását írta kötelező módon elő. Azonban 2018. szeptember 26-án életbe lépett a direktíva második fokozata, amelynek értelmében az EU-n belül a határnapot követően már csak olyan gázüzemű tüzelőberendezés hozható forgalomba, amely teljesíti az NOx ≤ 56 mg/kWh értéket. A Saunier Duval által kifejlesztett új, speciális gázégő képes elérni a 6-os besorolású NOx osztályt. Ez sokkal jobb érték, mint amit az ErP rendelet 2018-től kötelezően előír!

Az égő felépítése (nagy égőfelület) nagymértékben növeli a primer levegő mennyiségét, csökkenti a szekunder levegő térfogatáramát, illetve redukálja a láng magasságát és minimalizálja az NOx képződés mennyiségét (ezekre bizonyítékként a kék színű lángkép szolgál). A belépő hálózati hideg víz az égőn áthaladva lecsökkenti a láng hőmérsékletét, miközben redukálja a NOx kibocsátást is. Ezzel szemben az égéstermék hőmérséklet nem csökken, annak értéke megegyezik a korábbi verzióra jellemző hőfokokkal. Ennek köszönhetően lehetőség van arra, hogy az ilyen típusú gázégővel felszerelt készüléket régebbi, nyílt égésterű vízmelegítő helyére telepítsük, az erre engedélyezett égéstermék elvezető rendszerben.

 

Alapelvek
Az új Opalia C, alacsony NOx kibocsátású gázégőjével a Saunier Duval márka új generációját képviseli az átfolyó rendszerű, gázüzemű vízmelegítők között. A megújult készülékcsaláddal a Saunier Duval egy teljesen új megoldást vezetett be a 2018-as év utolsó negyedévében a magyar piacon.

Főbb jellemzők
- Modulációs tartomány 35-100% között
- Új gázégő (vízhűtéses égő)
- Új fejlesztésű fúvókahíd és gázbe-vezető cső
- Új hőcserélő (kazántest) konstrukció
- A működtetés propángázzal is lehetséges (megfelelő átszerelő készlet szükséges hozzá)

 

A megváltozott típusjelölés magyarázata:
C: Nyílt égésterű, gravitációs huzatú kéménybe köthető gázüzemű tüz-előberendezés
L: Alacsony káros-anyag kibocsátású termék (low NOx)
I: Füstgázszenzorral, elektromos gyúj-tással (szikráztatás közvetlenül az égőn), elemes működés
1: Alacsony NOx emissziós értékekkel rendelkező készülékek első generációja

Az új készülékmodell – a korábbi típusokkal analóg módon – továbbra is 11 (Φ110 mm) vagy 14 (Φ130 mm) liter/perces verzióban (ΔT=25K) kapható.

A működés két fő alkotóelemének rövid ismertetése
Gázarmatúra: a szervo motort az elektromos egység (gyújtótrafó) egyenfeszültséggel látja el, hogy a gázszelep nyitva tartható legyen. A biztonsági áramkört a készülék vezérlőjén található folyamatbiztosító működteti. A teljesítményválasztó a végfelhasználó kézi beállítása alapján korlátozza a gázmennyiséget. A gázarmatúra kilépő csonkján található az égő fúvókáinak beállító csavarja. Itt tudja a szakszervizes beüzemelés vagy karbantartás során az égőhöz bevezetett gázmennyiséget beállítani.

Vízarmatúra: a vízarmatúra lényegében a következő alkotóelemekből áll: membrán, membrántányér, vízmennyiség szabályozó, Venturi fúvóka, hőmérséklet-választó orsó. Módosult a tömszelence, ami két O-gyűrűből és megvezető hüvelyből áll. Abban az esetben, ha meleg vizet csapolunk, akkor a minimális csapolási mennyiség (~ 2.2 liter/perc; Opalia C 11) a Venturin áramlik át. A vízarmatúra felső- és alsó része között, amelyet a membrán választ ketté a Venturi fúvóka által jön létre a szükséges nyomáskülönbség, hogy a szeleptányér rudazatának lengőmozgásával kinyithasson a gázarmatúra gázszelepe. A hőmérséklet-választó forgatógomb lehetővé teszi a fogyasztó számára a kifolyó vízmennyiség meghatározását: névleges vízmennyiség (100 %) és kis vízmennyiség (50 %) között lehet választani, így azonos gázbevezetés mellett ennek megfelelő kilépő vízhőmérséklet emelkedés vagy csökkenés adódik. A hőmérséklet választón belül egy kiegészítő bypass szelep található. A bypass szelep feladata abból áll, hogy a vízmennyiséget 1 másodpercre a Venturi fúvókánál elterelje, hogy csökkenjenek az áramlási zajok.
A vízmennyiség szabályozó feladata, hogy a vízmennyiséget a hálózati víznyomástól függetlenül állandó értéken tartsa. Abban az esetben, ha a készülék üzeme alatt a vezetékhálózatban változik a víznyomás, akkor ennek a membrán felfelé vagy lefelé tartó mozgása lesz a következménye. Ezt a mozgást követi a vízmennyiség szabályozó, így szabályozó oszlop nyitásával vagy zárásával több vagy kevesebb nyomásveszteséget hoz létre a vízarmatúra által. Az átfolyt vízmennyiség közel állandó marad. A vízmennyiség szabályozó ennél a kialakításnál a membrán középpontjában van. Az úgynevezett mikrokapcsoló feladata a vízarmatúra belső alkotóelemeinek mozgásából adódó vízelvételi folyamatok felismerése. A belső kapcsoló egy érintkezőt zár, amit az elektronika jelzésként értékel a használati melegvízkészítés számára. A vezérlés begyújtja az égőt és elindítja a lángfelügyelet folyamatát. A finom-beállításokhoz a mikrokapcsolón egy beállító csavar található.

Műszaki adatok

Webáruházunk ajánlata

SAUNIER DUVAL Opalia C mini 11/1 LI ERP átfolyós vízmelegítő, gázüz, kéményes, 11l

 

 

LOGO