A Gépész Holding kecskeméti irodaházának gépészeti korszerűsítése

Újragondoltuk cégünk kecskeméti irodaházának emeleti fűtésrendszerét.

A régi épületgépészeti rendszer felépítése
Az épület szendvicspanel szerkezetű, a hosszanti külső falak mellett elhelyezkedő irodahelyiségek északnyugati és délikeleti tájolásúak. A korszerűsítést megelőzően az emeleti gépészeti rendszer hőtermelői oldalát az épületegyüttes központi gázkazános és folyadékhűtős rendszere látta el, a helyiségekben pedig parapet fan-coil-ok biztosították a hőleadást. Korábban a kellő friss levegő biztosítása érdekében hővisszanyerős szellőzési rendszer került kiépítésre.

 

Elavult épületgépészeti rendszer
Az épület adottságai és az időközben megnövekedett dolgozói létszám miatt az egységesen kellemes belső komfortot már nem tudtuk biztosítani. Ebben szerepet játszott a nyári időszakban a benapozottság, valamint a parapet fan-coil-os rendszer működése. Nyáron a kora délelőtti órákig biztosítható volt a megfelelő belső hőmérséklet, azonban délutánra a délkeleti tájolású helyiségek jelentősen felmelegedtek.

 

A belső térben ülő munkát végző kollégák fan-coil-hoz képesti elhelyezkedése miatt többen eltérően ítélték meg a parapet készülékekből érkező hűsítő levegőt.

 

Az új épületgépészeti rendszer tartozékai
Az alábbi szempontok miatt döntöttünk egy önálló hőszivattyús rendszer kiépítése mellett, több pontos befúvással, légcsatornázható Concept fan-coil-os rendszerrel.

 

Az új épületgépészeti rendszer előnyei:
• A mai hőszivattyúk kedvező éves hatásfokkal, jóval 3,5 feletti SCOP-vel üzemelnek.
• Kedvező üzemeltetési költségek a helyiségekhez méretezett fan-coil-os rendszernek köszönhetően.
• Az egy helyiségben több ponton történő befúvás alkalmas a helyi diszkomfortok elkerülésére.
• A helyiségenkénti külön hőmérséklet érzékelést termosztátok biztosítják, ezt központi távvezérléssel egészítettük ki.

 

Az új épületgépészeti rendszer pontos típusa
Úgy döntöttünk, hogy a cégcsoport által forgalmazott Baxi Pbm2-i-30 hőszivattyúval biztosítjuk a fűtés/hűtést. Mivel a készülék monoblokk kivitelű, ezért a hőveszteség minimalizálásának érdekében célszerű volt a fűtendő létesítményhez a lehető legközelebb elhelyeznünk.
Beépítésre került egy központi puffertároló is, a stabil előremenő vízhőmérséklet biztosítása, valamint a leolvasztás miatt.

 

Az új épületgépészeti rendszer bekötése
Egy közös gerinchálózatról kerültek bekötésre az álmennyezet fellett elhelyezett légcsatornázható fan-coil-ok. A vízoldali szabályozást a legkorszerűbb, ún. végponti szabályozással biztosítottuk nyomásfüggetlen szabályzó szelepekkel és termoelektromos fejekkel.

 

Az irodákban két ponton fújunk be, ami jobb légelosztást biztosít. Perdületes befúvó elemeket építettünk be a minimális hang és huzathatás elkerülése érdekében.

 

Külön elszívó hálózat nem létesült, mert az épület adottságai miatt a középen elhelyezkedő folyosóról álmennyezeti légrácsokon keresztül ez könnyen megoldható. Természetesen a légcsere biztosítása érdekében az ajtókba légrács került beépítésre.

 

Az új épületgépészeti rendszer használatba vétele
Az új rendszert üzemi próba után használatba vettük, kellemes belső komfortot biztosít.
A rendszer a kiépített közös gerinchálózaton keresztül gyors reagálású, a beépített puffertároló és nyomásfüggetlen szabályzó szelepeknek köszönhetően.

 

Ami az üzemeltetési költségek mellett számunkra az egyik legfontosabb, hogy a kollégák részéről semmilyen zaj, huzathatás, diszkomfort érzet nem volt tapasztalható az új rendszer megszokása után.

 

 

Kovács Péter, Ép-Gépész Holding Kft.
termékmenedzser,
műszaki tanácsadó mérnök