Vaillant gázkészülékek rákötése gyűjtőkéményre

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1375  

 

A Gépész Blog (a Saunier Duval márkával együtt) egyszer már adott egy átfogóbb áttekintést arról, miként lehet túlnyomásos üzemű gyűjtőkéményekre kondenzációs Vaillant gázkészülékeket rákötni, így jelen cikk célja – az ismétlésen túl – az újabb gyártói ajánlások áttekintése.

Vaillant kazánok társasházakban.

Szakmai körökben ma is több esetben tévesen értelmezik azt, hogy ha egy kondenzációs hőtermelő (pl.: Vaillant ecoTEC) nem rendelkezik C6-os engedéllyel, akkor az „együtt-tanúsítás hiánya miatt” az ilyen típusú gázkészülék egyáltalán nem csatlakoztatható egy LAS rendszerű égéstermék-elvezetőre. Az anyavállalat - Hollandia kivételével - egyetlen piacon sem biztosít a lakossági kategóriájú ecoTEC kondenzációs gázkészülékek számára a CE tanúsítás keretein belül C6 típusú telepítési módot. Ezt a tényt most már a hazai szereplők is jól tudják, ettől függetlenül az együtt-tanúsítás még nem jelenti automatikusan azt, hogy bármilyen típusú égéstermék-elvezetést csak gyári, a hőtermelővel együtt tanúsított elemekkel lehet a működéshez szükséges frisslevegő ellátástól a keletkező égéstermék kitorkollásáig kiépíteni. Ehhez elegendő csak a C43(p) vagy a C93 típusú kialakításokra gondolni. Jelen cikk fókuszában azonban a túlnyomásos üzemű LAS gyűjtőkémények, valamint az azokra ráköthető Vaillant fali készülékek állnak, ugyanis a most is forgalomban lévő ecoTEC pure & pro gázkészülék családok egy olyan speciális CE tanúsítvánnyal is rendelkeznek, amely lehetővé teszi a kondenzációs hőtermelők alkalmazását túlnyomásos üzemű, más gyártó által biztosított LAS égéstermék-elvezető rendszerben. Erre a C(10)3 telepítési mód ad lehetőséget, amit az MSZ EN 1749: 2020 szabvány is taglal (több mint egy éve).

Ennél a telepítési módnál (C6 hiányában) a hőtermelő koncentrikus égéstermék-elvezetése csak a gyártó által biztosított elemekből állhat a készülék és az LAS kivitelű gyűjtőkémény között, de a C(10)3 típusú kémény forgalmazójával kapcsolatban nincs semmilyen megkötés (ehhez azonban a hő- és áramlástechnikai méretezést az MSZ EN 13384-2 szabványban foglaltak szerint kell elvégezni), ha az égéstermék-elvezetés függőleges szakasza megfelel az MSZ EN 1443 előírásainak (T 120 P1 W1).

Schiedel (Ontop) + Vaillant: egy gyümölcsöző együttműködés
Idei újdonság a hazai Vaillant palettán (amit részletesebben az online Vaillant termékkatalógus 2021-es kiadása is bemutat), hogy a gyártó engedélyezi a Schiedel Ontop Metaloterm ME, MF és UK típusú rozsdamentes acélból készült, LAS típusú égéstermék-elvezető rendszereinek alkalmazását bármilyen kivitelű ecoTEC pure & pro kondenzációs gázkészülék bekötése esetén.

Természetesen minden, túlnyomásos üzemű LAS égéstermék-elvezetőre rákötött hőtermelő esetén gondoskodni kell az esetleges égéstermék-visszaáramlás elleni védelemről, amit a forgalmazó Vaillant Saunier Duval Kft. külön tartozékként kínál. Ez a csappantyú (feljogosított szakszerviz által) közvetlenül a gázkészülékbe építhető be, alkalmazása pedig nem igényel semmilyen speciális elemet a csatlakozó égéstermék-elvezető rendszerben.

 

Fördős Norbert – termékmenedzser
Vaillant brand – Vaillant Saunier Duval Kft.

 

Webáruházunk ajánlata

 

VAILLANT ecoTEC pure VU H-INT II 246/7‑2 ERP fali kondenzációs fűtőkazán 26, 1 kW

VAILLANT ecoTEC Pro VU 246/5-3 (H-INT II) ERP fali kondenzációs fűtőkazán 25, 5 kW

VAILLANT ecoTEC Pro VU 146/5-3 (H-INT II) ERP fali kondenzációs fűtőkazán 15 kW

 

LOGO