Baxi LunaDuo-Tec MP+ nagyteljesítményű kondenzációs fali gázkazánok

LUNA DUO-TEC MP+ modulációs tartománya 1:9

A sorozat tervezése és létrehozása során az egyik legfontosabb szempont a gazdaságosság volt. Ezért a BAXI hasonló filozófiát követett, mint a kisebb teljesítményű készülékek esetén, vagyis a készülékek a lehető legszélesebb modulációs tartománnyal rendelkeznek: a LUNA DUO-TEC MP+ modulációs tartománya 1:9. Ez annyit jelent, hogy a készülékek a maximális teljesítményük kilenced részéig képesek folyamatos láng csökkenteni a teljesítményüket. Számszerűsítve a 110 kW maximális teljesítményű modell (50/30 C° fűtési előremenő/visszatérő víz hőmérséklet) modulációs tartományának alsó értéke 12,4 kW. A folyamatos működés így szinte minden üzemállapotban biztosítható és ez a tény ugyanazokkal az előnyökkel jár, mint az alacsonyabb teljesítménykategóriáknál: hosszabb lesz az az időszak amikor a kazán a leggazdaságosabban üzemel, csökken a sugárzási és készenléti vesztesége, valamint a kibe kapcsolások számának csökkenésével nő az élettartama.

A LUNA DUO-TEC MP+ kazánok – ebben a kategóriában nem megszokott módon – tartalmazzák a beépített modulációs keringtető szivattyút és a 4 baros biztonsági szelepet. (Az MP rövidítés a megnevezésben a modulációs szivattyú angol nevére utal: MP = Modulation Pump. A „+” jelzés pedig azt mutatja, hogy a készülékek megfelelnek az EU szigorú ERP rendeleteinek).
A tágulási tartály nem került beépítésre, hiszen a tágulási tartályok mérete nem a kazán teljesítményének, hanem a fűtési rendszer fizikai tulajdonságainak függvénye, méretezése pedig tervezői feladat.

A készülékek hőcserélője és maga a burkolat is új hő és hangszigetelést kapott – ezzel elérték a sugárzási veszteség mintegy 15%-os csökkenését, valamint a szinte zajtalan működést.
Méreteiből és nagy teljesítményéből adódóan a kazánok tömege is jelentős. Ezt a telepítés során fokozottan figyelembe kell venni és szükség esetén – ha a falak statikailag alkalmatlanok a teher viselésére - célszerű kialakított állványokat alkalmazni.

A LUNA DUO-TEC MP+ készülékek alkalmasak nagyméretű lakóépületek, kommunális intézmények és ipari felhasználású objektumok gazdaságos hőellátására. A kazánok a jelenleg legfejlettebb Siemens LMS 14 szabályzással vannak ellátva. Ez biztosítja a kifinomult, gazdaságos működését akkor is, ha csak egy kazánt alkalmazunk, de lehetőséget biztosít számunkra, hogy akár 16 db készüléket kaszkádkapcsolásban üzemeltessünk.
A kazánok kaszkádkapcsolásának alkalmazásakor a szükséges fűtési teljesítményt nem egy nagyméretű kazán használatával, hanem több, kisebb teljesítményű készülék összekapcsolásával érjük el. Magától értetődik, hogy a biztonságos és hatékony működéshez meg kell oldanunk a kazánok megfelelő hidraulikai összekapcsolását és füstgáz elvezetését, továbbá biztosítanunk kell a szabályzást olyan módon, hogy kihasználhassuk a rendszerben rejlő előnyös lehetőségeket.

A rendszer részei:

kazán: BAXI Duo-tec MP+ 1.35, 1.50, 1.60, 1.70, 1.90, 1.110 (1-16 db)
• kommunikációs interfész: OCI 345 (kazánonként 1db)
• külsőhőmérséklet érzékelő QAC 34 (1db)
• csőre szerelhető hőmérséklet érzékelő: QAD36 (2db)
• merülő érzékelő: QAZ36 (1db)
• bővítő modul: AVS 75.391 (1 db) 
• vezetékes távvezérlő: 710 244 202 (2 db)

 

A BAXI termékpalettáján jelenleg három olyan készülékcsalád szerepel, melyek kaszkádrendszerben üzemeltethetők:

1.  Power HT+ álló kondenzációs gázkazán
2.  Luna Duo-tec MP+ fali kondenzációs gázkazán
3.  Luna Platinum+ fali kondenzációs gázkazán

A fenti kazánok egyik fő jellemzője a kiemelkedően széles modulációs tartomány. Kaszkádrendszerben történő működtetés esetén ez az előny hatványozottan érvényesül, hiszen ebben az esetben a rendszer modulációs tartománya a legkisebb kazán minimális modulációs értéke és a kazánok összesített maximális teljesítménye között változhat.

Bemutatva ezt egy példán: 16 db Duo-tec MP 1.110+ típusú kazán kaszkádba kötése esetén, 80/60 C°-os hőfoklépcsőt feltételezve a rendszer modulációs tartománya 11,4 – 1632 kW közé esik. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a készülékek működése az összes üzemállapotban folyamatos, vagyis a rendszer minden pillanatban csak annyi hőenergiát termel, ami fedezi a fűtendő épület veszteségét ez pedig optimális hatásfokot és tartósan alacsony fogyasztást biztosít.

 

A kaszkádrendszerek nagy előnye az egy kazános alkalmazásokkal szemben a magasabb szintű üzembiztonság. Könnyen belátható, hogy egy kazán használata esetén, ha a készülék meghibásodik – a fűtési és a HMV rendszer leáll. Ezzel szemben már egy két elemből álló kaszkádrendszerben is, ha az egyik készülék valamilyen oknál fogva működésképtelenné válik a másik készülék az alapfunkciókat (temperáló fűtés, HMV előállítás) képes ellátni. Több kazán esetén pedig – amint azt számos gyakorlati példa is igazolja – egy készülék kiállását a felhasználók észre sem veszik.
A több kisméretű kazán helyszínre szállítása, telepítése lényegesen egyszerűbb, kevesebb energiát és eszközt igényel, mint ami egy nagyméretű berendezésnél adódik. Továbbá a csekélyebb össztömegből adódóan a kaszkádrendszerek olyan helyeken is használhatóak ahol az esetleges különleges feltételek (pl.: kis terhelhetőségű födémek) miatt a nagy kazán szóba se jöhet.
A kaszkádkapcsolás ma már nem számít új megoldásnak, de forradalmasította a többkazános rendszerek üzemét. A szabályzás folyamatosan felügyeli a kazánok működését néhány egyszerű alapelv alkalmazásával:
•    a készülékek a modulációs tartományon belül üzemeljenek
•    a lehető legkevesebb kazánt használjuk egy időben
•    a berendezések lehetőség szerint közel azonos üzemórát működjenek
A kaszkádrendszerben alkalmazott készülékek élettartama így megnövekszik, az általuk biztosított éves átlagos hatásfok pedig kiemelkedően magas lesz.

A kifinomult szabályzásnak köszönhetően szinte minden fűtési rendszerhez tudunk megoldást biztosítani BAXI termékek alkalmazásával, de a hatékony vezérlés és az esetleges régi fűtési rendszer helyes illesztése a kazánkörhöz mindenképpen hidraulikus leválasztás kialakítását teszi szükségessé. A helyes méretezés nem csak a hidraulikus váltóra vagy hőcserélőre, hanem a kazánköri és fűtőköri víztömegáramokra (szivattyú kiválasztás, beállítás) is elengedhetetlen.

A BAXI készülékek kaszkádrendszerű telepítése esetén lehetőség nyílik a kazánokhoz egyedileg kifejlesztett, modulokból összeállítható hidraulikus egységek alkalmazására. Ez egyszerű és gyors szerelésre ad lehetőséget, csökkentve a kivitelezésre fordított időt. Látványos kialakítású, kis helyigényű és alkalmazhatóak hozzá az előre gyártott szigetelőelemek.

A LUNA DUO-TEC MP készülékek hét teljesítményváltozatban, természetesen csak fűtő kivitelben (1.50, 1.60, 1.70, 1.90, 1.110, 1.130+, 1.150+) szerepelnek a GÉPÉSZ termékpalettáján.


WEBÁRUHÁZUNK KÍNÁLATÁBÓL:

BAXI Luna Duo-Tec MP 1.50+ ERP fűtőkazán, kondenzációs, fali, 45kW

 

BAXI Luna Duo-Tec MP 1.70+ ERP fűtőkazán, kondenzációs, fali, 65kW

 

 

BAXI Luna Duo-Tec MP 1.60+ ERP fűtőkazán, kondenzációs, fali, 55kW

 

BAXI Luna Duo-Tec MP 1.90+ ERP fűtőkazán, kondenzációs, fali, 85kW