Új Baxi Luna Platinum kondenzációs kazánok

Megújult a Baxi Luna Platinum termékcsaládja.

A folyamatosan változó gazdasági helyzet hatással van arra is, hogy a felhasználók milyen fűtőberendezéseket részesítenek előnyben. Aki ma kondenzációs gázkazánt vásárol, sok dolgot vár el a készüléktől. Elsősorban gazdaságos működést, hogy a lehető legkevesebb gáz felhasználásával tudjon megfelelő komfortot biztosítani az ingatlanban.

Az új LUNA PLATINUM készülékek megtartották kiemelkedően széles, 1:10 arányú modulációs tartományukat. A szabályzás biztosítja, hogy a modulációs rendszer képes a megtermelt hőteljesítményt az épület pillanatnyi hőigényéhez igazítani, elkerülve ezzel a túlzott túlmelegedét vagy lehűlést. A széles modulációs tartomány jelentősen csökkenti a ki-/bekapcsolások mennyiségét, ezáltal javítja a kazán hatásfokát és jelentős megtakarítást garantál a végfelhasználónak.

 

 

A BAXI kondenzációs gázkazánjaiban az elsők között jelent meg az ún. GAC (Gas Adaptive Control) rendszer, amely folyamatosan ellenőrzi a bejövő gáz fűtőértékét és ennek megfelelően vezérli az elektronikus gázszelep beállítását, valamint a ventilátor fordulatszámát, hogy minden körülmények között biztosítsa a földgáz elégetéséhez szükséges legideálisabb és leggazdaságosabb feltételeket. Ez a rendszer természetesen az új LUNA PLATINUM készülékcsaládnak is fontos része.

 

 

A BAXI új fejlesztésű készülékeinek mindegyike – így a BAXI Luna Platinum is – alkalmas arra, hogy legfeljebb 20%-os hidrogén arányú földgáz-hidrogén keverékkel üzemeljen. Mint az korábbi cikkünkben már megjelent: a klímasemleges gazdaság megteremtésének egyik lehetséges lépése a földgáz részbeni kiváltása hidrogénre. Előrehaladott kutatások és gyakorlati kísérletek folynak ebben a témában nemzetközi szinten, de Magyarországon is.
Elemzők szerint a részben vagy teljes egészben hidrogénnel üzemelő kazánok legalább akkora hatást gyakorolnak majd a piacra, mint a hőszivattyúk megjelenése. A technológia még kezdeti fázisban jár, de most kell megtenni az első lépéseket.

 

Nézzük meg a következőkben, hogy a bevált és épp ezért megtartott műszaki elemek mellett milyen újdonságokkal szolgál a BAXI LUNA PLATINUM.

 

Új primer hőcserélőt kapott a kazáncsalád. A BAXI továbbra is nemesacél hőcserélőt alkalmaz, mely az égéstérből, a kondenzációs részből és egy szilícium kerámiával védett szigetelt fémtárcsából áll, 
amely elválasztja a két területet. Jellemzője, hogy egy egyszerű, ovális, nagy keresztmetszetű rozsdamentes acél tekercsen alapul.

Az egyspirálos hőcserélős technológia számos előnnyel rendelkezik: a nagyobb áramlási felület miatt, kevésbé érzékeny a szennyeződésekre, a kevesebb alkatrész csökkenti a gyártási hibák lehetőségét, nagy hatékonyságot és megbízhatóságot garantál.

 

Az új LUNA PLATINUM kazánok hidraulikus blokkja is jelentős változásokon esett át. Csökkent a beépített modulációs szivattyú teljesítményigénye. Még pontosabbá vált a nyomás és hőmérsékletmérés, így jobb lett a készülék szabályozhatósága. Továbbá az elektronikus nyomásátalakító segítségével közvetlenül a kijelzőn ellenőrizhetjük a nyomás értékét. 

 

Az új LUNA PLATINUM készülékekbe is megtalálható a beépített füstgáz csappantyú. Ez megakadályozza az esetleges füstgáz visszaáramlást és ezáltal ideálisan alkalmazhatóvá teszi a kazánokat akár gyűjtőkéményes rendszerek esetén is, ahol a külső füstgáz visszacsapó szelep elhelyezése nem mindig megoldható.

 

Megújult a felhasználói felület. Az eddigi kivehető termosztát 
megszűnt, cserébe viszont egy rendkívül informatív, 
szöveggel és ikonokkal egyértelműsített menürendszert kap a felhasználó, melynek segítségével a kazán beállításai, a fűtési és a HMV rendszer paraméterei egyszerűen nyomon követhetők és változtathatók.
Változott a kazánok kínálata is. A BAXI három féle fűtő készüléket (Luna Platinum 1.12, 1.24, 1.35) és két kombi készüléket (Luna Platinum 24, 35) ajánl a végfelhasználóknak.

 

 

Az első új LUNA PLATINUM kazánok érkezése 2023 első negyedévében várható. Ezzel együtt fogunk szót ejteni a készülékek szabályozásának változásairól és az új lehetőségekről.

 

Ázsóth Tamás
műszaki tanácsadó mérnök