Tényleg betiltják a gázkazánokat?

Alternatív megoldások a gázkazán kiváltására

Az EU végső energiafogyasztásának 40%-a, üvegházhatású gáz kibocsátásának pedig 36%-a az épületekhez fűződik, vagyis az ingatlanszektorban hatalmas a potenciál, ha a fogyasztás és az emisszió csökkentéséről van szó. Az energiahatékonyság javításával az épületek fogyasztása gyorsan mérsékelhető lenne, de az ilyen célú felújítások ösztönzésével az EU egyelőre azzal együtt sem volt igazán sikeres, hogy a 2020-as energiahatékonysági célszámot – nagyrészt a pandémia miatti gazdasági visszaesés következtében – sikerült teljesítenie.

A gázkazánok kivezetésével viszont egy lépésben abszolválható lenne az uniós ingatlanszektortól 2050-ig várt kibocsátáscsökkentés mintegy kétharmada, miközben a jóval energiahatékonyabb – és egyébként ma még jóval drágább – hőszivattyúk elterjedése az energiahatékonyságon is nagyot javítana. Ez az új, az eddiginél ambiciózusabb 2030-as energiahatékonysági célok teljesítése szempontjából sem mindegy.

 

Ausztriában már a javításuk is tilos
Több európai ország már a gázkazánok kivezetésére irányuló saját nemzeti tervet jelentett be. Az egyik leginkább radikális szabályozása Franciaországnak van, mivel a helyi francia környezetvédelmi előírások alapján 2022 elejétől gyakorlatilag nem szabad gázkazánt telepíteni új építésű házban.

Közel hasonlóan radikális nyugati szomszédunk hozzáállása is. Ausztriában az eredetileg tervezett 2025-höz képest már 2023-tól tilos lesz új gázkazánokat értékesíteni, sőt e rendszerek javítása sem megengedett. Az olaj- és szénfűtési rendszerek forgalmazását már 2020-tól betiltották.

A német kormány 2024. január 1-jétől tiltaná be a tisztán fosszilis tüzelőt használó kazánokat, az Egyesült Királyság 2025-től, míg Hollandia 2026-tól tiltaná be egészen, vagy kezdené fokozatosan betiltani a technológiát.

Magyarországon egyelőre nem fogalmazódtak meg hasonlóan konkrét energiapolitikai célok, de az aktuális – a hírek szerint felülvizsgálat alatt álló – Nemzeti Energiastratégia célkitűzései közé tartozik, hogy az éves lakossági földgázfogyasztás 2 milliárd köbméterrel – vagyis körülbelül 50%-kal – csökkenjen 2030-ig. Ez nehezen elképzelhető a gázkazánról hőszivattyúra való technológiai váltás nélkül.

 

Az EU is gyorsítana a tempón
Az Európai Bizottság 2021-ben kezdeményezte az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (EPBD) átdolgozását, a 2030-ra 55%-os kibocsátáscsökkentést előirányzó Fit for 55 uniós klíma-jogszabálycsomag részeként. A módosítás keretében növelnék az épületfelújítási célszámokat, a renoválandó ingatlanok arányát és a felújítások mélységét. A háború kitörése utáni uniós energiafüggetlenedési terv, a RE-PowerEU viszont előrébb hozta, azaz 2025-re ütemezi azon követelmény teljesítését, amely szerint a tagállamok többé nem ösztönözhetik kizárólag fosszilis tüzelővel üzemelő kazánok telepítését, 2029-től pedig forgalomba hozataluknak is véget vetne.


A BAXI Luna Classic kazánok modern égési technológiája lehetővé teszi a földgáz/hidrogén keverék alkalmazását a napi üzemeltetéshez. A készülék legfeljebb 20%-os hidrogén részarányú keverékkel működik, így már most teljesítik a jövőben elvárt feltételeket.

 

A hidrogén jelentheti az esélyt a gázkazánoknak
A szervezet szerint a gázkazánok egyetlen esetben kaphatnak mentességet a tiltás hatálya alól: ha kompatibilisek a hidrogénnel is, vagyis ha a jövő energiarendszerében a – szinte minden várakozás szerint meghatározó – hidrogén égetésére is alkalmasak lesznek. Ezt a megközelítést – mely szerint az új európai fűtési rendszer gerincét a hőszivattyúk fogják adni, de egyéb, például hidrogénalapú megoldások alkalmazására is szükség lesz – mások, például a német energiaügynökség mellett az iparágban is támogatják. Az EU pedig szintén azt fontolgatja, hogy valamikor 2025-től csak olyan gázkazánokat enged értékesíteni a piacán, amelyek legalább 20 százalékban hidrogént tartalmazó földgáz-hidrogén keverékkel is képesek lesznek üzemelni.

 

Ezzel együtt a gázkazánok várhatóan még jó ideig a mindennapok részei lesznek, csak éppen földgáz helyett egyre inkább a klímabarát hidrogén szolgál majd tüzelőanyagul számukra.

 

Forrás: greendex.hu