Vaillant multiMATIC 700

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #98  

 

Hivatalosan 2016 szeptember végén jelent meg Magyarországon a Vaillant multiMATIC (VRC) 700(/2) szabályozója, amely – alapjában véve – a calorMATIC 470/4 továbbfejlesztett verziója.

Szabályozza otthona fűtését egyszerűen/könnyedén!

Bevezetésére – többek között – a Vaillant Green iQ termékek (ecoTEC exclusive és flexoTHERM/flexoCOMPACT) megjelenése miatt volt szükség, de abból a szempontból is indokolt volt a váltás, hogy (ellentétben az elődökkel) az újgenerációs Vaillant hőszivattyúk egyike sem tartalmaz már beépített időjáráskövető szabályozást. Azonban ahhoz, hogy eltérő energiahordozóval üzemelő Vaillant hőtermelők működtetését egy közös szabályozó láthassa el, mélyre ható változtatásokra volt szükség…

Az opcionális bővítő modulok (VR 70 és VR 71) tekintetében ez azt jelenti, hogy a régi, megszokott Vaillant kódolásokkal ellentétben az új egységek működtető kimenetei, valamint szenzor bemenetei általános jelölést kaptak (R = relé kimenet; S = érzékelő bemenet). Ezzel az elvvel lehetővé vált az, hogy egy kimenet, adott esetben más-más szerepet láthasson el. Mindez azonban csak úgy lehet, ha menü szinten konfigurációs számot adunk a modulnak, azaz kiválasztjuk az előre megadott „szereposztásból” az adott feladatnak megfelelőt. Látszólag tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy – a hőtermelő alapján – rendszerséma számot is be kell még állítani ahhoz, hogy a szabályozó rendszer paraméterezése a fűtési rendszer adottságaihoz illeszkedhessen. Az éremnek mindig két oldala van: a látszólag bonyolult kombinációs lehetőségek mögött ne felejtsük el, hogy közel 160 féle rendszersémát összesen kétfajta modul és egy rendszerszabályozó összeállításával biztosítjuk! Több versenytárs aktuális szabályozó rendszereihez képest a Vaillant nagyon sok (akár kombinált) fűtési rendszert egy bővítő modullal képes működtetni a VRC 700/4 telepítése esetén. Ez – tapasztalataink szerint – megkönnyíti a kereskedők, kivitelezők életét, a szervizesek munkáját pedig többféle eszköz támogatja (lásd jelen cikk végén).


A Vaillant VRC 700/4 újdonságai a multiMATIC 700/2 verziójához képest
- Max. 7 db hőszivattyú (flexoTHERM, flexoCOMPACT és aroTHERM) kaszkád kapcsolása biztosított
- Max. 7 db, eBUS kommunikációra képes fűtőkészülék kaszkád kapcsolása lehetséges
- A VR 71 keverő- és szolármodullal összekötve maximum három kevert fűtési körrel és szolár melegvíz-készí-téssel, fűtésrásegítéssel vagy allSTOR rendszerrel kialakított rendszerek működtethetők
- A Green iQ üzemmód rendszerszintű be- és kikapcsolása
 

A VRC 700/4 az első olyan univerzális Vaillant rendszerszabályozó, amely lehetővé teszi az eBUS kommunikációra képes (azonos működésű) hőszivattyúk kaszkád kapcsolását. Természetesen kaszkád kialakítás gázkészülékek (eBUS) esetén is biztosított az új multiMATIC 700/4 szabályozóval, így már sok esetben a calorMATIC 630/3 helyett is alkalmazható.


Bármilyen kaszkád kötésről is legyen szó, minden telepítésnél a VR 32/3 típusjelölésű buszcsatoló kártyát kell a 2. hőtermelőtől kezdve beépíteni.  A VRC 700/2 szabályozóhoz kötött VR 71 modul csak egyféle rendszerkonfigurációs lehetőséget biztosított, azonban a multiMATIC 700/4 esetén már erre a modulra is többféle beállítás adott. A VRC szabályozót általában egy referencia helyiségben célszerű (elsősorban szobatermosztát üzemmódban) felszerelni, a további fűtési körökhöz pedig VR 91 távszabályozó kapcsolható. Kezelési koncepciójuk azonos, amit magyarázó szöveg támogat, az adott menüszint beállítási lehetőségeinek függvényében.

Univerzális Vaillant rendszerszabályozó – moduláris szemlélettel
Már a „kisebbik” bővítő modul (VR 70) is ötféle konfigurációs lehetőséget biztosít, amelyről áttekintést az alábbi ábra ad:

A másik „véglet”, egy összesen 7 db, kaszkád kapcsolású fali gázkészülékből, illetve több fűtési körből álló rendszer működtetése, természetesen már a VR 71-es bővítő modullal:

Várhatóan még idén ősszel – további szoftverfejlesztéssel – lehetőség lesz a Vaillant VR 70 és VR 71-es modulok kaszkádolására, amellyel szekunder oldalon is lehetővé válik akár 15 db kevert körből álló rendszerek működtetése (legyen szó hib-rid vagy egyetlen energiaforrással működő rendszerekről, adott esetben rétegtöltésű pufferrel, szolár támogatással és központi lakásszellőztetővel).


Mindehhez szervizeseink részére 2017-től magyar nyelvű oktatási segédletet, Excel alapú konfigurációs eszközt, online ter-mékszimulációt és táblázat alapú összefoglaló paraméter listát biztosítunk. 

Fördős Norbert
Termékmenedzser– Vaillant brand
Vaillant Saunier Duval Kft.

 

LOGO