Miért vegyünk kandallót?

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #99  

A fatüzelésű és szén tüzelésű kandallók meleget, a nagyméretű tűztér ajtó üvegén át látható lángokkal, izzó parázzsal barátságos hangulatot varázsolnak otthonába. Fűtési teljesítményüknek köszönhetően alkalmasak nagy légterű helyiségek, hétvégi házak fűtésére, hűvösebb estéken kiegészítő fűtésre. A szabadonálló kandallók nagy előnye, hogy könnyen áthelyezhetők, amennyiben a kémény csatlakozási lehetőség adott a helyiségben. Cégcsoportunk széles típus (SVT Wamsler, Edilmanin) és méretválasztékkal áll rendelkezésére.

Izzó parázzsal a meghitt otthonért

Miért érdemes (SVT Wamsler, vagy Edilkamin) kandallót vásárolni?
- Áram nélkül is, a gázszolgáltatás szünetelése esetén is melegen tarthatja lakását.
- Kandallóval olcsóbb a fűtés, mint gázzal.
- A fa megújuló energiaforrás, ezért környezetbarát.
- A kandalló nem csak a sugárzó hő, hanem a tűz látványa által is melegséget visz otthonába!
- Folyamatos fűtés esetén a tüzet időszakonként táplálni kell.
 

Optimális megoldás, ha a gáz- és a fatüzelést / biomassza fűtést egymással kiegészítve használja!
Biztonságban érezheti magát, mert esetleges áram-, vagy gázkimaradás esetén sem marad hidegben, hiszen a kandallójába bármikor begyújthat!

Kandalló vásárlás előtt az alábbi szempontok szerint mérlegeljen:

Mekkora helyiségbe vásárolja a kandallót?
Átlagosan 1 kWó kandallóteljesítmény 20 légköbméter kifűtésére alkalmas. (Egy 6x6 m alapterületű, 3 m belmagasságú, tehát 108 légköbméteres szoba fűtéséhez 5-6 kWó teljesítményű kandalló szükséges. Ezen érték függ az épület hőszigetelésétől)
 

Mivel fog tüzelni?
A kandallók általában szén tüzelésre és fatüzelésre egyaránt alkalmasak. A jó kandalló külön beállítható barnaszén brikett (kandallószén) vagy fa, ill. biobrikett tüzelési módra.
 

Milyen a kandalló hatásfoka?
Ha takarékosan akar fűteni, válasszon jó hatásfokú kandallót. A készülékek hatásfoka legalább 70% legyen.
 

Milyen a kandalló kivitele?
A jó (SVT Wamlser, Edilkamin) kandalló sok öntöttvas alkatrészt tartalmaz és jó minőségű bélésanyaggal készül. A burkolat sokféle változatban készülhet és gyakorta jelentős árkülönbséget is jelent. (Egy brazil zsírkő borítás a kandalló értékét megduplázhatja!) Mindig vizsgálja meg, hogy a kandalló térhez használt lemez megfelelő vastagságú-e, az illesztések, rögzítések megfelelő minőségűek-e?
 

Ismert-e a gyártó, garantált-e a garanciális háttér és az alkatrészek utánpótlása?

 

Amit a fűtőanyagokról tudni kell

Ahhoz, hogy a kandalló az otthon melegét kellemessé és emellett főleg olcsóbbá is tegye ismerje meg a fűtőanyagok jellemzőit. A fűtésre használt anyagok energia tartalmát, fűtőértékét ma kJ (kilojoule) vagy kWó-ban adják meg.

 

A fontosabb fűtőanyagok fűtőértéke Kilojoule (kJ) kilowattóra (kWó)
1 kg barnaszén - barnaszén brikett 18.000 - 24.000 5,0 - 6,7
1 kg légszáraz tüzifa 14.000 - 17.000 3,9 - 4,7
1 kg vastag fenyő 12.000 - 14.000 3,3 - 4,7
1 kg nyers tüzifa (vizes) 8.000-10.000 2,2 - 2,8
1 liter fűtőolaj 40.000 - 42.000 11,1 - 11,7
1 m3 földgáz 32.000-38.000 8,9 - 10,6
1 kg PB gáz 44.000 - 47.000 12,2 - 13,1
1 kg biobrikett 13.000 - 18.000 3,6 - 5,0
1 kg papírbrikett 10.000 - 12.000 2,8 - 3,3
1 kWó villanyáram 3.600 1,0

A felsoroltaknál jól látszik, hogy a különböző tüzelőanyagokkal mennyi meleget állíthatunk elő. Pl. mutatja azt, hogy 1 m3 földgáz kiváltható kb. 2,26 kg tüzifával.

Ha a fűtési szezonban kb. 500 m3 gázt akar megtakarítani, akkor 500 x 2,26 = 1.130 kg légszáraz, közepes minőségű tüzifát kell eltüzelni egy kandallóban.
 

SZÁMOLJON! - MEGÉRI!

Mit kell tudni a tüzifáról?

A tüzifa a megújuló energiaforrások egyike, mely újratermelődő alapanyag. Fűtésre legalkalmasabbak az u.n. keményfák (gyertyán, bükk, tölgy, akác, stb.), de szinte mindenféle fa jól tüzelhető. A keményfa fűtőértéke kb. 30%-kal nagyobb, mint a gyengébb minőségű nyárfa, jegenyefenyő, stb. fáknak.

A frissen kivágott fa tömegének a felét víz adja:

1 erdei űrméter fa súlya fűtőéertéke
kivágáskor 800 kg 5,4 MJ
légszáraz állapotban 420 kg 6,5 MJ

A példából látható, hogy száradással ugyanazon famennyiség súlya majdnem felére csökkent, míg fűtőértéke közel 20%-kal növekedett.

Ha nem légszáraz fával fűt, akkor a meleg jelentős része a kéményen távozik a vízzel illetve a vízből keletkezett gőzzel. Ráadásul a rossz égés következtében kéménye elkátrányosodik.

A fa az égés során gázosodik és több mint 80%-a fagázként ég el. Ez azt jelenti, hogy nagy lánggal ég, több levegőre van szüksége az égéstérben is mint a szénnek. A többlet levegőt a tüzelőajtón lévő levegőszabályozóval, vagy egyes készülékeknél a hátfalon lévő "szén - fa" kapcsoló átállításával lehet biztosítani.

 

Mit kell tudni a szénről?

Ha fűtés során szénről beszélünk, akkor beleértünk a gyenge minőségű lignittől kezdve a kiváló és magas fűtőértékű antracitig mindent. Valójában kandallóba, kályhába a leggyakrabban előforduló barnaszeneket ajánlják, árulják és vásárolják.

Kályhák fűtésére mi is a jó minőségű barnaszent ajánljuk.

A barnaszén akkor jó, ha fűtőértéke 18.000 - 24.000 kJ/kg között van. A szemcsenagyság 20 mm-nél nagyobb legyen. Kandallók fűtésére ajánljuk a kandallószenet, vagyis a nagyméretű a brikettált szenet.

Ha a vásárlásnál van lehetősége választani, akkor keresse a kis hamutartalmú szeneket. Nem javasoljuk az antracit szenet, a kőszenet és a kokszot, mivel ezek olyan magas hőfokon égnek, hogy károsítják a kandalló alkatrészeit.

 

Mit kell tudni a biobrikettről?

A bio tüzelőanyagok szintén a megújuló energiaforrások korszerű termékei. Sajnos kicsit drágák, de egyre jobban terjednek az egész világon és főleg Európában.

Elsősorban fából, de más növényi eredetű anyagból pl.: kínaifűből készülnek. Az igen száraz anyagokat felaprítják, majd kötőanyag nélkül igen nagy nyomáson különféle formába sajtolják. A különböző formájú brikettek (tojás, hasáb, rúd stb.) kiválóan alkalmasak minden kandallóban való tüzelésre. Egyenletesen égnek, hamutartalmuk kicsi, bátran ajánljuk használatát.

Kandalló kínálatunk

LOGO