SZELLŐZTETÉS

OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁSSAL
Ajánlatot kérek

SZÜKSÉGES A SZELLŐZTETÉS?

A lakóházak építésekor, illetve nagymértékű átalakításakor az épületek szigetelésével és a jó hőszigetelő képességű nyílászárókkal légszigetelést is végzünk.
Mi a probléma ezzel? Az egyik az, hogy nem jut be megfelelő mennyiségű frisslevegő, ami fáradékonysághoz, dekoncentráltsághoz vezethet. A másik probléma pedig, hogy nem jut ki az elhasznált, kellemetlen szagú, párás levegő. Naponta akár több, mint 10 liternyi
pára is keletkezhet a mindennapi tevékenységek során. Ha ezt a párát nem szívjuk el, akkor a hideg felületen, rendszerint a betonkoszorúnál vagy a kevésbé jó hőszigetelőképességű ablakon fog lecsapódni, ami a penészgomba melegágya lehet, illetve az épület szerkezeti elemeit is gyengítheti. Röviden összefoglalva olyan, mintha egy zacskóba zárnánk be házainkat és a levegő nem jut se be, se ki.

MEGOLDÁSOK

Amennyiben teljesen új építésű, vagy jelentős átalakításon áteső épületről van szó, akkor valamilyen központi szellőztetési módot érdemes választani. Az egyik és egyben a legjobb a központi hővisszanyerős szellőztetés, a másik pedig a központi ventilátoros elszívású, páraszabályozott légbevezetésű rendszer.

KÖZPONTI HŐVISSZANYERŐS SZELLŐZTETÉS

A központi hővisszanyerős szellőztetés előnye, hogy csak szűrt levegő jut be az épületbe, a szálló por mellett a pollent is felfogja a légtechnikai hálózatba épített szűrő. Továbbá képes visszanyerni a belső térből elszívott levegő hasznos hőenergiáját és azt átadni a kintről beszívott friss levegőnek. Ezzel hűtési, fűtési energia takarítható meg, illetve közel szobahőmérsékletű levegő kerül befúvásra. A berendezés üzemeltetése csak elektromos energiát igényel, de azt se sokat. Napelemmel kombinálva az üzemeltetési költsége 0 Ft lesz. A központi hővisszanyerős szellőztetőgép lelke a hőcserélő. Működésüket tekintve az egyik oldalon a kintről beszívott friss levegő, míg a másik oldalon a lakásból elszívott meleg, párás, elhasznált, kellemetlen szagú levegő érkezik a gépbe. Télen a kintről beszívott levegő a hőcserélőnek köszönhetően felveszi a benti meleg levegő hőjét, és azt, a már felmelegített friss levegőt engedjük be a lakásba. A már felfűtött levegő energiájának akár 95 %-át is vissza tudjuk nyerni a hővisszanyerős szellőztetési módszernek köszönhetően.

Ajánlatot kérek

KÖZPONTI VENTILÁTOROS, PÁRASZABÁLYOZÁSÚ RENDSZER

Szintén egy központi egység végzi az elszívást, azonban a befúvás nem gépi, hanem a központi ventilátor által létrehozott nyomáskülönbség (depresszió) fogja a nyílászárókba vagy a falba épített páraszabályozású légbevezető elemeken keresztül beszívni a friss levegőt. Ez is egy szabályozott szellőztetési mód, illetve folyamatos, akkor is szellőztet, amikor alszunk.

Ajánlatot kérek

ELSZÍVÓ VENTILÁTOR

Amennyiben, csak szeretne elébe menni a lehetséges problémáknak, szóba jöhet még az, ha egyszerű elszívó ventilátorokat helyezünk minden egyes „vizes helyiségbe”, pl.: fürdőszobába, mosdóba stb., a levegőt pedig a falba vagy nyílászáróba építhető páraszabályozású légbevezető elemeken keresztül engedjük be. Ennek előnye az egyszerű kivitelezés.

DECENTRALIZÁLT HŐVISSZANYERŐS SZELLŐZTETÉS

Szóba jöhet továbbá az egyre inkább elterjedő decentralizált hővisszanyerős szellőztetés, ami az elszívó ventilátoros és a hővisszanyerős szellőztetés keveréke. Ekkor a kis ventilátorok helyett egy-egy hővisszanyerős ventilátor kerül a falba beépítésre, ami képes az elszívott levegő hőenergiáját átadni a friss levegőnek, ezáltal nem a kinti - télen hideg, nyáron meleg – levegő kerül egy az egyben befúvásra, hanem egy „hőkezelt” és szűrt levegő.

Bármelyik szellőztetési módot is választja, egy átlagos családi ház esetében havonta 1000 Ft-nál nem fog többe kerülni a szellőztetésre fordítandó elektromos energia ára, azonban napelemmel ez is kiváltható.
A központi és nem központi, azaz decentralizált hővisszanyerős szellőztetési módok megfelelnek az Otthonfelújítási támogatás egy bizonyos pontjának, tehát ha adottak a körülmények, akkor a munkadíj és az anyagdíj akár 50 %-át is vissza lehet igényelni.

Fontos információink a támogatásról

Lépjen velünk kapcsolatba!

Ügyfélszolgálat
* jelölt mezők kitöltése szükséges a kapcsolatfelvételhez


Küldés