Hőszivattyú illesztése meglévő rendszerbe

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

      
  •   #996  

 

Napjainkban egy épület fűtési- és hűtési igényeinek megtervezésénél egyre többen preferálják a környezetbarát megoldásokat. Erre többféle berendezés a rendelkezésünkre áll. Az egyik ilyen eszköz a hőszivattyú, amely a szükséges teljesítményét a külső levegő hőtartalmát hasznosítva a környezetből nyeri. Mivel a hő egész évben korlátlanul a rendelkezésünkre áll és nincs szükség fosszilis energiahordozókra, ezért ez egy optimális megoldás, ha csökkenteni szeretnénk környezetünk terheit és egy hosszútávú, alacsony karbantartási és üzemeltetési költségű készüléket keresünk.

Atlantic hőszivattyú a környezettudatos megoldás

Meglévő épület esetén is alkalmazható hőszivattyú

Hőszivattyús megoldások nemcsak az új építésű lakóépületek esetében jöhetnek számításba, hanem meglévő és korszerűsítendő családi házaknál is. Napelemes rendszereket kaphatnak meglévő épületek is, így szintén felmerül az igény valamilyen hőszivattyús megoldás integrálására.

 

Hőszivattyús teljesítmény kiválasztása

Az épülethez illő hőszivattyús teljesítmény kiválasztásához meg kell ismernünk az épület fűtési rendszerét, valamint az energiafogyasztásra vonatkozó adatokat be kell kérjük. Ezek alapján a klasszikus módon az épület hőigénye és jellemző hőfoklépcsők alapján kiválasztható a megfelelő berendezés. Figyelembe vehető napelemes rendszer esetén a megtermelt villamos energia mekkora részét hasznosíthatjuk a hőszivattyúval.

 

Meglévő épülethez az Atlantic megoldása: kiegészítő fűtés keveréssel

Az Atlantic megoldása a bivalens rendszer illesztésére kifejezetten logikus megoldás. 
A hőszivattyús előremenő egy keverőszeleppel és vezérléssel egészül ki. A keverőszeleppel kezeljük a két hőtermelő működését, bármelyik működhet önállóan, azaz monovalens üzmben, de természetesen bivalens módon is, az elsődleges hőszivattyús hőtermelés után a kiegészítő hőtermelőt is felhasználhatjuk a szelep megfelelő működtetésével.

 

Működési üzemmódok

• Amikor a hőszivattyú az időjárás követő fűtésben nem tud elegendő energiát biztosítani a rendszer felé, akkor a háromjáratú szelep a kiegészítő hőtermelő irányába nyit. A hőszivattyús vezérlő a kiegészítő hőtermelőt termosztát kontaktussal indítja. Természetes a hőtermelő be és kiléptetésekor nem egy Be/Ki logikáról beszélünk, hanem az Atlanticra jellemző idő és a fűtővíz hőmérsékletváltozás hatását is figyelembe vevő úgynevezett fokperc algoritmusról. 

• A kiegészítő hőtermelő ilyen módon történő felhasználása lehetőséget ad arra is, hogy akár minőségi szabályzást végezzünk, vagyis a kiegészítő hőtermelő egy magasabb hőmérsékletű fűtési görbén dolgozva segítse az időjáráskövető fűtési előremenő biztosítását.

• A megoldás lehetőséget add arra, hogy külső kontaktus alapján egyből kiegészítőfűtés üzemre váltson a rendszerünk.

• Természetesen HMV készítésre is felhasználhatjuk ezt a megoldást! Így akár gyorsabb melegvízkészítés aktiválható, az ún. boost üzemmóddal.  

• A kültéri egység üzemzavara esetén, ún. vészüzemben a keverőszelepünk végállásba áll és egyből aktiválódik a kiegészítő hőtermelő.

Atlantic megoldása split rendszerű szériáknál:


• Koaxális hőcserélő a puffertartályban
• ErP szivattyú
• Tágulási tartály

Atlantic megoldása monoblokk rendszerű szériánál:

• ErP szivattyú
• Tágulási tartály

Tekintse meg webáruházunk ajánlatát

 

ATLANTIC Alfea Extensa A.I.8 levegő-víz hőszivattyú, csőkígyós hőcserélővel, 230V, 8kW

ATLANTIC Alfea Excellia A.I.11 levegő-víz hőszivattyú, csőkígyós hőcserélővel, 400V, 11kW

 

LOGO