Nagy tervekhez magas teljesítmény: geoTHERM perform

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1418  

 

Magyarországon idén nyáron debütált a tradicionális német gyártó Vaillant márkajelzésű, nagyteljesítményű (talajhő-hasznosító) hőszivattyús termékcsaládja, a geoTHERM perform. Ez a berendezés természetesen nem „tömeg-kategória”, mert a felhasználási lehetőségek erősen kötődnek a szakszerű tervezéshez, a forrás- és hőfogyasztói oldalról egyaránt…

A hőszivattyúk fogják képviselni a jövő fűtéstechnológiáját

Csak Németországban 140 ezer db hőszivattyút telepítettek 2020-ban: mindezek alapján nyilvánvaló, hogy ez a berendezés az iparág egyik növekedési hajtóereje, így Európa-szerte a hőszivattyúk fogják képviselni a jövő fűtéstechnológiáját. A geoTHERM perform hőszivattyú ideális választás lehet az új épületekhez, de a magas előremenő fűtővíz hőmérsékletnek köszönhetően felhasználható meglévő rendszerek modernizálásához. Kiváló teljesítménnyel büszkélkedhet, továbbá tökéletes választás a régebbi talajhő/víz hőszivattyúk cseréjéhez is.

A robusztus kialakítás megbízható, illetve a megszokott hosszú élettartammal párosul: a geoTHERM perform hőszivattyú mindig tudása legjavát adja, még a rendszer alkotóelemeként is. Ennek a hőszivattyúnak a magas minőségét a gyártás során elvégzett tesztek garantálják, a rendszer összes összetevője közötti tökéletes együttműködésnek köszönhetően a felhasználó számíthat a hőszivattyúrendszer zökkenőmentes működésére.

A modern hőszivattyúk manapság már kulcsszerepet játszanak a fosszilis energiahordozóval üzemelő fűtési hőtermelők kiváltásában, ezért bármilyen támogatási program esetén eleve előnyös pozícióból indulnak. Ezenkívül a közintézmények felújítása során az érvényben lévő épületenergetikai előírások is megkövetelik a megújuló energiaforrásokkal üzemelő berendezések használatát: ehhez a talajhő hasznosítás az egyik legstabilabb műszaki megoldás.

Hőszivattyús technológia nagyobb léptékben
Egy dolog biztos: a geoTHERM perform hőszivattyú körülbelül 15,000 m² lakóterület hő- és melegvíz-ellátását (40 W/m²-nél) teszi lehetővé. Elérhető 25, 40 és 78 kW-os egységteljesítményben, kaszkád kialakításban pedig egészen 624 kW összteljesítményig használható. Az akár 65°C előremenő fűtővíz hőmérsékletnek köszönhetően a geoTHERM perform radiátoros rendszerben is üzemeltethető, ezért ideális a felújításokhoz, beleértve a higiénikus, átfolyó rendszerű melegvíz-készítést.

Alternatív esetben kondenzációs készülékkel hibrid rendszerbe integrálható, így a csúcsterhelések kiszolgálása sem jelenthet problémát. A geoTHERM perform talajhő-hasznosító hőszivattyú integrált passzív hűtési funkcióval is büszkélkedhet: megfelelő rendszerkialakítással megfizethető lehetőséget kínál az ingatlan hűtésére a forró nyári időszakban.

A geoTHERM perform hőszivattyú telepítésének előnyei: 
• Gyárilag beépített szivattyúk és szondaköri tágulási tartály a 25 kW-os
  egységben
• Önmagában a hőszivattyú kettő fűtési kört tud működtetni
• Funkcionális modulokkal akár 18 fűtési körből álló rendszerek is
  kiépíthetők
• A passzív hűtés kiegészítő feltételei: hőcserélő, váltószelepek,
  páradiffúzió ellen szigetelt csővezetékek

A geoTHERM perform hőszivattyú számos lehetőséget kínál a higiénikus melegvíz-készítésre nagyobb társasházak esetén is. A központi HMV ellátásra nagy űrtartalmú puffer és frissvíz állomás kombináció alkalmazható.

A rétegtöltésű tárolók többféle méretben kaphatók egészen 2000, kaszkád kialakításban max. 6000 literes kapacitásig. Gyári tartozékokkal lehetőség van az aguaFLOW exclusive frissvizes modulok kaszkádolására is, legfeljebb 4 db állomásig és amellyel akár 170 liter meleg víz biztosítható percenként: ezzel átlagosan 105 db átlagos lakás melegvíz-igényeit lehet kiszolgálni. A decentralizált melegvíz-ellátásnál a geoTHERM perform hőszivattyú átfolyó rendszerű elektromos vízmelegítővel (VED) vagy lakásfűtő állomással kombinálható.

Egyfajta hőszivattyú, számos felhasználási lehetőség
A hőszivattyús technológia használatára a Vaillant márka hatékony megoldást kínál társasházak, illetve nagyobb ingatlanok, például az irodaházak esetén is. A geoTHERM perform talajhő/víz hőszivattyú legfőbb előnye amellett, hogy szinte egész évben jó hatásfokkal üzemel, teljesítménye a kaszkád kialakításoknál magasabb lehet a fűtési és HMV-készítési igények maximális kiszolgálása érdekében.

A rendszer összes alkotóeleme akár a Vaillant saját termékpalettájáról is kiválasztható, így komplett megoldásokat kínálunk nagyobb épületek fűtésére és melegvíz-ellátására. Ebben az összeállításban az elektromos fali eloBLOCK készülék a csúcsterhelések utánfűtő berendezéseként szolgál. Alternatív esetben a hőszivattyú hibrid kialakításban is használható – például kombinációban az ecoTEC plus gázüzemű kondenzációs készülékkel, mint a melegvíz-készítés rásegítő hőtermelője. A zökkenőmentes együttműködés a rendszer összes alkotóelemének megbízható működését eredményezi, amely bármikor kibővíthető szellőztető és napelemes berendezésekkel.

 

Fördős Norbert – termékmenedzser
Vaillant Saunier Duval Kft.

LOGO